Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Настав час, коли частина суспільства може зіграти вирішальну роль»

Лектор Літньої школи журналістики «Дня» Олександр ЄЛЬЯШКЕВИЧ поділився рецептом подолання системи «Кучми-Януковича»
06 липня, 18:57
ОКРІМ СИМВОЛІЧНОГО ДИПЛОМУ ТА ЗНАЧКА З КОНИКОМ АЛЕГРО, ОЛЕКСАНДР СЕРГІЙОВИЧ ПЕРШИМ ОТРИМАВ У ПОДАРУНОК «ДНІВСЬКУ» ФУТБОЛКУ «ТВОЄ РОЗУМНЕ ЛІТО»

В понеділок гостем Літньої школи журналістики «Дня» став особливий лектор – Олександр Єльяшкевич. Людина, яка давно стала прикладом незмінної позиції і системного борця з клановою політичною системою в Україні.

«Коли у нас шукали голову Антикорупційного бюро, я у себе на Фейсбуці написала, що я знаю таку людину, - наголосила під час зустрічі головний редактор «Дня» Лариса Івшина. - Звичайно, я розуміла, що влада не дослухається до цієї пропозиції… Олександр своїми прямими відповідями показує, що в нашій країні можна жити згідно своїх поглядів. Це рідкісна, але дуже перспективна «порода» людей. Таких лекторів в інших школах немає, тому що вони бояться Єльяшкевича як вогню. Це ексклюзивна історія, і ми раді, що у нас ви можете про неї дізнатися».

Олександр Єльяшкевич народний депутат Верховної Ради II і III скликань, один з найбільш яскравих політиків 1990-х – поки на нього не був скоєний замах через принципову боротьбу проти режиму тодішнього президента Леоніда Кучми, що змусило Олександра отримати політичний притулок в США. В Україну він повернувся після помаранчевих подій і продовжив боротьбу, але вже поза парламентом. Для студентів це унікальна можливість почути новітню політичну історію з перших уст, яку в університетах точно не викладають. 

  

Під час дискусії школярі активно цікавилися першими кроками колишнього депутата, його баченням виходу з кризового стану українського політикуму, якості нинішнього парламенту та, звичайно, резонансною справою «Гонгадзе-Подольського» часів Леоніда Кучми.

На думку Олександра Єльяшкевича, справа «Гонгадзе» – надзвичайно важливий процес не тільки для України, але і для всього світового співтовариства. «Насильство проти політиків, журналістів і громадських діячів – відповідь на ці злочини стають ключовими при реформування будь-якого суспільства. Поки ми не доможемося, щоб почався процес над Леонідом Кучмою, ми не зможемо покарати й знайти тих, хто віддавав накази стріляти в протестувальників на Майдані. Якщо суспільство зможе це зробити, тоді є всі шанси, що Україна поступово одужає. Настав час, коли якраз частина суспільства і журналістів можуть зіграти вирішальну роль», - говорить лектор «Дня».

Деталі зустрічі читайте в найближчих номерах «Дня».

Софія РУСЬКИХ, Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова:

- Олександр Єльяшкевич змінив мою думку про наших політичних діячів. Я зрозуміла, що в політиці дійсно є люди, яким не байдужа Україна. Він – людина, яка чесно і прямо висловлює свої думки щодо парламенту, Президента, тих, хто думає лише про себе і займається виключно корупцією тощо. Я розділяю його думку про те, що справжніх революцій в Україні ще не було, а були просто потуги змінити діючу владу. Олександр Сергійович дуже влучно вжив метафору про смерть Кощія на кінці голки – дійсно, резонансні процеси по справі «Гонгадзе-Подольського» є відправним пунктом, трампліном для нового шляху України, для скидання з себе цупких корумпованих лап. Він розповів свою історію, у якій чітко прослідковується життя людини, що бореться супроти влади, яка  нищить країну. Замовний характер журналістики – такими влучними словами пан Олександр описав нинішніх «героїв-журналістів». І, аби не стати в його очах, та в очах інших справжніх журналістів, такими «замовними», з’явилося натхнення трудитися ще більше, вдосконалюватися та захищати правду. Тож, зустріч тривалістю приблизно дві години, а інформації «подумати» на половину життя.

Дар'я ТРАПЕЗНІКОВА, Київський національний університет імені Т. Шевченка:

- Після зустрічі з Олександром Єльяшкевичем я зрозуміла, що дуже мало знаю про сучасний етап історії України й з цим потрібно щось робити. Насправді, ці знання дуже важливі не тільки для розуміння ситуації, в якій ми опинилися, але й для бачення перспектив. Заповнювати інтелектуальні «пробіли» треба усім українцям, а не тільки журналістам і політикам. Дякую «Дню» за таку зустріч, яка спонукає розвиватися та самостійно формувати власне майбутнє і майбутнє держави.

Марія ГЕНИК, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова:

- Я багато разів чула, що політика — річ брудна. Тому ще приємніше дізнаватися, що і там є принципові люди з незмінною позицією і стійкими переконаннями. Саме такою людиною є Олександр Єльяшкевич. Та послідовність, з якою він займається справою «Гонгадзе-Подольського», непримиренність до «системи Кучми-Януковича» викликає повагу. Дізнаватися нове про українську політику від безпосереднього учасника історичних подій — це надзвичайно цінний досвід. Шоком для мене стало те, що через 15 років після скоєння злочину проти Олексія Подольського, останній навіть не має статусу потерпілого у справі в частині замовників. Це багато говорить про нашу систему. Під час зустрічі було цікаво плавно переходити від обговорення подій 1990-х років до останнього Майдану і війни на Донбасі. Вийшов драматичний зріз нашої історії. Такі розмови провокують глибокі роздуми і спонукають глибше вивчати новітню історію України.

«ОСОБЛИВОМУ ЛЕКТОРУ – ВІД ОСОБЛИВОЇ ШКОЛИ»! ФОТОГРАФІЮ САМЕ З ТАКИМ ПІДПИСОМ ВІДТЕПЕР МИ ДАРУЄМО КОЖНОМУ ЛЕКТОРУ XIII ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ ЖУРНАЛІСТИКИ

Оксана ГРУБА, Львівський національний університет імені І. Франка:

- На зустрічі з Олександром Єльяшкевичем я мала змогу в черговий раз переконатись, що герої та проводирі в наш час є, і нам є на кого рівнятися. Незламність духу, стійкість характеру, віра в світле майбутнє України – це ті якості, які допомагають політикові уже довго стояти на сторожі правди, бути «двигуном суспільства», який на власному прикладі показує, що боротись з гнилою державною і правоохоронною системою – обов'язок кожного свідомого громадянина.

Ірина СТЕЛЬМАХ, Львівський національний університет імені І. Франка:

- Олександр Єльяшкевич  є прикладом того, як в досить непрості часи можна чесно й професійно виконувати свій громадянський обов’язок, хоча він сам не бачить в цьому ніякого героїзму. Ніхто крім самих українців не зможе побудувати нову країну. Є досить багато людей, які хочуть змінити нинішній стан речей в державі. Але відбувається імітація реальних реформ, ефективних дій. Золоте правило від Єльяшкевича: «Бачу, читаю, спостерігаю». Критичний погляд на світ для громадського діяча, журналіста вкрай необхідний.

Тетяна ЛІТВІНЧУК, Київський національний університет імені Т. Шевченка:

- Сьогодні ми мали змогу зробити екскурс в сумнозвісний період історії сучасної України, а саме у час президентства Леоніда Кучми. Я отримала глибоке розуміння ситуації, в якій опинилася Україні в 90-х роках. Думки людей такого масштабу, як тодішній опозиціонер Олександр Єльяшкевич, мають бути почуті та донесені  до якнайширшого кола громадськості.

Дар’я ДЯДЕНКО, Одеський національний університет імені І. Мечникова:

- На зустрічі з Літньою школою редактор «Дня» Лариса Івшина зазначала, що багато політичних гігантів знаходяться поза межами Парламенту. На мою думку, Олександр Єльяшкевич є саме таким. Його принципова позиція щодо справи «Гонгадзе-Подольського», а саме встановлення правосуддя, є ключовою для здорового розвитку суспільства. Говорячи про циклічність історичних подій й невміння вчитися на власних помилках, він порушує проблему відповідальності кожного з нас перед історією. Рецепт колишнього народного депутата дуже простий: кожен має чесно виконувати громадянський обов'язок та ефективно робити свою справу. І це потребує свідомого вибору та конкретних дій.

Дмитро ПЛАХТА, студент Львівського національного університету імені І. Франка:

– Чимало людей очікували системних змін від новообраного парламенту після Революції гідності. Особливі надії суспільство покладало на людей, котрі на хвилі Майдану потрапили до Верховної Ради. На жаль, випробування системою вони не пройшли. Олександр Єльяшкевич влучно зазначив, що є люди, які хочуть змінювати, але не можуть. Цій невеликій кількості людей не вдається стати рушіями законодавчих змін через брак досвіду та інші обставини. Розмова з лектором допомогла мені краще зрозуміти та зорієнтуватися в українському політичному закуліссі. А також вкотре пересвідчився на конкретному прикладі, наскільки важлива громадянська позиція.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати