Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Святе Письмо — на есперанто

У Пересопниці зібрали унікальну колекцію
26 липня, 10:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Фінська, в’єтнамська, корейська, ромська, каракалпакська і навіть есперанто... Цими та іншими мовами можна прочитати релігійні книги у Пересопниці. Тут зібрали унікальну колекцію перекладів Святого Письма. Нині у ній налічується до півсотні екземплярів. Більшість примірників передали меценати. Тим часом у планах керівництва закладу — з часом укласти повну колекцію. Поки що ж така експозиція єдина у світі.

«Ідея створення колекції виникла напередодні відкриття музею. Ми формували виставку і обмірковували, якою вона може бути, — пригадує директор культурно-археологічного центру «Пересопниця» Микола Федоришин. — Деякі переклади Святого Письма були у мене вдома. Вони й стали першими експонатами. Потім книги почали привозити з-за кордону. Суть цієї виставки полягає в тому, щоб туристи, звідки вони не приїхали б, могли прочитати християнські тексти рідною мовою. До речі, останнім у нас з’явився переклад голландською мовою. А нещодавно у Пересопниці побували тамтешні туристи. Вони не лише звернули увагу на цей примірник, а й розповіли, хто його передав».

На сьогодні у колекції представлено переклади Святого Письма усіма європейськими мовами, є й екзотичні. А найвартіснішим є екземпляр із Фінляндії — книга, позолочена на зрізі. Працівники музею сподіваються доповнити експозицію. На сьогодні Біблію перекладено 300 мовами світу, а Євангеліє — 900. «Річ у тім, що за кордоном релігійні книги можна взяти навіть на рецепції. Тобто вони цілком доступні», — каже науковий співробітник центру Лариса Парфенюк.

Така колекція в музеї дуже доречна. Адже Пересопницьке Євангеліє — це також перший відомий переклад Святого Письма тогочасною народною мовою.

Також туристи можуть ознайомитися зі стародруками, що збереглися з ХVІІ століття. До речі, один із них тривалий час зберігався в родині. У музей же його передали не так давно. Серед експонатів також є релігійні книги, подаровані навколишніми церквами.

До того ж в культурно-археологічному центрі представлено й артефакти, пов’язані з християнством, які знайшли на теренах Пересопниці. Це, зокрема, застібки до релігійних книг ХІІ століття. Вони раритетні, переконує Микола Федоришин. У той період одна така книга коштувала стільки, як невелике село. Також в експозиції можна побачити і хрести-енколпіони, всередині яких були мощі святих. Їх у княжій Пересопниці носили заможні мешканці. Виставку й надалі розширюватимуть, переконують працівники закладу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати