Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Людська кров має групу, проте не має національності»

До 70-х роковин Волинської трагедії створено громадський комітет «Примирення між народами»
04 квітня, 11:51
УГКЦ, УПЦ КП І УПЦ МП ДОМОВИЛИСЯ РАЗОМ ВІДСЛУЖИТИ ПАНАХИДИ ЗА ЖЕРТВАМИ ВОЛИНСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Як «День» уже повідомляв, цьогоріч минає 70 років Волинської трагедії. У 1943—1944 роках під час Другої світової війни на Волині відбулася обопільна етнічна чистка українського і польського населення, здійснена польською Армією Крайовою та Українською повстанською армією. Фактично, ці роковини послужили створенню громадського комітету «Примирення між народами». Вчора на прес-конференції його учасники: перший Президент України Леонід Кравчук, Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Емеритований Верховний архієпископ УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) і письменниця Марія Матіос оприлюднили першу заяву — про українсько-польське примирення. «...В пам’яті значно виразніше відкладаються драматичні спогади протистояння, аніж спогади про гармонійну співпрацю та спільні перемоги, — йдеться в зверненні. — Дискусії довкола причин, масштабів та наслідків українсько-польського конфлікту нехай продовжують історики. Вони мають максимально повно описали цю трагедію і тим самим забезпечити наші народи вкрай потрібною їм історичною правдою. Певні, що нашу ініціативу, спрямовану на збереження взаєморозуміння і добросусідства, підтримають небайдужі громадяни України та Польщі. Адже всі ми пам’ятаємо вічну євангельську істину: «Як хочете, щоб вам люди чинили, так і ви чиніть з ними» (Лк. 6:31)

Нагадаємо, що у 2004 році в бібліотечному проекті нашої газети вийшла книжка «Війни і мир, або Українці — поляки: брати/вороги, сусіди...» Її два основних лейтмотиви: за вашу і нашу свободу та прощаємо і просимо прощення. До речі, Блаженніший Любомир (Гузар), тоді предстоятель греко-католиків, написав анотацію до неї.

— Чому знову постала потреба прощати самим і просити пробачення? — говорить Леонід КРАВЧУК. — Проаналізувавши події, що відбуваються в українському і польському суспільствах, приходимо до висновку, що активізувалися політики-радикали. Вони хочуть здобути політичні дивіденди на розпалюванні нової хвилі ворожнечі між нами.

Як відомо, УГКЦ запропонувала РКЦ в Україні виступити зі спільною заявою, посил якої: обидва народи завинили, тому просять пробачення один в одного. На що греко-католики почули відмову з уст Архієпископа Львівського Мечислава Мокшицького, мовляв, це був геноцид проти поляків з боку українців...Треба сказати, що взаємне прощення між ієрархами двох Церков уже відбувалося тричі — у 1946, 1987 та 2005 роках. Чи так буде цього разу, Блаженніший Любомир не може сказати. У будь-якому разі УГКЦ, УПЦ КП і УПЦ МП домовилися разом відслужити панахиди і помолитися за загиблих.

— Я завжди кажу: людська кров має групу, проте не має національності, — підсумовує Марія МАТІОС. — Коли я дописувала свою повість «Армагедон уже відбувся», прийшов лист від сучасного ізраїльського класика Амоса Оз, до речі, учасника двох арабо-ізраїльських війн (1967 і 1973 рр.), відомого діяча руху за примирення між двома народами. Відповідаючи на моє письменницьке запитання, чи не здається йому, що Судний день вже настав, а ми просто дійові особи в останні дні нашої планети, він відповів: «Все залежить від нас. Ми можемо бути і останніми акторами в завершальному акті. Але можемо стати й тими, хто відіграє нову роль в новій дії. Все залежить тільки від нас».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати