Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Генерація-EU

У Новому Сончі завершився ХІХ Економічний форум молодих лідерів
12 вересня, 12:52
ФОТО З САЙТУ ОРГАНІЗАТОРІВ ФОРУМУ FORUM-LEADERS.EU

Яке майбутнє очікує нову Європу? Якою повинна бути її міжнародна безпека? Як забезпечити економічне зростання й вирішити демографічні проблеми в соціально-економічний площині? Ці та багато інших запитань стали темами для обговорення IX Форуму молодих лідерів у місті Новий Сонч (Польща). Цього року дискутувати на тему майбутнього континенту зібралося понад 350 молодих лідерів із 42 країн Європи.

Гасло Форуму-2014 — «відповідальні лідери у складні часи». «Інновація — це зміна, яка керує доданою вартістю і надає конкурентну перевагу. І якщо керуватись таким визначенням цього слова, то саме молоді лідери, які зібралися тут саме тепер, і є такою інновацією. Тому дуже важливо налагоджувати співпрацю, щоб Європа змогла посилити цю конкурентну перевагу», — зауважив заступник очільника Малопольського воєводства Яцек Крупа під час відкриття Форуму.

Молоді лідери поспілкувалися з видатними представниками соціальних, політичних та бізнесових кіл. Серед спікерів Форуму — віце-президент національного консульства Словаччини Ян Фігель, заступник директора НАТО з енергетичної безпеки Центру передового досвіду Ніколас Генрі, глава делегації у справах співпраці ЄС — Україна Павел Коваль, екс-президент Сербії Бори Тадич, віце-президент парламенту Грузії Георгій Барамідзе, колишній міністр у справах Європи Денис Макшейн, міністр праці та соціальної політики Польщі Владислав Косіняк-Камиш, керівник національного банку Македонії Дімітар Богов, віце-прем'єр-міністр і міністр економіки Польщі Януш Пехочинський та прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

Наскрізною темою практично всіх обговорень цього року стали події в Україні. Проте найгарячішою виявилась дискусійна панель «Україна — Росія — ЄС: шляхи виходу з кризи». Дебатували на тему війни з українського боку — журналіст Віталій Портников, з російського — редактор сайта «Кавказька політика» Максим Шевченко. Останній яскраво продемонстрував політику пропагандистської машини країни-окупанта: весь час намагався довести присутнім, що в Україні — громадянська війна, і Президент Петро Порошенко повинен вести дипломатичні переговори з лідерами так званих ДНР і ЛНР. «Спроби все показати так, що коли Порошенко домовиться з Путіним, то все закінчиться, — небезпечна ілюзія. Порошенко повинен говорити з Олексієм Мозговим, командиром Луганського опору, з яким я нещодавно мав зустріч, — сказав він. — Мозговий сказав: він вірить, що скоро вони об’єднаються з бійцями Майдану і разом очистять Україну від тієї нечисті, яка проливає кров українського і російського народів. Це позиція. Хіба така людина піде за Путіним?»

«І вся ця продажна, корумпована та кривава еліта, яка довела Україну до цієї війни, зникне. Її будуть судити. Повстане вся Україна. Майдан об’єднається з Новоросією (очевидно, мається на увазі схід України. — Авт.)», — завершив свою промову Шевченко. Особливо глузливо з його вуст прозвучало: «Слава Україні!». До слова, під час виборів 2004 року журналіст працював у штабі Віктора Януковича.

Найконструктивніше щодо питання війни в Україні висловився віце-президент парламенту Грузії Георгій Барамідзе. Як відомо, 2008 року Росія таким же способом, як сьогодні вчиняє з Україною, відібрала у Грузії Абхазію. «Путін не може собі дозволити, щоб український народ міг самостійно вирішувати, з ким хоче мати справу», — сказав він. Барамідзе наголосив, що Європа повинна здійснювати тиск на агресора в трьох напрямках — дипломатичному, мілітарному та економічному. «Коли стріляють танки, однією дипломатією не обійтись», — додав віце-президент парламенту Грузії.

Крім цього, в межах Форуму відбулася фотовиставка «Гідність, свобода і незалежність. Євромайдан 2013 — 2014». Автор робіт — кінематографіст та військовий фотограф Пітер Аполінарскі. «Коли я вперше приїхав на Майдан у грудні, мене дуже здивувала рішучість і дисципліна, яку проявили українці. Справила сильне враження їхня воля боротися за життя в демократичній і стабільній країні. Нація за прагнення бути членом Європейського Союзу заплатила кров’ю. Українці насправді вірять у справу розбудови і поступу своєї держави й у те, що вони не самотні в цій боротьбі. Після трьох місяців, що я перебував в Україні, я пересвідчився, що вони здатні на великі жертви для того, щоб довести світові: вони гідні того, щоб бути в об'єднаній Європі», — розповів він.

До речі, Економічний форум молодих лідерів співпрацює з Економічним форумом у Криниці, який відбувається одночасно із заходом у Новому Сончі та який часто називають міні-Давосом. Відтак щороку молоді лідери Європейського континенту зустрічаються з багатьма видатними політиками, бізнесменами, економістами і керівниками країн та корпорацій, які є учасниками «дорослого» Форуму в Криниці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати