Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпропетровську збираються ліквідувати районні ради

17 жовтня, 11:36

Це питання хочуть винести на розгляд однієї з найближчих сесій міської ради. У тексті проекту, опублікованого на офіційному сайті Дніпропетровської міськради, пропонується після закінчення терміну повноважень чинних  районних рад, які були обрані 2010 року, вибори в них більше не призначати. В цьому випадкові буде створено спеціальні комісії для ліквідації райрад. Виконком міської ради повинен надати пропозиції робочій групі про створення виконавчих органів з питань управління районами Дніпропетровська. Питання, які раніше вирішувалися на рівні районних рад, тепер можуть бути передані в компетенцію окремому органові в самій міськраді.

З критикою бюрократичної реформи виступили громадські діячі. Як заявив голова громадської організації «Форум порятунку Дніпропетровська» Василь Сухов, проект ухвали про ліквідацію районних рад неправомочний. По-перше, він не пройшов громадське обговорення, по-друге, не відповідає встановленому законом порядку. Згідно з законом, ліквідувати районні в місті ради можливо лише на підставі референдуму, ініціювати який можуть або 10% населення місцевої громади, або 50% складу депутатів міської ради. На думку В.Сухова, метою прийняття даної ухвали є концентрація ресурсів, якими відають місцеві ради, у двох новостворених центрах управління: Лівобережному та Правобережному.

У районних радах повідомлення про майбутню ліквідацію зустріли насторожено.

Урядовці говорять, що їм наразі незрозуміло, яким чином розглядатимуться десятки тисяч скарг від людей, які надходять до райрад, а також хто видаватиме довідки населенню. Сумніву щодо виправданості такої реформи з’явилися і в самих депутатів міської ради.  При обговоренні проекту на громадських слуханнях була присутня лише четверта частина депутатів. Але й серед них не було єдності з приводу доцільності прийняття такої ухвали. Зокрема, депутат міськради Олександр Дорошенко висловився «за» ліквідацію рад у районах Дніпропетровська, аргументуючи це економією бюджетних коштів, яка становитиме в цілому порядку 80 млн грн. на рік. Він навів приклад Львова, Вінниці і Запоріжжя, які успішно існують без райрад. У той же час депутат Олександр Рєзник заявив, що ухвалу про ліквідацію райрад недоцільно приймати без розуміння того, що ж буде замість них. Наприклад, якщо функції райрад буде передано єдиним центрам прийняття адміністративних ухвал, то в скільки обходитиметься їх утримання, яким чином вони функціонуватимуть і чи не дублюватимуть вони повноваження міськради, як зараз райради. У результаті присутні погодилися, що цю ухвалу потрібно ще ґрунтовно обдумати. Цим займеться спеціально створена робоча група, куди ввійдуть депутати та представники громадськості. Зараз у Дніпропетровську функціонує вісім районних рад. Питання про їхню ліквідацію ставиться не вперше — воно обговорювалося майже десятиріччя тому, але тоді вирішили все залишити так, як було.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати