Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реконструкція обличчя і... душі

Канадські медики проведуть у Київському госпіталі низку складних операцій для поранених на cході бійців
07 жовтня, 12:13
ФОТО REUTERS

Із 24 жовтня до 1 листопада у Київському військовому госпіталі працюватиме Третя медична місія канадських медиків, котрі оперуватимуть військових і цивільних, поранених під час подій на сході України. Раніше канадські фахівці приїздили до України у листопаді 2014 року та у травні 2015 року. Цього разу будуть оперувати й тих, хто вже звертався за допомогою до канадців та потребує долікування, і тих, хто ще таких операцій не мав взагалі. В команді з 22 медиків — хірурги, анестезіологи та медсестри. Лікарі проведуть операції на обличчі та верхніх кінцівках.

Фінансує цей проект уряд Канади спільно з Канадсько-українською фундацією під патронажем Конгресу українців Канади. Так, виділено мільйон двісті тисяч доларів на проведення операцій, на закупівлю хірургічного обладнання, котре лишиться у нашому шпиталі, на створення телемедичного центру, що дозволить нашим лікарям консультуватися в реальному часі з колегами з клініки в Торонто. Також за ці кошти планують стажування медиків у Канаді та курси навчання військових і цивільних лікарів у Києві. Тож українські лікарі отримають неоціненний досвід. До того ж наша сторона сподівається, що ця місія матиме шанс на довше існування, бо наразі проект розрахований на півроку, за цей час канадські спеціалісти планують приїхати до Києва ще раз у лютому.

Доки до старту проекту ще є час, координатори звертаються через медіа та волонтерів до бійців, щоб не втрачали шансу та записувалися на консультації до лікарів (телефон гарячої лінії (097) 005 55 45, (095) 435 30 33). Є лише одне застереження: травма має бути не свіжою, а стан здоров’я стабільним. «Ми очікуємо на таку ж кількість пацієнтів, як і минулої місії. Це були складні випадки, осіб 40 прооперовано, а самих хірургічних втручань було близько 60, тобто одній людині проводили кілька операцій. І багато що залежить від стану людини. Минулого разу одна операція тривала понад 14 годин, — розповів координатор проекту Роман Фіщук. — Зараз ми намагаємося донести інформацію до людей, які знають про подібні проблеми. Ми отримували список від Міністерства оборони, хто може потребувати такої допомоги, але у багатьох випадках немає контактної інформації. Зазвичай це люди, які вже вдома або в селі чи в місті і не мають зв’язку з підрозділами».

Наразі є список із перших пацієнтів (а це немало — 30 осіб), частині з них проведуть повторні операції, частина потрапить лише на консультацію. Роман Фіщук додає, що телефонні дзвінки продовжують надходити, адже отримати нове обличчя, відновити чи покращити роботу рук — це ще й можливість відновити свій моральний і психологічний стан. Дехто з «давніх» пацієнтів відзначає, що завдяки канадським та українським лікарям може усміхатися, і не лише через кращу міміку обличчя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати