Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сто картин — три протези

На благодійний аукціон виставили роботи відомих художників. Отримані кошти передадуть трьом бійцям, пораненим у зоні АТО
17 жовтня, 11:33
ФОТО УНІАН

Вже цієї суботи, 18 жовтня, у Києві відбудеться благодійний аукціон робіт провідних українських митців. Усі виручені кошти підуть на протезування постраждалих у зоні АТО військових. Наразі в «Українському домі» триває виставка картин, які є лотами на аукціоні.

Організатори заходу — аукціонний дім «Дукат», Фонд культурних ініціатив ArtHuss спільно з проектом «Центр допомоги пораненим» та Міністерством закордонних справ України. Подія відбудеться у рамках громадської ініціативи «Арт-фронт» — об’єднання української художньої спільноти для проведення регулярних благочинних акцій. Ініціатори проекту зібрали 100 робіт відомих художників, серед яких Анатолій Криволап, Олександр Ройтбурд, Павло Маков, Ксенія Гнилицька, Матвій Вайсберг та інші. Усі митці, галеристи та колекціонери, яким пропонували долучитися до проекту, надали твори.

«Деякі художники дали декілька робіт, усі наші лоти — сильні, прохідних творів тут немає, — підкреслив співзасновник аукціонного дому «Дукат» Леонід Комський. — Хочемо не просто пробити на сльозу, а зробити вигідно усім: поранені отримають лікування, колекціонери недорого куплять роботи, художники піднімуть свій рейтинг, оскільки наші партнери з МЗС розповсюджуватимуть каталог аукціону за кордоном».

Роботи для проекту обирали організатори серед запропонованих митцями варіантів. Художник Матвій Вайсберг коментує: «Усі майстри від щирого серця надали твори. Деякі навіть засмучені, що не знали про проект. Ми, митці, живемо так, як і вся країна. Останній раз був в «Українському домі» 18 лютого, перед штурмом. Сьогодні почуваюся тут ніяково. Українці помінялися атомарно за цей короткий період. Ми стали іншими — всі. Що це дасть — подивимося».

На аукціоні представлять роботу молодого художника Олександра Корбана «Прости нас, Україно!». На полотні — шахтар, який притиснув до обличчя жовто-блакитну стрічку. Автор картини родом з Донецької області, колись працював у шахті, приїхав до Києва пару місяців тому. «У своїй роботі хотів показати біль, журбу, тугу через події на Донбасі. Коли приїхав до Києва, тут на вулицях активно роздавали жовто-блакитну символіку. Я сидів зі стрічкою кольорів прапору, охопив руками обличчя, ось і спало на думку таке зобразити. Не розумію, як так все вийшло на Донбасі...» — говорить Корбан.

Ідея масштабного благочинного аукціону виникла в організаторів ще влітку. Роботи митців збирали місяць, паралельно «Центр допомоги пораненим» виокремив трьох бійців, яким допоможуть з протезуванням. Організатори планують виручити на аукціоні близько 50 тисяч доларів. Якщо вийде зібрати більше коштів, їх передадуть іншим постраждалим.

«Ми допомагаємо хлопцям, які втратили кінцівки. Чому так вийшло? Чому у ХХІ столітті люди гинуть на війні? Бо в Україні були люди з невисоким рівнем культури. Хочемо довести нашому бізнесу: якщо сьогодні не купуєш твори українського мистецтва, завтра купуватимеш бронежилети та протези», — наголосив президент Фонду культурних ініціатив ArtHuss Костянтин Кожем’яка.

Благодійний аукціон відбудеться 18 жовтня в Українському домі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати