Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто штовхає гривню на дно?

Ігор ШУМИЛО: Сам НБУ своїми діями породив і провокує на агресивне зростання «чорний» ринок»
02 жовтня, 12:36
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У банківських колах Ігоря Шумила називають одним із найдосвідченіших українських фахівців щодо курсоутворення. Тривалий час він працював директором генерального економічного департаменту НБУ в команді Володимира Стельмаха, а до того — в Міністерстві економіки України. Саме його кандидатуру представники Міжнародного валютного фонду 2010 року рекомендували керівництву країни на очільника НБУ, бо він здатен не просто вести професійний діалог на будь-якому рівні, а й розуміє реальний стан економіки. Втім, тоді з призначенням не склалося.

«День» попросив Ігоря Анатолійовича висловити своє бачення причин стрімкого коливання курсу гривні та способів приборкання чорного валютного ринку.

Ви згодні з поясненням голови НБУ та Президента, що нинішні коливання курсу є роботою «чорних дилерів» на валютному ринку?

— Зараз відбиток на всі процеси та події в країні та на валютному ринку накладають військові та економічні дії Росії. Якщо говорити про «заслугу» НБУ, то для нього складність проведення політики полягає у дуже низькому обсязі валютних резервів. І це обмежує його у певних операціях на ринку. Все це породжує недовіру населення і провокує попит на долар.

Існуючий валютний ринок — це прояв наростаючої недовіри до економічної політики влади, макроекономічної політики уряду та монетарної політики Нацбанку. І зумовлено це не тільки погіршенням економічної ситуації, а й відсутністю з боку КМУ та Нацбанку чітких пояснень причин економічного дисбалансу (зростаюча інфляція, значна девальвація, дефіцит бюджету, державний борг у майже 15% ВВП). До того ж все ще приховується, або викривляється інформація, яка подається в програмі МВФ, і, яка доноситься до суспільства.

На цей клубок проблем уважно дивляться зовнішні інвестори. Вони теж не бачать пояснень, тому не поспішають із капіталовкладеннями в нашу країну. Щоб виправити ситуацію, інвесторам та населенню потрібно показати, як влада зупинить економічне падіння, приборкає девальвацію та інфляцію.

Гадаєте, Президент всього цього не знає чи не розуміє?

— Він не може не знати, так само, як і міністр фінансів, міністр економіки чи голова НБУ. Адже вони підписують програму з МВФ. Але, схоже, в них одна правда для МВФ, а друга — для публічної площини. Вони не надають ринку всієї аналітичної інформації про те, як одні економічні процеси впливають на інші, про ті ж основні засади грошово-кредитної політики. Ви можете, прочитавши їх, сказати в чому суть монетарної політики в першому півріччі 2014 року? Як вона спрямована на подолання монетарних проблем на валютному ринку? Я — ні. Чому? Бо все ще, на жаль, є неправдива чи не достовірна інформація, як от, наприклад, показуємо сальдо торгового балансу, називаємо стан платіжного балансу, але не показуємо обсяги платежів чи повернення платежів МВФ. Все це нарощує недовіру населення до дій уряду та нацрегулятора.

Як зупинити валютну паніку?

— Потрібно вирішувати питання сьогодення і паралельно давати чітку перспективу на 1—5 років. І тільки після того як населення побачить цю чіткість, паніка стихне...

НБУ має створити ринкові умови для врівноваження ринку і не дозволяти коливання курсу в різні сторони. А просто заявити позицію «Тримайте такий курс в такому діапазоні» — не вихід.

Ви ж не заперечуєте, що банки теж завинили у стрімкій девальвації гривні?

— Звичайно, що банки — не святі. Більшість із них працює з коштами своїх клієнтів. І є банки, які зацікавлені заробляти на коливаннях під час продажу та купівлі валюти. Тож насправді можуть бути ті, хто хоче розхитати ринок. Але у нас немає таких великих спекулянтів, а якби вони були, то НБУ міг чітко їх виявити. Тож із валютним ринком щось не так.

Чи є у НБУ механізми мінімізації фінансових махінацій та появи «чорного» ринку?

— Сам НБУ своїми діями породив і провокує на агресивне зростання цей «чорний» ринок. А як інакше, коли в умовах значної невизначеності та неузгодженості макроекономічної політики запроваджується 100% продаж валюти для великих експортерів? При цьому їм не повертають ПДВ, а обсяги їхнього експорту значно впали. То вони змушені не показувати всю виручку.

То ж як зупинити «чорний» ринок?

— Перше — послідовно скасувати всі запровадженні обмеження, в першу чергу, для бізнесу. При цьому робити це треба з проголошенням чітких макроекономічних та валютних орієнтирів, яких дотримуватиметься Мінфін та НБУ. Друге — НБУ має вийти з комплексом конкретних дій про те, як він діятиме на ринку рефінансування. При чому ставки рефінансування мають бути ринковими, щоб посилити вартість гривні і було більше зацікавленості працювати з нею, а не переводити в іноземну валюту. Третє — більше відкритості та прозорості, повне розкриття інформації, яка не становить банківської таємниці. Адже найголовніша проблема сьогодні — відсутність чітких пояснень. Якщо пояснення будуть переконливими, то валютний ринок заспокоїться. Адже нинішній валютний курс значно завищений і гривня неймовірно недооцінена...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати