Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Люблю життя, тому ділюся»

У Києво-Могилянській академії провели весняний День донора
16 квітня, 10:33
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Вже водинадцяте клуб «Донорів крові» Школи охорони здоров’я КМА за підтримки Київського обласного центру крові провів акцію серед студентів та небайдужих киян. Цьогорічний захід відбувся під лозунгом «Люблю життя, тому ділюся» і зібрав близько ста донорів. Автори ідеї вже давно стали випускниками, але досі підтримують проект у стінах альма-матер.

«Наша акція за останні роки дуже розрослася, — розповідає координатор проекту, колишня студентка Києво-Могилянської академії Марія Захарчук. — До неї долучаються інші навчальні заклади і навіть приватні підприємства, які організовують за нашим зразком схожі проекти. До слова, ми займаємося не лише акціями. Наша організація намагається формувати власну базу донорів з тих людей, які в подальшому зможуть здавати кров адресно. До нас часто звертається лікарня ОХМАТДИТ та інші медичні заклади Києва з проханням знайти донора тієї чи іншої групи, і ми успішно всім допомагаємо».

Першим учасником акції стала студентка V курсу КМА Ольга Єршова. Дівчина — досвідчений донор, адже кров здає вже втретє.

«Цього разу я не боялася, — розповідає Ольга. — Але у кінці здачі, коли лікар сказала, що можна перестати качати, відчула себе зле, та, на щастя, обійшлося. Коли здавала вперше, минулої весни, було дуже страшно. Але я настільки хотіла це зробити, що переборола усі страхи... Восени пішла здавати кров вдруге і якось «увійшла в ритм». Взагалі це дуже цікава процедура. Більше того — корисна, адже кров має можливість оновлюватися. Тим паче є шанс, що моя кров врятує комусь життя. Я навіть впевнена, що саме так і буде».

«Із нашого досвіду, на клич про допомогу люди завжди відгукуються, але тут виникає проблема хвилеподібності. Зробили акцію — донори прийшли. Як наслідок — крові забагато, і її доводиться утилізовувати. А потім знову іде спад. Тому головне наше завдання — підтримувати інтерес до теми не хвилями, а постійно. Найбільші періоди застою:  літо і час після новорічних свят, але навіть тоді ми намагаємося робити так, щоб не було нестачі», — ділиться Марія Захарчук.

Збільшення кількості донорів протягом останнього року відзначає і завідувач виїзної бригади Київського обласного центру крові Тетяна Бондарук: «Багато охочих здати кров безкоштовно. Збільшилася кількість первинних донорів: буває до 20-ти по району».

До слова, здати кров можуть усі фізично здорові люди віком від 18 до 60 років. Основні вимоги: утриматися від вживання алкоголю протягом 48 годин, не курити за дві години до здачі та виключити з раціону жирну їжу протягом останніх двох діб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати