Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи бути іноземцям в українській армії?

Дмитро ТИМЧУК: «Надати їм можливість укладати контракти з Міністерством оборони — наш обов’язок»
24 квітня, 12:28
ДМИТРО ТИМЧУК / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У четвер до порядку денного Верховної Ради було внесено законопроект авторства народного депутата Дмитра Тимчука з «Народного Фронту». Документ має назву — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями і особами без громадянства». «День» поспілкувався із Дмитром Тимчуком з приводу цього законопроекту:

— У нас розкручують тему іноземного легіону, але тут інша ситуація. Ми не шукаємо можливостей збільшення Збройних Сил. У нас де-факто є ситуація, з якою потрібно щось робити де-юре. Є іноземні громадяни, які воюють зі зброєю в руках у зоні АТО, — зараз вони поза законом.

Міноборони не підтримало мій законопроект, назвавши його мало не антиконституційним, адже буцімто у Збройних Силах України служити мають право лише громадяни України, що не є правдою. Справді, захищати батьківщину — це обов’язок громадянина, але в Конституції ніде не сказано, що громадяни інших країн не можуть служити у ЗСУ та інших збройних формуваннях України. Ба більше, Конституція гарантує іноземним громадянам практично ті ж самі права і свободи, які надано громадянам України на нашій території. Тому надати їм можливість укладати контракти з МОУ — наш обов’язок. Міноборони каже, що буцімто ці іноземці повинні отримати громадянство України і тоді можуть укладати цей контракт. Зараз розглядаються законодавчі ініціативи щодо спрощення отримання громадянства тими іноземними громадянами, які воюють в АТО. Але у нас в країні заборонено біпатризм, тому іноземець, який отримує українське громадянство, зобов’язаний здати свій перший паспорт, інакше він буде поза законом. А не всі іноземні громадяни згодні відмовлятися від свого паспорта на користь громадянства України. Мій законопроект дозволяє іноземцям укладати контракти з МОУ (до того ж йдеться лише про сержантський і рядовий склад), отримувати соціальний захист. Окрім того, ми прописали, що цей законопроект не поширюється на сім’ї цих іноземців, адже закон України зараз надає соціальний захист сім’ям військовослужбовців. Але це питання ми ще обговорюватимемо на експертному рівні.

Із цим законопроектом ми переходимо у площину поняття «найманство». Ми плануємо внести до Кримінального кодексу міжнародне поняття найманства, яке означає, що людину завербували на території іншої країни спеціально для ведення бойових дій. При цьому вона отримує грошову винагороду, яка перевищує грошове забезпечення військовослужбовців національної армії. Але за нашим законопроектом іноземець підписує контракт із МОУ, отримує таку ж грошову винагороду, як і солдат ЗСУ, тому це не є найманством.

Але чи не буде це додатковим підґрунтям для агресивної російської пропаганди про «легіони НАТО» і «польсько-американських найманців»?

— Звичайно, буде, адже невелика кількість американських інструкторів, які проводять вишкіл наших військовиків, вже стала «приводом для геополітичної дестабілізації» за версією МЗС РФ. Але такі інструктори приїжджають щороку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати