Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Примусити до каяття...

У Львові відбулася прем’єра драми «Назар Стодоля»
25 грудня, 12:08
ФРАГМЕНТ ПРЕМ’ЄРНОЇ ВИСТАВИ ЗАНЬКІВЧАН «НАЗАР СТОДОЛЯ» ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. НА СЦЕНІ ГАЛЯ — НАТАЛЯ БОЙМУК, ХОМА КИЧАТИЙ — СТЕПАН ГЛОВА / ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

У неділю актори Львівського театру ім. Марії Заньковецької представили прем’єру — драму Тараса Шевченка «Назар Стодоля», дія якої відбувається у 70—80-х роках XVII століття, і це історія любові під час занепаду вічних ідеалів. Нагадаємо, що п’єсу написано 1843 року, і її вважають найвидатнішим драматичним твором Шевченка.

Це вже не перша постановка «Стодолі» у заньківчан, попередня — 1942 року. Режисер прем’єри-2013 — художній керівник театру, народний артист України Федір Стригун дуже добре обізнаний із цим матеріалом, позаяк грав роль Назара ще у студентські роки. Заньківчани працювали над драмою від жовтня — двома акторськими складами, і, за словами Федора Стригуна, «цей подвиг став можливим тільки завдяки фінансовій допомозі Міністерства культури України та управління культури Львівської облдержадміністрації», теперішній голова якої, Олег Сало, прийшов на прем’єру.

Глядацьку залу, включно балкони, було заповнено вщерть, і глядачі дуже добре сприйняли виставу, вітаючи оплесками і прекрасні декорації, і костюми,  звичайно ж, і гру акторів. А ролі у прем’єрній постановці виконували: Назар Стодоля — Олесь Федорченко (і це перший вихід молодого актора на сцену), Галя — Наталія Боймук, Хома Кичатий — Степан Глова, Стеха — Альбіна Сотникова, Гнат Карий — Олександр Норчук, Катерина Мотовилиха — Таїсія Литвиненко. У масових сценах, а це, зокрема, вечорниці, де актори прекрасно співали (часом — акапельно і на два голоси) і танцювали, задіяно майже всю трупу. Навіть оркестр — музиканти вийшли на сцену як троїсті музики.

«Проблеми, що їх порушував Тарас Шевченко, — абсолютно сьогоденні, — вважає Федір Стригун. — Бо завжди нас диявол спокушає мамоною, грішми і кар’єрою, чим займається наша Верховна Рада й уряд. Коли людина забуває про народ, про соціум, в якому живе, а тільки-но торгує заради своєї кар’єри, заради багатства, причому торгує найдорожчим, добра не буде...» І подякував Шевченкові, який у фіналі п’єси не вбив сотника Кичатого, а примусив каятися. «Хай би наші можновладці, хай би наші урядовці отак покаялися», — сказав на поклоні народний артист України, і зал відреагував на ці слова аплодисментами стоячи.

Після прем’єрної постановки у театрі відбулися ще дві урочисті події. Перша — нагородження народної артистки України Таїсії Литвиненко орденом святої великомучениці Варвари від Патріарха Київський і всієї Руси-України Філарета. Друга — вручення нагороди ХІ Всеукраїнського фестивалю «Театральні Тернопільські вечори» режисерові Богдану Ревкевичу за виставу «Катерина». Відзнаку привіз головний режисер Тернопільського обласного театру Олег Мосійчук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати