Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нічні гості» у Гостинному дворі

Громадські активісти заявляють про напад невідомих на них і початок будівельних робіт у Дворі, а ПАТ «Укрреставрація» відповідає: просто розігнали наркоманів...
20 грудня, 10:44
ВЛАДИСЛАВА ОСЬМАК

Основний конфлікт між активістами і невідомими стався у ніч з 18 на 19 грудня. За словами очевидців, Гостинний двір атакували люди в чорному, застосувавши проти захисників будівлі силу та сльозогінний газ. Про це на своїй сторінці у Facebook написала активістка Марія Лебедєва: «Увірвались біля 40 невідомих у чорній формі. Виштовхали частину активістів, що знаходились всередині, на вулицю, частина забарикадувалася. Активістів штовхали, тягли по землі. Міліція була на місці, але жодних дій не вживала по відношенню до нападників».

За словами активіста ГІ «Збережемо Старий Київ» Ігоря Луценка, атакуючі завезли всередину техніку — кран, КамАЗ і бурову установку. Двох активістів — Андрія Пастушенка та Вадима Торопова сильно побили. Андрій забрала швидка. крім того, активісті заявляють про викрадення їхніх особистих речей та апаратури. Вони очікують повторення нічного нападу, до Гостинного двору підтягуються люди, щоб відстояти та захистити будівлю.

Водночас, директор ПАТ«Укрреставрація» Дмитро Ярич заявив, що «нічного нападу», про який стверджують громадські активісти, не було. «Вигнали активістів за їх поведінку. Тут одні наркомани були», — сказав він і запропонував захисникам будівлі підписати меморандум про відвідування Гостинного двору.

Владислава ОСЬМАК, громадська активістка, києвознавець:

— Протягом дня тут були протестувальники та активісти, представники громадських організацій, приходили народні депутати України Олександр Бригинець, Віталій Кличко та Олесь Доній. Коли з’явилися Доній з Кличком, ми намагалися разом з ними зайти у приміщення Гостинного двору — нас кругом зустрічали сльозогінним газом. Вся будівля всередині наповнена ним — і це страшно. Депутати пішли говорити з директором ПАТ «Укрреставрація» Димитром Яручем, який здійснює всі ці роботи у Гостинному дворі, а ми через бійку вийшли у внутрішній двір. Там були робітники і люди у камуфляжній формі, очевидно, частина тих, хто увірвався сюди вночі.

Дмитро Яруч публічно заявив, що готовий з нами домовлятися про правила співіснування, підписати доволі дивний меморандум. На камери він сказав, що в будівлі не ведуться жодні будівельні роботи, а просто розбирають стіни. Але до нас висунув вимоги: подати список людей, що тут перебувають, і дотримуватися всіх вимог щодо перебування на будмайданчику... Ми зазнали і матеріальних втрат. У тому приміщенні, де проходили наші лекції, виставки, майстер-класи, була різна апаратура. І сьогодні ми її не знайшли. Зараз ми оформлюємо заяви в міліцію щодо крадіжки, невиконання міліцією їхніх прямих обов’язків тощо — і будемо далі відстоювати Гостинний двір»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати