Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ефектно. Наскільки ефективно?

Народний депутат: «Театральність» затримання керівництва ДСНС наштовхує мене на думку, що цим хочуть відвернути увагу від колосального корупційного скандалу в самому Кабінеті Міністрів
25 березня, 19:15
ФОТО REUTERS

Тимчасово виконуючим обов’язки глави Державної служби України з надзвичайних ситуацій 25 березня був призначений екс-депутат київради Зорян Шкіряк. Колишнього главу служби Сергія Бочковського під час засідання Кабінету Міністрів затримали правоохоронці за зловживання й причетність до корупційних схем у системі ДСНС.

Як заявив представник МВС, глава Сергій Бочковський і його перший заступник Василь Стоєцький були затримані на підставі запитів народних депутатів відносно наявності корупційних схем у системі ДСНС.

«В ході досудового розслідування встановлена злочинна схема, побудована керівництвом ДСНС. Ця схема полягає в тому, що під час державних закупівель у порушення чинного законодавства закупівля паливно-мастильних матеріалів здійснювалася у «Лукойла», «Альянсу» й на інших підприємствах за значно завищеними цінами», — сказав представник правоохоронного відомства.

Кабінет Міністрів одразу прийняв рішення про звільнення Сергія Бочковського з посади голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій, його першого заступника Василя Стоєцького, а також керівників управлінь ДСНС у регіонах.

ФОТО АНДРІЯ КРАВЧЕНКА

«Уряд підтримує рішення про звільнення керівника й першого заступника, усунення всього керівництва по всій вертикалі Державної служби з надзвичайних ситуацій, і прошу Арсена Борисовича (міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков) провести розслідування точно так само по всьому регіональному керівництву, яке було задіяне в корупційній схемі з розкрадання державних коштів», — сказав на засіданні Кабміну прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

У експертному полі затримання глави ДСНС сприйняли як «показовий виступ», і «піар-відповідь» на указ про відставку глави Дніпропетровської ОДА. До речі, глава правління громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін звертає увагу на один важливий момент: «затримали... в порядку ст. 208 КПК, тобто без визначення слідчого судді. Суть статті  08. Затримання уповноваженою посадовою особою. 1. Уповноважена посадова особа має право без рішення слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану в скоєнні злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі, лише у випадках: 1) якщо ця особа захоплена під час скоєння злочину або замаху на його скоєння; 2) якщо безпосередньо після скоєння злочину очевидець, зокрема потерпілий або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі або місці пригоди вказують на те, що саме ця особа скоїла злочин. Під який з цих пунктів підпадали дії затриманих? Так ото ж».

КОМЕНТАР

Ігор ЛУЦЕНКО, народний депутат, член парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції :

— Такий театральний хід наштовхує мене на думку, що це намагання відвести увагу від колосального корупційного скандалу в Кабінеті Міністрів. Я маю на увазі заяви екс-керівника Державної фінансової інспекції Гордієнка, який звинувачував, навіть, особисто Яценюка. Сьогодні з цього приводу «Свобода» вже організувала мітинг, і всі чекають на реакцію КМУ і коаліції щодо заяв екс-глави Держфінінспекції. Але в результаті ми побачили, що керівника не найбільш впливового чи грошового відомства арештовують. Я вбачаю в цьому невипадковий збіг.

Насправді, до роботи ДСНС були претензії, але вони не більші, ніж до всіх інших установ, які залишаються нереформованими. Я б зрозумів, якби його арештували за те, що не була організована належна евакуація, як, наприклад з Дебальцева. Але там не було подібних колосальних корупційних моментів, які озвучив Гордієнко — з приводу міністерств, державних компаній та того, що Кабмін не подає до суду на Ахметова за «Укртелеком». На мою думку, МВС почало не з того кінця і є багато відомств, які варто перевірити в першу чергу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати