Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На 2,2 мільярда гривень закупить медпрепаратів МОЗ у міжнародних організацій

26 листопада, 11:37
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Міністерство охорони здоров’я України підписало договір з міжнародною організацією Crown Agents на закупівлю онкологічних та онкогематологічних, радіологічних препаратів, а також препаратів для хіміотерапії на суму 750 мільйонів гривень. При цьому міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі сказав, що загальний бюджет програм, переданих для міжнародних закупівель, становить 2,2 мільярда гривень (гепатит, гемофілія, СНІД тощо). Це — майже 60% державних закупівель. Наступного року МОЗ обіцяє передати процедуру держзакупівлі ліків міжнародним організаціям на 100%. За словами чиновників, це дозволить зробити процедуру короткою та унеможливить корупцію.

Такий крок МОЗ представники громадських організацій вважають єдиною дієвою реформою в системі охорони здоров’я 2015 року. «Державні закупівлі, якщо їх не робити через міжнародні організації, призводять до корупційних діянь. За даними СБУ, до 40% коштів в Україні відмивалося щороку тільки на державних закупівлях ліків... Наступне питання — питання якості вітчизняних препаратів. На жаль, контроль за якістю препаратів та їхня реєстрація в Україні — дуже сумнівними. Ми мали два скандальних випадки з неякісними препаратами. Один із них — щодо ліків для дітей, які хворіють на муковісцидоз: 2011 року МОЗ витрачало державні кошти на закупівлю зареєстрованих препаратів, які виробляв Уманський завод, а діти від них потрапляли до реанімації. Ми докричалися до МОЗ, і там їх заборонили. Подібний інцидент трапився і з препаратом від гепатиту», — розповідає виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.

Передача державних закупівель міжнародним організаціям не сподобалася українським фармвиробникам, які заявляють про те, що це призведе до «смерті галузі». Фахівці від МОЗ та громадськості радять їм співпрацювати з ВООЗ — проводити перекваліфікацію препаратів за його стандартами і брати участь не лише у вітчизняних тендерах, а й виходити на міжнародний ринок.

— Жоден із пацієнтів не виступає проти українських виробників. Все, що вони просять — показати, що продукція наших фармзаводів відповідає міжнародним стандартам якості. ПРООН чітко дала зрозуміти, що вони зараз шукають варіанти, як можна закуповувати ліки в українських виробників. Ми не побачили, щоб жодному українському виробнику відмовили в тендері, — сказала член правління Центру протидії корупції Олександра Устінова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати