Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи «доріс» парламент до проблеми, за яку береться?

5 листопада профільний комітет ВРУ розгляне шість законопроектів «Про ринок земель»
04 листопада, 19:21
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

У найближчі тижні парламент підготує і розгляне законопроект «Про ринок землі». Про це повідомив перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко. «На засіданні коаліції обговорювали питання щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Є шість законопроектів, зареєстрованих у парламенті. Позиція нашої фракції — ми готові підтримувати продовження мораторію з конкретним терміном. У цьому законопроекті також має бути вказано, які закони треба ухвалити, щоб ефективно запрацював ринок землі», — розповів він. За словами Кононенка, такі «чутливі» законопроекти, як «Про ринок земель», обговорюються довго. «Шість місяців — оптимальний термін», — припускає він.

Як сказав Кононенко, депутатам аграрного комітету доручать підготувати такий спільний законопроект. Як тільки він з’явиться, то, за словами першого заступника голови фракції БПП, парламент його розгляне і підтримає. Паралельно, додав він, потрібно ухвалити ряд законопроектів: про ринок земель, про мінімальну вартість землі, про прозору роботу кадастру. Кононенко підкреслив, що наразі у парламенті є готовність депутатів зайнятися цим питанням. І консенсус треба шукати. «Якщо не проголосуємо до кінця року, то з 1 січня нічого не поміняється. Тому що в чинному законі прописано, що мораторій не знімається, якщо не ухвалено закон про ринок земель», — нагадав народний депутат.

КОМЕНТАР

Тарас КУТОВИЙ, голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин:

— У четвер плануємо розгляд цих шести законопроектів на комітеті. Вони різняться. Наприклад, в одному пропонують продовжити мораторій до 2026 року. В другому — до 2026 року, але закріпити це постановою КМУ. В третьому — розгляд цього питання на референдумі. В четвертому — залишити мораторій, але дозволити викуп земель державою. Всі ці пропозиції перекликаються і до певної міри нагадують «ромашку» — варіанти є, але жоден із них не змінює принципово ходу речей. Як бути? На мій погляд, єдиний правильний шлях — виходити в парламенті на єдине консолідоване рішення, готувати один законопроект. Наразі кожна фракція зареєструвала свій проект, і вони схожі. Якщо взяти один із них і назвати його домінуючим, то це не дасть ефекту. Саме тому всі політичні сили, і в першу чергу коаліція, мають об’єднатися для розробки єдиного законопроекту «Про ринок земель». Що до нього включити? Кілька етапів проведення земельної реформи. Саме цей законопроект має стати базовим документом. Із року в рік переносити мораторій означає створювати постійно  політичні маніпуляції. Люди і так втомилися від невизначеності. Сьогодні купують корпоративні права на землю. Тобто існує ринок корпоративних прав. Іншими словами, обіг земель в Україні існує.

Головне спірне питання в цьому законопроекті — чи достойну ціну отримають українські селяни, які захочуть продати свій пай, чи буде ця ціна ринковою. В рамках законопроекту «Про ринок земель» треба виписати механізми визначення мінімальної ціни, вказати інститути її формування. Без цього багато власників земельних паїв продаватимуть за нижчою ціною. Тому довкола саме цієї проблеми треба об’єднатися всій коаліції. Питання права володіння землею, обсягів передачі земельних ділянок в одні руки — другорядні, їх потрібно вирішувати на другому і третьому етапах реформи. Спочатку слід зняти політичну напругу щодо запуску земельного ринку і мінімізувати ризик заниження ціни на землю сільськогосподарську.  Необхідно згуртуватися і вирішити це питання: як продавати?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати