Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музей шістдесятництва відкрили, щоб... закрити?

Микола ПЛАХОТНЮК: Зібрана колекція, яка нараховує понад 20 тисяч експонатів, розкидана по всьому Києві: у школах, церквах, музеях...
22 травня, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

За присутності десятка телекамер та журналістів, півсотні письменників, художників, політиків і громадських діячів у Міжнародний день музеїв, 18 травня, голова Київської міської державної адміністрації Олександр ПОПОВ у орендованій Народним рухом України столичній будівлі на вулиці О. Гончара, 33 (термін оренди закінчується у грудні цьогоріч. — Авт.), офіційно відкрив Музей шістдесятництва — філію Музею-примари історії міста Києва. Щоправда, того ж дня музей закрили, а всі експозиції та навіть стелажі вивезли. Кияни та гості міста відчути дух епохи шістдесятництва в окремому приміщенні зможуть, за найоптимістичнішими прогнозами, лише після Дня Незалежності. Урочисто відкриваючи Музей шістдесятництва, Попов по суті відкрив лише поспіхом відремонтоване приміщення для майбутнього музею.

У єдиній залі експозицій першим відвідувачам музейні працівники продемонстрували архівні документи, твори та особисті речі шістдесятників. За відсутності системи підвісок, картини та світлини прибили цвяхами просто до гіпсокартонової стіни.

— Нині особливий день тому, що ми вшановуємо тих людей, які були причетні до сучасної історії України в непрості роки. Вони мали за ідею дати можливість нашій державі стати самостійною, демократичною, сучасною країною. І тому мені дуже приємно, що саме як філію Музею історії міста Києва ми відкриваємо Музей шістдесятництва. Ми маємо велику честь разом бути тут з людьми, які є духом цього музею, бо саме вони в небезпечні для українства 1960-ті обстоювали національні інтереси нашої держави, — сказав на відкритті голова КМДА О. Попов.

Після поспіхом оглянутої невеликої зали очільник міста зник. А музейні працівники відразу ж почали... розбирати стелажі й вітрини, адже вони лише на один день, спеціально для відкриття, завезені сюди з Музею історії міста Києва.

— Сьогодні ж усі експонати вивезуть, бо у відкритому музеї немає ні охоронця, ні сигналізації, ні решіток на вікнах, — бідкається завідувач Музею шістдесятництва, багаторічний політичний в’язень Микола ПЛАХОТНЮК. — Ми не можемо зберігати тут зібрану колекцію, яка налічує понад 20 тисяч експонатів: матеріали, архівні документи, понад 600 картин, рукописи, самвидав, особисті речі митців. У музеї не обладнані вітрини, немає стелажів. Ми маємо понад шість тисяч примірників тематичної літератури шістдесятників та про них, яку немає на що виставити. Нині перелічені експонати розкидані фактично по всьому Києву: у школах, церквах, в інших музеях. Звідусіль нас давно просять їх забрати.

За словами М. Плахотнюка, запропонована ще 1994 року Надією Світличною ідея створити Музей шістдесятництва фактично не реалізована й донині. Л. Кравчуку, Л. Кучмі, В. Ющенку, попри обіцянки, не потрібно було шістдесятництво з його орієнтирами свободи, демократії, волі та державності. Завдяки величезним зусиллям багатьох простих людей, народних депутатів, лідерів громадських організацій, під тиском преси 18 травня у столиці відкрили приміщення для майбутнього музею. Цікаво, що сам голова КМДА О. Попов про те, що відкрив приміщення, а не музей, знав. Цю подію він назвав першим кроком до повноцінної роботи музею і натякнув, що в День Незалежності музей можна буде відкрити ще раз.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати