Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли кияни стануть господарями своєї території?

Віталій КОМОВ: «Крім бажання провести вибори, опозиція не має плану дій на майбутнє. З таким підходом ситуацію в Києві не змінити»
24 жовтня, 11:20
МАЙДАНЧИК БІЛЯ КИЇВРАДИ ТРАДИЦІЙНО СТАВ УЧОРА ДЛЯ ОПОЗИЦІЇ МІСЦЕМ ДЛЯ ПІАРУ, А НЕ КОНКРЕТНИХ ДІЙ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Виборів у Києві найближчим часом не буде. Учора у Верховній Раді так і не скористалися шансом включити до порядку денного на цей тиждень постанову про призначення столичних виборів. «За» консолідовано проголосували три опозиційні фракції, у той час як регіонали і комуністи відмовилися підтримати ініціативу парламентської меншості.

Годиною раніше лідери опозиції — Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок і Віталій Кличко — виступили перед сотнями мітингувальників під стінами Київради та повідомили, що, крім вимоги включити законопроект про київські вибори у порядок денний, всі опозиційні фракції вимагатимуть від спікера Рибака направити листа з вимогою до міністра внутрішніх справ Захарченка дати чіткі пояснення, чому представники «Беркуту» протягом останніх чотирьох засідань Київміськради перешкоджають народним депутатам України у здійсненні їхніх конституційних повноважень. Рибак пообіцяв, що Віталій Захарченко у Раду прийде.

На цьому вимоги опозиціонерів закінчилися: парламент продовжив нормальну роботу, а люди з партійною символікою, які вранці прийшли протестувати під КМДА, розійшлися. Як наслідок, черговий мітинг із вимогою провести вибори у столиці завершився, нормально так і не розпочавшись. Опозиціонери не змогли увійти в приміщення Київради, на завершення проголосивши, що так збиратися треба й надалі. Мовляв, люди повинні приходити і мітингувати, бо лише такими діями вони «спонукають владу продемонструвати своє справжнє обличчя». «Ці акції мають великий сенс, бо ми мобілізуємо киян і даємо людям шанс показати, що вони насправді думають про владний режим», — палко промовляв у мікрофон депутат-свободівець Андрій Іллєнко.

Утім, ані він, ані його соратники по опозиції далі низки заяв про необхідність усунення нелегітимного контролю Попова-Гереги-Януковича та звичних декларацій про наразі ефемерну ймовірність виборів у Києві так і не пішли. Як і раніше, майданчик навколо будівлі Київради став плацдармом для опозиції, яка вкотре змогла заявити про себе.  «Виборами ситуації у Києві не змінити, — зазначив у коментарі «Дню» колишній депутат Київради Віталій Комов. — Самі по собі вони нічого не вирішать, адже це лише процедура. Треба змінювати свідомість людей, їхнє світобачення. Однак сьогодні ні влада, ні опозиція не виявляє бажання працювати з людьми».

«Для того щоб провадити ефективну діяльність на користь киян, політикам треба насамперед сформулювати своє бачення, яким вони уявляють майбутнє київської громади. Про це треба постійно кричати, — продовжує Комов. — Приміром, я був депутатом майже 20 років, і основною перепоною, яка чи не завжди стояла на моєму шляху у бажанні змін, був спротив влади. Зараз опозиції необхідно сконцентруватися і сфокусуватися на конкретному завданні — систематичній роботі з людьми; для того, щоб орган міської самоорганізації став колективним органом — як у європейських країнах».

«Приходом опозиції до влади ситуації в Києві не змінити. Сьогодні, крім бажання провести вибори, опозиціонери не говорять про те, що ж робитимуть для громади, яким є їхній подальший план дій, — переконаний Віталій Комов. — Наразі, крім зовнішніх ефектів, у опозиційному арсеналі, як і у владному, немає абсолютно нічого. Всередині них — лише пустота, а пустота, як відомо, працює тільки на себе».

«Проблема нашого суспільства у тому, що протягом сотні років ніхто не піднімав українську громаду, не розвивав ініціативу людей і не створював умов для того, щоб ми, члени громади, були господарями своєї території. А це головне — участь громади в управлінні своїми справами. Сьогодні такий підхід повністю нівелюють, і опозиція, якщо вона себе позиціонує як гідну альтернативу нинішній владі, має нарешті це зрозуміти», — резюмував експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати