Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Роман ЯЦIВ: «Наше суспільство потребує саме таких відзнак»

Оголошено лауреатів Премії імені Ірини Калинець
13 лютого, 12:04
ІРИНА КАЛИНЕЦЬ

Ними стали директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська (номінація «За громадянську позицію та мужність у відстоюванні українських ідеалів»), заступник директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», журналіст Вікторія Садова (номінація «Виявлення та популяризація героїчних сторінок в історії України у музейній справі») та літературознавець, публіцист, автор циклу літературних портретів письменників діаспори Сергій Козак (номінація «Білі плями» історії України»). Нагадаємо, що Премію імені Ірини Калинець присуджує Міжнародний освітній фонд імені Ярослава Мудрого до Дня українського політв’язня (12 січня) за видатні здобутки та успіхи, які сприяють розвитку українського суспільства, утвердженню історичної пам’яті українського народу, його національної свідомості та самобутності, розвитку української освіти, культури та літератури, й утверджують високий авторитет України у світі. Премію присуджують щорічно.

Роман ЯЦІВ, мистецтвознавець, історик мистецтва, професор, проректор Львівської національної академії мистецтв:

— На мою думку, в Україні мають призначати іменні премії, бо це є світова практика, яка передбачає надання значення символічним, знаковим постатям певного часу, а Ірина Калинець, поза сумнівом, належала до таких ще за життя. Вважаю, що формулювання на номінацію Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого вкрай точно відображає діяльницьке поле і посвяту Ірини Онуфріївни. Наше суспільство, особливо на теперішній стадії розвитку громадянського суспільства, потребує саме таких точкових відзнак, бо вони дають можливість внутрішньо змобілізуватися тим людям, які працюють на суспільно корисні, суспільно культурні справи. На моє глибоке переконання, однією з таких гідних точкових відзнак є, зокрема, Премія імені Джеймса Мейса, що її вручає газета «День».

Щодо лауреатів Премії імені Ірини Калинець, то, на мою думку, ці люди дуже і дуже заслуговують на неї. Пані Ірина Ключковська просто вражає діапазоном своєї діяльності і масштабом стратегічного мислення. Вона знає, як, чим і коли мобілізувати середовище навколо себе і ширше, щоби робити свою важливу справу. Я би міг порівняти директора МІОКу за спільністю інтересів із головним редактором «Дня» пані Ларисою Івшиною — невипадково вони такі дружні. Пані Вікторію Садову знаю давно як дуже посвятну людину, що у важких ситуаціях проявляла професійну ерудованість та журналістську відвагу. Знайомий я і з творчістю пана Сергія Козака. І вважаю, фонд мав усі підстави нагородити його Премією імені Ірини Калинець.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати