Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Остаточне рішення — за колективом

Активісти домагаються присвоєння ДонНУ імені Василя Стуса... не обговоривши своєї пропозиції із представниками вишу
17 грудня, 12:21
ВАСИЛЬ СТУС

15 грудня до Вінниці завітали Арсеній Пушкаренко та Василь Овсієнко — представники ініціативної групи, яка виникла нещодавно і виступає за присвоєння Донецькому національному університету імені Василя Стуса. Скликавши прес-конференцію, громадські активісти повідомили, що нині настав час повернутися до цього питання, яке студентська молодь ініціювала ще у 2008 році. «Ламати через коліно» ДонНУ, який переїхав до Вінниці і нині переживає нелегкі часи, ніхто не збирається. Але, вирішуючи організаційні питання, не слід забувати і борг честі, який адміністрація вишу має перед студентством та українською інтелігенцією, — зазначали на прес-конференції активісти.

Нагадаємо, ініціювала процес присвоєння імені Василя Стуса університету у 2008 році громадська організація «Поштовх», в активі якої були студенти історичного факультету ДонНУ. Але наразилася на тиск, погрози і залякування. Нагадаємо, «День» одним із перших долучився до поширення й обговорення цієї ідеї донецької молоді, і досі ми отримуємо на свою пошту листи з проханням додати підписи під зверненням щодо перейменування вишу, що опубліковано на нашому сайті www.day.kiev.ua. Та, видається, в умовах вимушеного переїзду ВНЗ, що викликав дуже багато фінансових та організаційних проблем, коли і як вирішувати це питання — прерогатива самого ДонНУ, його викладачів, студентів та випускників.

«Ми готові підставити плече і допомогти ДонНУ поліпшити матеріально-технічну базу, вирішити організаційні питання, пов’язані з поселенням студентів та розміщенням викладачів, — переконував Арсеній Пушкаренко на прес-конференції. — Разом з тим ми не поділяємо позицію керівництва закладу, яка відмовляється підтримати ідею своїх студентів та видатних українських діячів присвоїти університету ім’я Василя Стуса. Особливо доречно це було б зараз, коли заклад, де навчався Стус, переїхав із Донецька на Вінниччину, де народився Василь Стус».

Після прес-конференції громадські активісти зустрілися з ректором ДонНУ Романом Гринюком та проректором з наукової та соціально-виховної роботи Миколою Удодом. Як повідомив керівник прес-центру закладу Сергій Бондаренко, під час цієї зустрічі були обговорені практичні кроки щодо реалізації цієї ініціативи. У 2015 році планується проведення низки освітньо-просвітницьких заходів, присвячених творчості та громадській діяльності Василя Стуса.

«Ми дякуємо пану Арсенію за проявлену ініціативу та бажання допомогти ДонНУ у вирішенні існуючих проблем. Але не розуміємо позицію громадського діяча, який, заздалегідь не озвучивши свої питання й безпосередньо не обговоривши їх із колективом та керівництвом вишу, скликає прес-конференцію, — наголошує Сергій Бондаренко. — Звертаю увагу громадськості, що остаточне рішення про надання імені Василя Стуса Донецькому національному університету має прийматися на зборах колективу вишу, а не одноосібно ректором чи студентсвом. Керівництво університету готове до діалогу з громадськістю з будь-яких питань, які мають пряме відношення до вишу і підвищенню ефективності нашої роботи, в тому числі щодо надання Донецькому національному університету імені Василя Стуса. Разом з тим звертаємося з проханням до ініціативної групи, засобів масової інформації та небайдужим громадянам не посилювати інформаційний тиск на ДонНУ щодо надання імені Василя Стуса Донецькому національному університету. Всьому свій час».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати