Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Я сам своя свобода»

У Києві провели вуличне святкування дня народження політв’язня Олександра Кольченка, який перебуває у московському СІЗО
27 листопада, 10:58
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Екологічному громадському активістові Олександру Кольченку, якого російські спецслужби затримали ще 16 травня в центрі Сімферополя разом з Олегом Сенцовим, сьогодні виповнюється 25 років. Він зустрічає цю дату в СІЗО «Лефортово» у Москві, де його утримують як «члена диверсійно-терористичної групи (ДТГ) «Правого сектора» за сфабрикованою справою. Тож сьогодні київські правозахисники, громадські активісти, друзі Олександра провели під стінами Міністерства закордонних справ України вуличне святкування дня народження кримського політв’язня. Учасники акції принесли торт і влаштували невеличкий імпровізований концерт, після якого всі охочі могли підписати вітальні листівки. Активісти тримали плакати «Я сам своя свобода», «Нікому не потрібен дозвіл, щоб бути вільним», «Порошенко, що ти подарував Кольченку на День народження?» і закликали МЗС та Адміністрацію Президента постійно інформувати суспільство, як просувається слідча справа політв’язня.

«Кольченко випав з інформаційної обойми, — говорить Олександра РОМАНЦОВА, координатор мобільних груп Центру громадянських свобод. — РФ відмовляється визнавати Кольченка громадянином України, відповідно вони відмовляють консулам, послам, які хочуть допомогти політв’язням, як це має бути за міжнародними правилами. Але варто сказати, що коли вперше повідомили про нашу акцію, МЗС сконтактувало з нами, і в нас уже відбулася досить конструктивна зустріч. Ми дізналися, що безліч нот від міністерства було направлено в РФ, але не було жодної відповіді, і це означає, що Росія відмовляється від дипломатичного діалогу. Також ми домовилися, що українські посольства постійно будуть інформувати своїх закордонних колег. Гласність і міжнародники — ось на що ми зараз можемо розраховувати».

«У своїй міжнародній роботі ми подаємо цілісно список політв’язнів, де прописані й Савченко, і Сенцов, і Кольченко, — зауважив Дмитро КУЛЕБА, посол з особливих доручень МЗС України. — На жаль, усі офіційні звернення Росія ігнорує, тому ми обрали політику агресивної публічної кампанії. В тих міжнародних контактах, які відбуваються у Володимира Путіна зі світовими лідерами, в тому числі і в Австралії, порушуються питання звільнення українських політв’язнів, які перебувають на території РФ, — ми цьому посприяли. Також ми зараз готуємо матеріали, щоб передати в Європейський суд із прав людини та співпрацюємо з Радою Європи щодо цього питання».

На даний момент Олександрові Кольченку вже втретє подовжили термін попереднього затримання, і скоро відбудеться суд. Як зазначають організатори акції, зараз Олександр займається самоосвітою, багато читає і радіє листівкам, які йому передають з України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати