Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аграріїв позбавлять пільг

Мінфін наполягає перевести АПК на загальну систему оподаткування — сільгоспвиробники прогнозують падіння галузі
23 червня, 11:20
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Кабмін зобов’язався до 1 вересня подати в Раду законопроект, який відміняє з 1 січня 2016 року пільговий режим сплати ПДВ. Про це минулого тижня заявив представник МВФ в Україні Жером Ваше. «У нас є поточний проект меморандуму, який є основою для виділення другого траншу. Це ті зобов’язання, які узяв на себе уряд. Одне із цих зобов’язань стосується системи ПДВ в сільському господарстві», — пояснив він.

Автор цієї норми — Мінфін — в особі заступника міністра фінансів України, Олени Макеєвої, повідомив, що замість пільгового оподаткування треба вводити адресні цільові дотації для сільгоспвиробників.

Проте всі ці аргументи не були переконливими для присутнього на слуханнях першого заступника міністра АПК, агробізнесу та нардепів.

Перший заступник глави Мінагропроду Ярослав Краснопольський нагадав, що галузь і так недофінансовується: 2015 року майже на 20 мільярдів гривень. За його словами, на цей рік залишилися лише дві програми підтримки: 300 мільйонів гривень на зменшення процентної ставки за кредитами та 250 мільйонів гривень — на підтримку тваринництва. Окрім цього, 25 мільйонів на розвиток фермерства. Він зауважив, що навіть така важлива програма, як підтримка садівництва, хмелярства та виноградарства зараз не фінансується.

У свою чергу, голова комітету ВР з питань аграрної політики та       земельних стосунків Тарас Кутовий ініціював прийняття резолюції      із зверненням до президента, прем’єр-міністра та парламенту щодо збереження пільгового режиму оподаткування.

Олександр БАКУМЕНКО, заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин:

— Ми підписали Коаліційну угоду-договір, згідно з якою спецрежим зберігається до 1 січня 2018 року. Це частина програми уряду. Усупереч цьому КМУ ухвалює рішення і подає до парламенту бюджетну резолюцію, в якій спеціальний режим вже скасовується з 1 січня 2016 року, чим порушується і Коаліційна угода.

Пільга з ПДВ — єдина підтримка АПК! Ба більше, погоджена із СОТ, вона абсолютно логічно вписується в нашу угоду з ЄС. У перерахунку на 1 га землі, вона становить близько 20 євро. У ЄС для порівняння — 520 евро/га. У США, Японії, Росії, Білорусії цифра держпідтримки АПК на 1 га набагато вища, ніж показник по Україні. Ми вже не в рівних конкурентних умовах. В Україні також найдорожчі гроші: 30% річних, тоді як у США — 2%, Європі — 5%. Якщо зараз скасувати спеціальний режим, то отримаємо дуже серйозні проблеми для всієї економіки і, зокрема, для АПК.

У такому разі, прогнозуємо до 30% зупинки тваринницьких підприємств, тобто до 100 тисяч осіб, яких доведеться скоротити. Вони прийдуть на біржу праці і отримуватимуть допомогу. Це і недоотримання валютної виручки — близько $1,5 мільярда. Хто тут заробляє надприбутки? Сьогодні при дії спецрежиму за 5 місяці на 5,4% скоротився ВВП аграрного сектора. Галузь практично вперше за 10 років скоротила обсяг виробництва на 12%, на 3,7% — виробництва м’яса.

Це свідчить про те, що сьогодні складна фінансова криза в країні торкнулася і АПК. І єдиний режим, який зараз є маяком для інвестора, коли ми можемо отримувати хоч якісь інвестиції, його також буде зупинено, тому що ми порушимо серйозні правила, на які розраховував інвестор, вкладаючи свої кошти в АПК України.

КОМЕНТАРI

Микола КУЧЕР, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин:

— Аргументи Мінфіну за скасування пільгового режиму — не підкріплені жодними розрахунками. У них немає чіткого розуміння, що сьогодні це дає селу і чого позбавить у разі відміни. Насправді пільговий режим ПДВ — єдина некорупційна державна підтримка для сектору, бо ці кошти ніхто не бачить і ніхто не ділить. Це та підтримка, яка дає можливість серйозно, починаючи з 2002 року, піднімати рівень сільськогосподарського виробництва. Якщо пільгу скасують, тваринництво впаде на половину за 6—8 місяців. Якщо 2014 року молоко коштувало 5,2 — 5,4 гривні за літр при курсі долара 8 гривень, то сьогодні валюта подорожчала до 20—21 гривні. А це «з’їло» частину прибутку.

Мінфін вкотре починає латати свої дірки за рахунок селян. І це завжди погано закінчується. А притік валютної виручки? Ви уявляєте, на скільки вона зменшиться, бо впаде експорт... Коли збільшили фіксований податок (4-ї групи) в 21 раз, то аграрії пішли назустріч уряду, бо розуміли, що в громад з 1 січня 2015 року забрали таку серйозну річ, як податок на доходи фізичних осіб. Саме аграрії компенсували цю втрату, погодившись платити не 6—7 гривень з гектара, а — 130 гривень. Назустріч Кабміну АПК пішло й в питанні відкладення електронного адміністрування ПДВ, бо уряд був не готовий... Я б на місці КМУ цей пільговий режим використав і для інших проривних галузей: авіаційної, ракетної. А його, навпаки, хочуть знищити навіть попри те, що він довів свою успішність і некорумпованість.

Алекс ЛІССІТСА, президент асоціації «Український клуб агарного бізнесу»:

— Скасувати пільгове оподаткування — це катастрофа, в першу чергу, для всього тваринництва. Якщо в рослинництві ситуація в цілому не така ганебна, бо воно повністю сконцентроване на експорт, то в тваринництві слід чекати на знищення робочих місць і всієї галузі.

Якщо пільгу заберуть, то з 2017 року Україна стане нетто-імпортером молочної продукції: 30% внутрішнього ринку займе імпортна продукція. Тобто з наступного року буде скорочено поголів’я худоби на два мільйони і мінус 30 тисяч робочих місць. Збитки для всіх інших галузей — мільярдні.

Ініціатором цих змін є Міністерство фінансів України. Замість того, щоб проводити реальні структурні зміни системи оподаткування в державі, воно займається просто крадіжками з кишень українських аграріїв. Думаю, що будуть аргументи і від інших галузей: птахівництва, молочного скотарства, овочівників. Тобто як від тих галузей, які сконцентровані на внутрішньому ринку, так і від тих, які без експорту не виживуть. А оскільки і експорт обмежений, бо кордон із Росією перекритий для більшості виробників, то врятувати українське сільське господарство від скорочення можуть саме пільги чи прямі дотації. Якщо ж забирають одне і не пропонують нічого іншого, то виникає підозра, що таким чином хочуть зруйнувати агропромисловий сектор.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати