Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Місія Байдена

Один із найкращих антикризових менеджерів їде в Україну
15 квітня, 12:05
ФОТО РЕЙТЕР

Віце-президент США Джозеф Байден відвідає Україну 22 квітня для зустрічей з представниками уряду та громадянського суспільства. Про це йдеться в повідомленні Білого дому. Під час поїздки віце-президент США висловить підтримку єдиної демократичної України, яка, як йдеться у повідомленні, «здійснює власний вибір щодо свого майбутнього шляху». Під час перебування в Києві Байден проведе консультації з урядом України щодо того, що міжнародне співтовариство має вжити для стабілізації і зміцнення української економіки, а також для допомоги Україні в проведенні конституційної реформи, у децентралізації, в зусиллях по боротьбі з корупцією та у проведенні вільних і справедливих виборів 25 травня. «Віце-президент зустрінеться з різними представниками українського народу, щоб почути їхні очікування», — сказано в повідомленні. Один з керівників Атлантичної ради Деймон Вілсон так прокоментував цю подію у своєму Твіттер: «Один з найкращих антикризових менеджерів летить в Україну, щоб зупинити підривну діяльність Москви та допомогти Україні процвітати».

Нагадаємо, Джозеф Байден став сенатором у віці 30 років у 1973 році й відтоді переобирався від штату Делавер. Зараз Байден працює на шостому терміні в Сенаті: у нього найдовший досвід праці в Сенаті серед сенаторів від Делаверу. Голова Комітету зарубіжних стосунків в 110-му Конгресі, Байден працював на цьому посту і в минулому; служив також головою Комітету судової влади Сенату. Автор резолюції Сенату про початок військової операції проти Югославії в 1999 році.

«ЦЕ ЗНАК ПІДТРИМКИ УРЯДУ І ЩЕ ОДНА ДЕМОНСТРАЦІЯ ЙОГО ЛЕГІТИМНОСТІ»

Олег ШАМШУР, екс-посол США:

— Це знак підтримки уряду і ще одна демонстрація його легітимності і певною мірою знак того, що Сполучені Штати вірять у нашу здатність триматись. Окрім сигналу підтримку, по його приїзду в Київ тут буде можливість обговорити подальший розгляд співпраці, у тому числі у військової та військово-технічної. Теоретично цей візит мав би вплинути на дії Росії, яка так і не деескалує ситуацію. Але зараз Путін веде себе настільки непередбачувано, то зараз дуже важко сказати, щоб це справило на нього враження чи було якимсь стримуючих фактором. Як і раніше, він може реагувати лише на виведенні санкцій на третій рівень і подальше нарощування військової присутності НАТО в прикордонних регіонах і країнах, а також розвиток нашого військово-технічного співробітництва. Безумовно, щось самим треба щось робити. І звернути увагу на те, що сказав польський прем’єр Дональд Туск, який заявив Україна має протистояти російській експансії. А це означає, що до цього навряд чи будуть ЄС запроваджені санкції проти Росії .

«ПОТРІБНА КОРОТКОСТРОКОВА СТРАТЕГІЯ США...»

Метью РОЖАНСЬКІ, директор Інституту Кеннана у Міжнародному центрі науковців ім. Вудро Вільсона:

— Відправкою кораблів та іншої військової техніки в регіон і до союзників НАТО має на меті більше запевнити у підтримці своїх союзників, ніж захистити Україну. Візит Байдена — це добре, оскільки є свідченням уваги і відданості на високому рівні, але досі немає чіткої стратегії США.

А зараз саме потрібна короткострокова стратегія, щоб дати абсолютно чітко зрозуміти, що вторгнення Росії в східну Україну викличе руйнівне економічне покарання з боку Заходу, а також довгострокова стратегія допомогти Україні досягти успіху на шляху реформ і європейської інтеграції.

Наприклад, США можуть вдатися до загрози застосування специфічних санкцій, навіть проти російського енергетичного сектору у випадку російського вторгнення на схід України. Досі загрози були розпливчасті, а фактичні санкції вельми обмежені. Довгострокова стратегія повинна включати надання значної допомоги Україні, але за явних умов виконання реформ, зазначених в Угоді про асоціацію ЄС. Євросоюз також має координувати свій підхід.

«НАСТАВ ЧАС ДЛЯ США І ЄС ЗАСТОСОВУВАТИ ДОДАТКОВІ САНКЦІЇ ЩОДО РОСІЇ»

Стівен ПАЙФЕР, старший науковий співробітник Інституту Брукінгза:

— Поїздка віце-президента Байдена в Україну є сигналом політичної підтримки чинної влади в Києві, а розгортання військових кораблів США у Чорному морі призначено, щоб заспокоїти союзників по НАТО, які стурбовані недавніми діями Росії.

Поки незрозуміло, який вплив ці кроки матимуть на пана Путіна. Враховуючи те, що Росія не розрядила кризу, а натомість почала її нагнітати, збільшуючи економічний тиск, тримаючи російські війська на східному кордоні України і, судячи з усього, підбурюючи недавні збройні захоплення у східній Україні, — настав час для США і Європейського Союзу застосовувати додаткові санкції щодо Росії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати