Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Харкові відновлять меморіальну дошку Юрію Шевельову

Щоб зібрати кошти на роботи, активісти організовують низку спеціальних акцій
29 січня, 11:19
ФОТО З САЙТА OPLOT.INFO

Меморіальна дошка великому харків’янину Юрію Шевельову повернеться на своє місце, з якого її демонтували у вандальний спосіб у вересні 2013 року, але не раніше, ніж зміниться харківська міська влада, пообіцяли учасники прес-конференції, що відбулася в Харкові. Вони пояснюють це рішення тим, що до осінніх виборів у міськраду дошку буде важко захистити.

Наразі діячі руху «П’ятий Харків», культурно-філологічних та краєзнавчих товариств збираються проводити масову просвітницьку роботу для розповіді мешканцям міста про життя та важливість спадку їхнього геніального земляка. Планується низка перфомансів, концертів, екскурсій місцями Шевельова і видання його статей і книжок. Повного узгодженого плану подій ще немає, тому одна з організаторів Вікторія Склярова запрошує долучатися до цієї діяльності кожного, хто має творчі ідеї.

Те, що після року слухань суд визнав незаконним рішення міської ради щодо зняття дошки Шевельову, прихильники великого ученого вважають його символічною перемогою.

«Це учений світової слави з надзвичайними науковими досягненнями, — нагадує професор філології Ігор Муромцев. — Шевельов гідний пошани, він є почесним членом, лектором, професором багатьох університетів світу. І те, що він зробив для вітчизняного мовознавства, — безцінне. Протягом 50 років він цілеспрямовано працював не тільки по десоветизації, що варте подяки, але в бік відродження наукової істини про окремість походження і розвитку української мови, починаючи з 1941 — 1943 років, із першої публікації «Уярмлена мова». І для радянської влади і для пострадянської він завжди був «кісткою в горлі». Саме професор Ігор Муромцев багато років намагався здобути для ученого звання почесного громадянина Харкова.

Процес відновлення пам’ятної дошки і навіть збір коштів для неї хочуть використати як нову нагоду донести інформацію про Юрія Шевельова до широкого загалу. Вікторія Склярова повідомляє, що на відновлення дошки потрібно орієнтовно 20 тисяч гривень, і вже знайшовся меценат, який згоден надати цю суму. Але члени групи вшанування пам’яті Юрія Шевельова вирішили, що дошка буде ціннішою, якщо до її відновлення свідомо долучаться якомога більше людей, особливо молодь та студенти, тому сума внеску для дошки встановлена в розмірі... лише двох гривень. Таким чином навіть найменш заможні члени суспільства зможуть відчути свою причетність та більше узнати про ученого, вважають організатори. «Акція зі збору коштів для дошки має за мету пропаганду імені Шевельова, а не встановлення дошки негайно», — додає голова історико-філологічного товариства професор Ігор Михайлин.

«Йдеться не про якесь суто політичне поквитання, а насамперед про відновлення справедливості — історичної, наукової і суто людської, — вважає Сергій Жадан. — Для харків’ян ім’я Шевельова — це один зі знаків Харкова. І було б добре ввести це ім’я в контекст міста». «Захищаючи Шевельова, ми захищаємо всіх харків’ян, і всіх тих, хто відчуває себе громадянами України», — упевнений професор Ігор Михайлин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати