Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нічний «коридор ганьби» для «Беркуту» під Святошинським РУ

Як люди в ніч на 11 січня змусили бійців показати свої обличчя
11 січня, 15:14

Шлях бійців від жорстоко побиття людей до «коридору ганьби», де вони мали подивитися в очі цим самим людям, був не надто довгим, але виснажливим і багатим на події.

Увечері 10 січня у Києво-Святошинському районному суді відбулося засідання, на якому було винесено вирок у справі «васильківських терористів» - кожен з них отримав 6 років ув’язнення. В цей час біля суду люди зібралися на пікет, заблокувавши будівлю. Спочатку їх намагалися витіснити міліціонери з «Грифону», але згодом на допомогу їм приїхав «Беркут», який відразу вискочив з кількох автобусів і почав жорстоко бити людей кийками. Зокрема, кілька бійців лупили кийками 75-річного чоловіка, що приїхав з Івано-Франківська. Коли один з правоохоронців спробував якось зупинити бійців, що били чоловіка, то теж отримав кийком по голові. Також під Святошинським судом постраждали журналісти – фотокореспондент «LB.ua» Макс Левін, якому розбили  фотокамеру та кілька разів вдарили кийками по ногах, та  Олексій Чернишев. Побили і двох народних депутатів - Едуарда Леонова та Юрія Бублика. А одного хлопця притисли до металевого паркану, який своїми зубцями глибоко увійшов йому в ногу…

Потім ці кілька автобусів з «Беркутом» під'їхали під Святошинський РВ УМВС за адресою проспект Перемоги 109. Буквально відразу прибули активісти Автомайдану і в них…зламалися авто,  заблокувавши автобуси спецпризначенців. Близько 12 ночі тут стояло понад сотню автомобілів. Також люди приїжджали громадським транспортом та на таксі. Всі вони оточували автобуси, вимагаючи від бійців показати обличчя і посвідчення. Шидко на місце події підійшла і група молодиків у масках, в касках, з палками, цеглою в руках. В одного була навіть саперна лопатка. Час від часу ці хлопці намагалися бити вікна в автобусах та щось кидати в сторону бійців. Можливо, саме вони і прокололи колеса в автобусах. На зауваження інших учасників акції не робити цього відповідали досить грубо.

На початку першої години ночі бійці раптом вийшли з автобусу і кілька хвилин били кийками тих, хто стояв ближче. Хтось використав сльозогінний газ. У  беркутівців полетіли якісь предмети. Хлопець у масці, що стояв біля мене, недалеко від епіцентру подій, кинув пляшку. Перед нами стояв ще один хлопець у камуфляжі і з прикритим маскою обличчям, в руках тримав цеглину. Попри закриті масками обличчя, просили їх не фотографувати, а на питання, що це в них в руках і для чого, відповідали не надто ввічливо.

В цей час якийсь інший хлопець в масці встиг відібрати в одного з бійців щит. Під райвідділ прибули медики-волонтери. З’явились перші постраждалі: одному чоловікові розбили голову, ще один хлопець лежав без свідомості, у нього начебто тріщина хребта – отримав кийком по спині, а коли впав, то бійці ще й пройшлись по ньому. До речі, коли приїхала «швидка», то медики дуже довго цього хлопця вантажили у карету швидкої, перевертали, перекладали зі сторони на іншу сторону і взагалі поводилися якось невідповідно до ситуацію, на мій погляд.

Не пощастило і Юрію Луценку, він нині перебуває в реанімації  - його били по голові, він втратив свідомість.

Згодом дисциплінованою ходою сюди приїхали хлопці с самооборони Майдану. Як і в Межигір’ї під час автопробігу до хатинки Януковича, хлопці стали щільною стіною між бійцями спецпідрозділу і мітингувальниками. Таким чином вони не допускали провокацій та просто необдуманих дій деяких людей, яким адреналін додавав куражу.

Навпроти автобусів стояло найбільше людей. У випадку, якби бійцям була дана команда всіх лупити – місце це вкрай незручне і небезпечне для мітингувальників. За спинами – підземний перехід, в який можна впасти при сильній давці, далі – паркан. Проходи – вузькі. Але на щастя, обійшлося лише однією сутичкою.

Приїхала Руслана, яка весь час заспокоювала людей у масках,а а також тих, хто був готовий до занадто рішучих дій,  намагалася теж не допустити провокацій. Згодом вона написала на своїй сторінці у ФБ: … «Дуже занепокоєна тим, ЩО відбувається, а ще більше тим, ЯК це відбувається! Дехто, кого ми називаємо час від часу «провокаторами», насправді такими себе не вважають. В своїх очах вони «герої», «вояки», «справжні» на відміну від «несправжніх» борців, українців, тощо. У них своє право на правду, але скажу, що бачу і відчуваю я. Поведінка цих людей вкрай небезпечна. Вони завжди говорять, «якби не ми, хто б вас захистив», але їх захист ніколи не захищає. Завжди навпаки. Десяток або декілька десятків пацанів в пов’язках наскакують, провокуючи беркутню на бійку, а потім розчиняються серед людей, яких вони реально «підставляють». Серед натовпу, в якому вони зникають, реально неозброєні, неекіповані прості люди, жінки, старі, молодь, журналісти. Сьогодні біля автобусів була «класика їх маневрів» - навколо купа незахищених людей, а ці «справжні» б’ють беркутів по ногах, намагаються вдарити через голови людей, лишаючись в недосяжності і фактично прикриваючись людьми, ще й провокують до бійки тих, хто тримається з останніх сил, щоб не лінчувати недолюдків в погонах. Це ми і називаємо провокацією.

Який би ми мали результат, розпочавши силовий сценарій? Можливо, ще більшу бійку, ніж вдень. Можливо, намагання тотальної зачистки на місці конфлікту. А, можливо, надзвичайний стан чи в найгіршому випадку - громадянський конфлікт, читай війну…» (Більше думок Руслани читайте тут)

Після цього акту агресії і побиття бійцями кількох мітингувальників, до Святошинського РУ буквально протягом 20 хвилин з’їхалася велика кількість людей. Почали приїжджати народні депутати, зокрема, Андрій Іллєнко, Володимир Яворівський та інші. Нардепи домовилися з керівництвом «Беркуту», що люди утворять коридор і пропустять бійців за умови, що ті знімуть маски і шоломи. Люди скандували «Покажи ксіву – і вали додому!», «Не будь сцикуном – зніми шолом!», «Будь мужиком - зніми шолом!». Перші кілька бійців пройшли у РУ у шоломах, дехто з них зняв маску, дехто підняв забрало, дехто проігнорував вимоги людей. Далі людський коридор зімкнувся і вже нікого не пропускав. Люди кричали «Ганьба!», намагалися самі стягнути з бійців шоломи. Дехто з беркутівців, оточених людьми, мали розгублений вигляд, і якщо не видавалися наляканими, то засмученими і втомленими. Дехто навпаки активно проривався у райвідділ, не знімаючи шоломів. Всіх-всіх бійців фіксували десятки фотокамер і відеокамер. Тепер мета активістів – ідентифікувати бійців, що били людей під судом, і притягти їх до відповідальності.

Коли всі бійці опинилися на території райвідділу, люди ще не розходилися. Але згодом, десь після третьої ранку, автомайданівці почали потрохи роз’їжджатися по домах, підбираючи тих, хто приїхав громадським транспортом чи на таксі. Дівчина написала помадою на автобусі бійців «Не пробачу!!!». Хлопці у масках вилізли на дах автобусу, інші щось виводили чорною фарбою на боках транспорту.

Нас підібрав і довіз до самого дому відомий дитячий письменник... Цікаво, що якраз сьогодні вночі виповнився місяць з останнього протистояння активістів і беркутівців на Майдані, що відбулося в ніч на 11 грудня.

П.С.: Прес-служба прокуратури повідомляє про кримінальне провадження не лише проти беркутів за перевищення службових повноважень, а й цілу низку кримінальних справ проти мітингувальників, повідомляє ФБ-спільнота «Євромайдан SOS». «За повідомленнями про застосування сили працівниками Беркут біля Києво-Святошинського суду, а також щодо отримання тілесних ушкоджень громадянином Ю.Луценко на проспекті Перемоги,109 прокуратурою Києва розпочато кримінальне провадження за статтею "Перевищення службових повноважень". У рамках розслідування слідчі прокуратури встановлять об'єктивну картину того, що сталося на території суду, а також у подальшому біля Святошинського райвідділу міліції.Наразі офіційних заяв про побиття людей працівниками міліції до прокуратури не надходило, проте слідство за ч. 2 ст. 365 КК України розпочато за інформацією, наявною у ЗМІ.Водночас слідчими міліції за тими ж подіями розпочаті кримінальні провадження за фактом хуліганства з боку мітингувальників, незаконного втручання у діяльність суду, а також опору працівникам міліції.», - повідомляє прес-служба прокуратури.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати