Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не знищені 1933-го – непереможні сьогодні!»

Під таким гаслом проходитимуть заходи із вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні
21 листопада, 10:27
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

22 листопада у столиці вшанування розпочнеться о 15.00 біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» та завершиться хвилиною мовчання та запаленням свічок о 16.00. Національні жалобні заходи присвячено пам’яті тих, хто чинив спротив геноциду, вони проходять під гаслом «Не знищені 1933-го — непереможні сьогодні!», повідомляє Український інститут національної пам’яті. Аналогічні заходи мають відбутися по всій Україні. До акції «Запали свічку пам’яті» закликають приєднатися українців усіх континентів, хоч би де вони були.

Також у рамках пам’ятних заходів учора Український інститут національної пам’яті, Архів Служби безпеки України, Центр досліджень визвольного руху, Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні представили в Українському домі фотодокументальну виставку «Спротив геноциду», яка «спростовує міф про відсутність опору українських селян більшовицьким грабіжникам напередодні та під час Голодомору», зазначають організатори. Показово, що вперше за останні роки для вшанування пам’яті невинно загиблих українців об’єдналися не лише громадськість, а й представники державної влади.

У Тернополі вже традиційно відбудеться акція «Сопричастя», яку започаткували члени Тернопільської міської організації Спілки української молоді в Україні та СУМівці Австралії 2003 року. «Сопричастя» триватиме 33 години — з сьомої ранку 21 листопада до четвертої години дня 22 листопада. «Саме на цей період необхідно повністю відмовитися від їжі. Це буде своєрідною особистою жертвою кожного учасника на спомин душ, невинно загиблих від голоду 1932—1933 років. Впродовж акції кожен з її учасників також має ще помолитися та зробити добру справу», — зауважують організатори.

23 листопада у Львові в Концертному залі ім. Станіслава Людкевича Львівської філармонії звучатиме «Панахида за померлими з голоду» — біль голодомору Євгена Станковича. Твір удруге прозвучить у Львові. Його виконають Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії, Галицький академічний камерний хор, камерний хор «Глорія», хори «Гомін» та студентів училища ім. Ст. Людкевича, солісти Оксана Муха, Володимир Рибчук та читець Олег Батов. Диригуватиме Володимир Сивохіп, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати