Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Об’єкти треба позбавити «спадку» сучасників»

Завдяки включенню до списку ЮНЕСКО вісім церков Карпат та «Херсонес Таврійський» отримали нові можливості для розвитку
26 червня, 09:26
ФОТО З САЙТУ ZAXID.NET

У № 106 від 20 червня «День» писав про очікування України щодо внесення до списку ЮНЕСКО восьми унікальних старовинних дерев’яних церков та заповідника «Херсонес Таврійський». І ось 21 червня, на засіданні 37-ї сесії комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Пномпені міжнародні пам’яткоохоронці підтримали «Дерев’яні церкви Карпатського регіону України та Польщі» та «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора». Тепер до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входять сім українських культурно-архітектурних та природних об’єктів. «День» поцікавився в експертів, які перспективи і можливості дає нових статус цих об’єктів.

Проект церков Карпатського регіону — це вісім храмів з українського та вісім храмів з польського боку XVI—XІX століття. Україну презентують: церква Святого Юра у Дрогобичі, церква Святого Духа в селі Потелич Жовківського району, церква Собору Пресвятої Богородиці у селі Матків Турківського району, церква Святої Трійці в Жовкві (Львівська область), церква Різдва Богородиці у селі Нижній, Церква Святого Духа у Рогатині (Івано-Франківська область), церква Святого Михаїла у селі Ужок та Струківська церква у селі Ясіня (Закарпатська область).

— Для того, щоб будь-який об’єкт потрапив до світової спадщини ЮНЕСКО, складають план управління цим об’єктом. У ньому держава зобов’язується виконати перелік робіт. Це такі речі як закріплення охоронної зони, оформлення актів про землю, упорядкування території, реставраційні роботи на інтер’єрах і екстер’єрах, формування інфраструктури туризму. Адже не так важливо просто потрапити до списку. Важливо, щоб цей об’єкт був доступним для відвідувачів. Усі ці речі є прописаними по кожній із церков, — пояснює Андрій САЛЮК, голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

За його словами, об’єкт перебуватиме у списку світової організації лише за умови дотримання правил і технологій реставрації. Виключення зі списку — не застереження, а цілком реальний розвиток подій. Наприклад, цього року охоронного статусу позбавили старовинний собор ХІ століття у Грузії — через невідповідну реставрацію.

«Зараз у списку — тільки вісім церков із території України. Але якщо ми вестимо правильну пам’яткоохоронну політику, це означатиме, що нам дадуть право доповнити цей перелік іншими дерев’яними церквами із західного регіону — Франківщини, Львівщини, Закарпаття», — підкреслює Андрій Салюк.

Правильна пам’яткоохоронна політика торкається кількох чинників. Один із найважливіших — фінансовий. ЮНЕСКО не виділяє коштів на догляд за визначеними позиціями зі списку, а тільки вказує, що за ними потрібно наглядати пильніше. «Це престижний клуб, який демонструє, що той чи інший об’єкт вартий уваги світової громадськості. А далі ними має займатися держава, — наголошує охоронець пам’яток. — З другого боку, є багато міжнародних організацій, які б у той чи інший спосіб допомогли фінансувати нам ведення реставраційних робіт. Для них є показовим статус, який надає ЮНЕСКО».

Інший чинник — загальний рівень культури поведінки із пам’ятками, який необхідно піднімати. Храми необхідно позбавити «спадку» сучасників, як ось бляхи, пластику і інших елементів, які дисгармоніюють із автентичністю церков.

Догляд за цими культурними об’єктами — це й внесок у розвиток туризму. Важливо правильно облаштувати туристичну інфраструктуру, адже вдало організований туризм — це розвиток території. «Те, що ми представлені у цьому списку нашими церквами, надзвичайно важливо. І потрібно, щоб про них знали в інших країнах. За цими об’єктами стоять характеристики, які є унікальними. Об’єкти із однаковими характеристиками світовою спадщиною не визнаються. Ми маємо бути горді, що наші предки змогли створити і залишити нам щось неповторне».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати