Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ленін — за 16 мільйонів

Мер Сум вирішив розмовляти з комуністами мовою «Капіталу». Ідея цікава
13 лютого, 10:55
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Україні, де було офіційно вирішено піднімати прапор Євросоюзу поряд із Державним Прапором, нещодавно міський фонтан, який досі мав назву «Дружби народів», отримав нову — «Європейський». Відповідні рішення ухвалили депутати Сумської міськради. Особисто мер Сум Геннадій Мінаєв неформально, але публічно, оголосив місто «територією ЄС». Судячи зі всього, ідея сподобалася не всім: прапор Євросоюзу біля Сумської муніципальної художньої галереї невідомі зловмисники знімали вже тричі, а днями міський голова отримав на своє ім’я лист, підписаний представниками аж (!) чотирьох громадських організацій, серед яких, звісно, «Український вибір» і «Руський культурний центр»: у листі міститься вимога «негайно зняти прапори Євросоюзу, оскільки Кабінет Міністрів України призупинив підписання Угоди про Асоціацію з ЄС».

Відповідь мера: «Прапор Європи Сумах — буде! Принаймні поки я міський голова! Механізмів підйому на флагштоках не буде! Будете, як справжні українці, скакати: «Хто не скаче, той москаль!». Леніна також не буде! Слава Україні! Героям слава!»

Ідеться про те, що ще одна ініціатива Геннадія Мінаєва, підтримана депутатами міської ради — про демонтаж пам’ятника Володимирові Леніну, зустріла шалений спротив з боку представників КПУ. Оскаржити рішення депутатів у суді не вдалося: спочатку Зарічний районний суд м. Суми, а потім і Харківський апеляційний адміністративний суд підтвердили законність ухвалення рішення, залишивши позови комуністів без задоволення. Бюст Леніна біля ПК «Хімік» уже прибрано з постаменту, а монумент вождю більшовиків, перенесений із центральної площі, має бути демонтований протягом найближчих двох тижнів: за рішенням міськради, його планується переплавити на пам’ятник засновникові Сум Герасимові Кондратьєву та пам`ятний знак засновникам міста.

Однак прихильники більшовицького вождя у відповідь винесли на розгляд депутатів Сумської обласної ради проект рішення щодо передачі пам`ятника В. Леніну з комунальної власності територіальної громади міста Суми до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області — з благоустроєм території. Міський голова Сум Геннадій Мінаєв у офіційному листі на ім’я першого секретаря ЦК КПУ Петра Симоненка зазначив, що згоден передати «Ілліча» не до комунальної власності обласної ради, а безпосередньо у власність КПУ. Проте за умови, якщо монумент буде за межами обласного центру і за нього буде внесено благодійну допомогу в розмірі 16 млн грн.

Геннадій ІВАНУЩЕНКО, історик, керівник Сумського історичного порталу:

— Славнозвісний Остап Бендер говорив: «Тут торг недоречний». А я хочу сказати, що саме тут «торг доречний». Комуністи, попри ті ідеї, які декларують, уже майже все приватизували: історію, партійний рух, нехай тепер приватизують і пам’ятники своєму вождю. Хай приватизують своїх «Ленінів». На мою думку, за ці кошти варто створити накопичувальний фонд, з якого можна було б допомагати жертвам комуністичного режиму, дітям людей, замучених у «совєтських» концтаборах, на засланнях. А також — допомагати постраждалим на нинішньому Євромайдані, кому потрібне лікування, допомога. Адже комуністи голосували за ті самі «драконівські» антидемократичні закони 16 січня. Тому, гадаю, це буде справедливо.

Алла ЯРОВА, проректор Української академії банківської справи, депутат Сумської міської ради від фракції «Рідне місто»:

— Як депутат міськради, я свого часу підтримала рішення про демонтаж пам’ятника Леніну в Сумах. Сьогодні в Україні немає однозначного погляду на те, як чинити з символами тоталітарної епохи: їх досі збереглося чимало. Для когось це нагадування про терор щодо України, для інших — ностальгія за соціалістичним минулим. Але є й чинний закон, підписаний колишнім президентом України, про ліквідацію пам’яток тоталітаризму.

Упевнена, що таку ідею можна розвивати, бо вона є компромісною: якщо є люди, які вбачають у подібних пам’ятках мистецьку, культурну чи ще якусь цінність, вони можуть влаштовувати відповідні музеї, тематичні «мистецькі території» тощо. Існують же, скажімо, музеї нацизму, це — історія.

Олексій ЗАХАРЧЕНКО, головний редактор інтернет-газети «Сотня»:

— Геннадій Мінаєв, запропонувавши комуністам викупити пам’ятник Леніну, не міг зробити нічого більш символічного. Власне, символічною є вже сама ідея переплавити пам’ятник засновникові Радянської імперії на монумент засновникові міста Суми — так би мовити, змінити точку відліку для історії міста.

Але активна життєва позиція сумського мера не дозволила йому зупинитися на досягнутому — і от маємо нову ідею. Перевівши проблему в економічну площину, Геннадій Мінаєв дав зрозуміти комуністам, що готовий розмовляти з ними мовою «Капіталу». Гадаю, марксист Ленін схвалив би такий підхід.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати