Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Два із трьох...

В Україні відкрито реєстр речових прав на нерухомість та земельні ділянки, на автомобілі обіцяють — не раніше кінця року
08 жовтня, 10:22

Другий день, як в Україні запрацювали в режимі оnline два реєстри з інформацією про власників та користувачів земельних ділянок та на нерухоме майно. Дані про землю можна отримати безкоштовно через Публічну кадастрову карту (map.land.gov.ua). Щоб перевірити об’єкти нерухомості у власності конкретної людини потрібна електронна ідентифікація заявника (фізичної або юридичної особи) з використанням електронного цифрового підпису або альтернативної схеми ідентифікації BankID (ідентифікація через банківську картку). Тільки після цього система в автоматичному режимі надає дані. Також оnлайн можна замовити витяг про нормативну грошову оцінку землі. 

Інформація з Держреєстру прав на нерухоме майно надається за 17 гривень. Спочатку потрібно зареєструватися в Кабінеті електронних сервісів, а потім — запитувати. На відміну від попереднього реєстр Мінюсту дозволяє отримувати інформацію за прізвищем, конкретною адресою, реєстраційним номерам об’єкта нерухомості, кадастровим номером земельної ділянки, а також ідентифікаційними даними фізичної чи юридичної особи.

Плюси і мінуси роботи цих реєстрів днями обговорювали на засіданні парламентського антикорупційного комітету.

«Коли чиновник знає, що доходи його родини публічні, то це серйозний запобіжник у боротьбі з корупцією», — говорить міністр  юстиції  України Павло Петренко. Тепер, за його словами, кожен українець може взяти декларацію чиновника чи  кандидата на вибори  і перевірити, настільки  той  чесний.

Перший заступник ДФСУ Сергій Білан додає, що відкриття реєстрів спрощує антикорупційні перевірки чиновників,  які проводяться відповідно до закону про люстрацію.

За словами народного депутата Віктора Чумака, почав діяти запобіжник проти корупції і рейдерства. «Щоб покращити систему, потрібно ще показувати рух майна від однієї особи до  іншої людини під час продажу», — додає  він. 

Цікавило депутатів, наскільки захищені права людей. «Часто трапляється кілька претендентів на одну земельну ділянку. Як бути з цим? Чи є надійна система захисту даних?  Чи є всі запобіжники, щоб жоден шахрай не міг скористатися чужою власністю?» — запитує  нардеп Юрій Деревянко. На це представники Мінюсту і Держгеокадастру кажуть: все захищено. «А якщо дані з кадастру використають злочинці, то у правоохоронців є  можливість відслідкувати, з якого комп’ютера заходили в систему, чий паспорт використовували, і знайти правопорушника», — пояснює Петренко.

«Загалом два реєстри працюють нормально. Інформація є, й її можна знайти в потрібний спосіб. Тобто спокійно можна побачити, хто і чим  володіє в Україні. У публічній карті внесено інформацію про всі транзакції з землею за останні п’ять років, а по нерухомому майну — з 2013-го і частково — з 2010 року», — говорить «Дню» голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін. Погано, каже він, що недієвим лишився ще один реєстр, який веде МВС, і показує власники автомобілів.  Чомусь цей реєстр  і досі не готовий, обурюється він. Загалом всі ці три реєстри суттєво посилять  боротьбу з корупцією у владі, переконаний Шабунін.

Представник МВС Владислав Крикливий говорить, що наразі триває реформування Державтоінспекції, де є цей реєстр.  Тому й затримка,  пояснює він. На запитання,  коли ж запрацює реєстр власників авто, Крикливий каже: «До кінця цього року».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати