Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хвиля «Ленінопаду» дійшла й до Бердянська

Міський голова каже, що долю знесеного пам’ятника вирішуватимуть городяни
29 січня, 11:59
ФОТО З САЙТА BMR.GOV.UA

У Бердянську, напевно, найбільша кількість пам’ятників колишньому творцю тоталітарної держави СРСР Володимирові Леніну — тринадцять! На Приморській площі, в центрі міста, стояв найбільший пам’ятник, про який довгий час велися палкі суперечки. Депутат міськради Владислав Шалєєв два рази виносив проект рішення про демонтаж головного пам`ятника на сесію міської ради, й обидва рази не знайшов підтримки місцевої влади та не зміг набрати необхідної кількості голосів від депутатів. Пропонувалося також утворити музей тоталітарного режиму, куди зноситимуть все, що нагадує про СРСР, щоб не пригноблювати інтереси громадян, які ще поважають теоретика комунізму.

А 28 січня, вранці, головний монумент на Приморській площі знесли. За словами очевидців, сюди під`їхало два автомобілі, з яких вийшли озброєні люди у камуфляжі. Вони обв’язали пам’ятник мотузками й закріпили на одній із машин. Коли монумент впав, невідомі з криками: «Слава Україні!» сіли у автомобілі й зникли. Зараз Ленін — на складі у комунальників, й подальша його доля поки невідома. Співробітники міліції від коментарів поки утримуються.

«Володимир Ленін — це окупант, агресор, руйнівник української державності. Моє ставлення до цієї історичної персони не змінюється впродовж декількох десятків років. Пам’ятник Леніну в Бердянську вже перестав бути місцем прихильності бабусь-дідусів. Сьогодні — це оcередок російського фашизму, тому що сепаратисти влаштовують біля нього свої так звані шабаші під російськими прапорами. Але я завжди виступав проти вандалізму, подібні монументи необхідно демонтувати мирно», — прокоментував подію депутат Бердянської міської ради Владислав Шалєєв. Місцева ж влада від коментарів толерантно ухиляється. Міський голова Олексій Бакай лише сказав, що прислухатиметься до думки городян — нехай вони вирішуватимуть, що робити зі знесеним пам’ятником.

Як стало відомо пізніше, по обіді в середу почали демонтувати ще один пам’ятник Володимирові Ульянову — біля заводу «Азовкабель». Мер дізнався про це від журналістів і був відверто здивований.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати