Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Теорія + вміння її застосовувати = перемога!

Студенти ХНУ імені В.Н. Каразіна стали лідерами на VII Міжнародному турнірі фізиків
15 квітня, 12:02

Українська команда протягом двох днів відбіркових боїв виграла всі вісім зустрічей зі студентами інших країн і з найкращим результатом вийшла до фіналу. Проти команди харківського університету змагалися студенти із Франції, Данії, Росії, Сінгапуру, Великобританії, Швеції, Польщі. Швейцарії, Китаю та Ірану. За результатами турніру Україна набрала 49,1 очка. На другому місці опинилася команда Данії з результатом у 48 очок, на третьому — Франції.

Цьогоріч змагання проводилися з 7 по 10 квітня у Варшавському університеті. До складу команди від України увійшли: студент п’ятого курсу кафедри ядерної та медичної фізики Віталій Лісовський, студентка п’ятого курсу кафедри теоретичної ядерної фізики та вищої математики імені О.І. Ахієзера Анастасія Васильченкова, студенти другого курсу Роман Видро, Платон Дмітрієв, Борис Петров і студент першого курсу Кирило Геращенко. Раніше команда Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна вже завойовувала перемогу у 12-му та 13-му Всеукраїнських студентських турнірах фізиків. Цьогорічний турнір стане важливим кроком на шляху до академічної кар’єри українських студентів як у вітчизняних, так і в закордонних вишах.

Ігор ГІРКА, декан фізико-технічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна:

— Порівняно з університетами, з якими нам довелося змагатися, ми маємо гірше матеріальне забезпечення та, відповідно, нижчий статус за міжнародними рейтингами. До прикладу, якщо наші французькі колеги — на 50-й сходинці у світовому рейтингу університетів, то ми — лише 490-ті. Недостатнє фінансування намагаємося компенсувати зв’язками з дослідними інститутами, які мають сучасне обладнання. Там наші студенти проходять практику та згодом ідуть на роботу. Це дає свої плоди.

Наші студенти дуже різні, в цьому запорука їхнього успіху. Взагалі фізика — наука експериментальна, але інколи команди тяжіють більше до теоретичних описів. Студенти ж нашого факультету своїми руками зібрали чудові макети, провели експерименти та наочно продемонстрували, що всі їхні гіпотези можна підтвердити практично. Завдяки цьому балансу між ґрунтовною теоретичною базою та вмінням застосувати знання вони й стали переможцями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати