Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До Львова привезли оригінал Хустки Вероніки

У соборі Святого Юра виставлена унікальна реліквія з особистої захристії Папи Римського — нерукотворний образ Ісуса Христа
30 січня, 13:27

У Львові, в соборі Святого Юра, від сьогодні до 15 лютого буде виставлено до почитання унікальну святиню — хустку Вероніки, і це, нагадаємо, оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа. Реліквія перебуває в особистій захристії Папи Франциска і востаннє вивозилася  з Ватикану 100 років тому.  Цікаво, що у Ватикані ця реліквія виставляється лише раз на рік — у Страсний тиждень, і за рік до цієї події охочі до почитання розкуповують усі квитки.

«Починаючи з 2012 року, наш митрополит Ігор (Возьняк) почав співпрацю зі священиками щодо того, щоб святиня прибула до Львова, — розповідає канцлер Львівської архієпархії УГКЦ о. Сергій Ковальчук. — Офіційно причиною прибуття реліквії є 25-та річниця виходу Української греко-католицької церкви з підпілля. Отже, 25 років тому УГКЦ зробила перші кроки, щоби стати вільною. Дуже символічно, що сьогодні наша країна теж перебуває в такій ситуації, коли в нас хочуть відібрати свободу. З одного боку, дякуючи Богові за цей дар, який маємо 25 років, ми просили Святішого Отця, щоби надав цю реліквію на поклоніння до Львова. Відзначаючи цю дату, ми одночасно будемо просити Бога, щоб змогли втримати цей дар свободи і щоб присутність святині підтримала нас у цей дуже непростий час. Особливо це стосується тих, кого війна торкнулася безпосередньо. Тому, думаю, прибуття до Львова хустки Вероніки стане не тільки для львів’ян, а й для всіх українців доброю нагодою згадати, що у всіх тих стараннях, які ми робимо задля нашої свободи, нам допомагає Господь».

«В особливий спосіб хочемо пошанувати наших військовослужбовців, які приїхали із зони АТО, перебувають на реабілітації й мають можливість прийти до собору Святого Юра. Для них організуємо окремий день, коли військові, сім’ї загиблих в зоні АТО і ті, хто потребує духовної підтримки, поза загальною чергою будуть мати можливість прийти до святині. Це дуже важливо, це наше завдання, — зазначає прес-секретар Львівської Архієпархії УГКЦ, капелан Львівської міської ради о. Павло Дроздяк. — Понеділок — це буде день для всіх хворих, немічних, людей з особливими потребами — для того, щоб вони могли у добрий спосіб приступити. Привілейовано будуть приступати діти у супроводі батьків. Оприлюднимо конкретний графік, щоби люди знали, коли можна буде прийти до храму для почитання святині. Мусимо мати почуття солідарності одне до одного і розуміння таких речей».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати