Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відкрили перший в Україні пам’ятник братам Шептицьким

02 серпня, 00:00
ФОТО РОМАНА БАЛУКА

Монумент митрополиту Андрею Шептицькому й блаженному католицької церкви Климентію Шептицькому постав в їх родинному селі — Прилбичах, що в Яворівському районі Львівської області, біля новозбудованого храму Пресвятої Богородиці УГКЦ. Відкриття приурочили до річниці від дня народження митрополита Андрея. За словами скульптора Василя Гоголя, ідея створити пам’ятник виникла з благословення кардинала УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара ще 10 років тому. Спершу планували зобразити лише митрополита Андрея. Після беатифікації отця Климентія, а відбулося це в червні 2001-го під час візиту до Львова Папи Римського Івана Павла ІІ, було ухвалено рішення зобразити обох братів. Проект відбувся завдяки фінансовій підтримці народного депутата України Петра Писарчука, який уклав в його реалізацію близько півмільйона гривень. Монумент споруджували впродовж року. Він зображує сидячі постаті братів Шептицьких: митрополит Андрей в архієрейських ризах із жезлом і блаженний Климентій у чернечому одязі і з хрестом. Пам’ятник заввишки майже чотири метрии розміщено на площі 16 квадратних метрів. Його зроблено з натурального каменю — білого вапняку.

«Важко навіть збагнути, наскільки вагома й неоціненна постать митрополита Андрея, — зазначив на урочистостях архієпископ Львівський Ігор Возьняк. — Насамперед це була Божа людина, великий патріот. Він чим міг допомагав людям, захищав їх, наражаючи себе на небезпеку. Завжди дбав про людей, навіть коли вже не міг ходити. Наша церква такої постаті, як митрополит Шептицький, ще не мала».

Нагадаємо, що митрополит Андрей Шептицький (29.07.1865 — 01.11.1944) — єпископ УГКЦ, із січня 1901 року — митрополит Галицький і архієпископ Львівський, предстоятель УГКЦ. Його брат Климентій Шептицький (17.11.1869 — 01.05.1951) — церковний діяч і архімандрит монахів Студійського уставу. 1945 року очолив УГКЦ. Помер у Володимирському централі. 1996 року отримав звання «Праведник народів світу» — за порятунок євреїв у період Голокосту.

Біля пам’ятника братам Шептицьким за участю близько ста священиків УГКЦ відслужили архієрейську Божественну літургію, яку очолив архієпископ Львівський владика Ігор Возьняк. На урочистостях ішлося також про те, що й у Львові невдовзі постане пам’ятник Андрею Шептицькому — до 150-ліття від дня його народження. Уже відбувся конкурс на найкращий проект монумента. Тепер вирішують питання щодо його розміщення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати