Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Південмашівцям обіцяють «подарунок» до... 8 березня

У Дніпропетровську працівники ракетно-космічного «гіганта» вимагали грошей під стінами облдержадміністрації
26 лютого, 18:36

Уже два місяці вони проводять протестні акції, сподіваючись «вибити» борги по зарплаті, які перевищили 80 мільйонів гривень. Завод не працює з початку грудня, оскільки відсутні замовлення. Робітники потрапили у дуже скрутне становище, тим паче що ціни в магазинах і вартість комунальних послуг нестримно зростають. Ще в січні вони провели гучний мітинг біля центральної прохідної й адміністративної будівлі «Південмашу». Відтоді збиралися не раз і навіть намагалися перекрити рух транспорту на найближчому перехресті. Але нічого, крім обіцянок, не отримали. Тепер обурені південмашівці прийшли вимагати погашення заборгованості до губернатора Дніпропетровщини.

На акцію протесту вийшли найсміливіші, передусім жінки, оскільки незадовго до цього лідера незалежної профспілки Євгенія Деркача побили невідомі. Самого профспілкового активіста через стан здоров'я і розслідування нападу не було, але присутні підтримали його теплими словами і транспарантами. На мітингу пролунало чимало невтішних слів на адресу керівництва заводу, влади в країні, дісталося й офіційній заводській профспілці. «Я два з половиною роки працюю на «ПМЗ», і два з них – постійні проблеми з видачею заробленого, – каже одна з робітниць Ганна Яворська. – Сім місяців нам не віддають зароблене, сім'я — вся в боргах».

Не можна сказати, що керівництво Дніпропетровщини сидить склавши руки, проте, завод є державним і безпосередньо підпорядковується Державному космічному агентству України. Тиждень тому питання про ситуацію на стратегічному підприємстві розглядалося на засіданні уряду, де пролунали обіцянки виділити 300 мільйонів гривень на погашення боргів по зарплаті й енергоносіям. Це дещо обнадіяло, але не заспокоїло заводчан. Люди розчаровані ситуацією в країні і бояться того, що ці обіцянки можуть не виконати, оскільки кошти потрібні на АТО. Пригнічує робітників і знецінення зароблених грошей, що відбувається на очах.

Мітинг пройшов того ж дня, коли через стрибок валютного курсу в Дніпропетровську вибухнула паніка й покупці почали змітати товари з полиць у магазинах. «Мені за цей час заборгували 10 тисяч гривень, – каже учасник акції Сергій Антипенко. — Минулого літа це ще були якісь гроші, а зараз через обвал гривні на них і два місяці не проживеш». Цікаво, що до протестуючих південмашівців потрохи приєднуються працівники інших підприємств Дніпропетровська, де існують аналогічні проблеми. Заспокоїти заводчан вийшов в.о. першого заступника губернатора Віктор Сергєєв. «До 8 березня борги по зарплаті мають бути погашені повністю. У найближчій перспективі «Південмаш» буде завантажено замовленнями оборонного комплексу і підключено до вирішення питань енергозабезпечення вугільних шахт компанії ДТЕК. Це дасть підприємству можливість реально заробляти», – сказав він.

Керівництво Дніпропетровщини вважає, що «Південмаш» можна завантажити замовленнями замість промислових підприємств, що опинилися в зоні АТО. Ці плани були оприлюднені в місцевій пресі. «Устаткування для енергетиків історично вироблялося в Луганській і Донецькій областях. Зараз ці підприємства, зі зрозумілих причин, не забезпечують енергетиків України, але це може робити «Південмаш». Цей проект може завантажити підприємство на 25%. Усі ці пропозиції зараз у керівництва заводу, там вони зважують можливість виготовлення цього обладнання», – вважає Сергєєв. За його словами, на нараді в Кабміні йшлося про збільшення статутного фонду підприємства і про оборонне замовлення. Представник Міноборони підтвердив зацікавленість військових в отриманні від «Південмашу» воєнної продукції. «Зараз у країні оголошено курс на децентралізацію. І ми вважаємо, що зможемо активніше втручатися в діяльність навіть тих підприємств, які перебувають у державному підпорядкуванні. Бо на підприємстві працюють жителі Дніпропетровщини. Звичайно ж, на «Південмаші» потрібно проводити й аудит, і фінансовий контроль для наведення ладу. Треба оптимізувати структуру. Зараз ми цим активно займаємося, і обласна влада бере все більше повноважень на себе», – зазначив Віктор Сергєєв.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати