Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iнвестори отримають гарантії

Експерт: «Навігатор» для них почне діяти вже цього року»
01 жовтня, 10:26

Шлях реформ має бути підтриманий прямими інвестиціями в українську економіку. Ці слова прем’єр-міністра Арсенія Яценюка вирішив втілити в життя Центр економічного і соціального партнерства, створивши «Українську енергетичну інвестиційну платформу» — крос-секторальний інвестиційний навігатор. Його мета — надати доступ підприємствам традиційної і відновлюваної енергетики до інвестиційних пропозицій різного масштабу і, навпаки, — прокласти місток для інвесторів, які шукають застосування своїх капіталів в українській енергетиці. Від того, чи вдасться реалізувати цей задум, як вважають автори проекту, залежить не тільки сьогодення української енергетики, але і її майбутнє.

Поділяючи цілі цього проекту, заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Валентин Шліхта, вважає, що потенційним інвесторам передовсім потрібно усвідомити, який величезний і нереалізований доки потенціал в української енергетики і, зокрема, у такої її галузі, як відновлювана енергетика. За його словами, загальний економічно досяжний потенціал України оцінюється майже в 100 млн тонн умовного палива або в 68 млн тонн нафтового коефіцієнта. А найбільший потенціал в Україні сьогодні у біоенергетики — це і тверда біомаса, і біогаз.

Привабливість українського сектора відновлюваної енергетики, на думку заступника голови Агентства, полягає ще й у тому, що при вступі до європейського Енергетичного співтовариства Україна взяла зобов’язання довести до 2020 року частку цього сектора в загальному об’ємі вироблюваної в країні електроенергії до 11%. Але на сьогодні вона складає тільки 4,5%. Отже, держава дуже зацікавлена в інвестиціях в цю сферу і, за словами Шліхти, буде їм всіляко сприяти. Зокрема він навів дивні і досить цікаві для інвесторів дані. Виявляється, українська мала гідроенергетика виробляє сьогодні в півтора разу менше електроенергії, ніж 1970 року. Причому багато не використовуваних сьогодні об’єктів зовсім нескладно відновити.

Цю тему продовжив Герой України голова громадської ради Міністерства енергетики та вугільної промисловості, президент Асоціації «Укргідроенерго» Семен Поташник. За його словами, Україні зараз потрібно розпочати відновлення гідроенергетичних об’єктів на малих річках. Він згадує, що такі спроби раніше вже були, але до кінця справу так і не доведено. Зокрема, для реконструкції одного з гідровузлів Поташнику знадобилася допомога президента Національній академії наук України Бориса Патона, і він її надав. Тоді гідроенергетик пообіцяв ученому, що запросить його на урочистий пуск об’єкта, проте слова свого не дотримав, бо було побудовано греблю. Але далі справа через відсутність інвестицій не пішла. І тепер при кожній зустрічі Патон запитує: коли ж пуск, чому не запрошуєш? Поташник вірить, що за допомогою інвесторів все ж зможе колись виправити свою помилку... і сподівається на проект «Української енергетичної інвестиційної платформи».

Уповноважений представник в Україні Міжнародної некомерційної організації «Центр економічного і екологічного партнерства» Іван Григорук розповідає про створення в Україні за підтримки Міненерговугілля і Держагентства з енергоефективності і енергозбереження унікального інвестиційного механізму — інвестиційної платформи. З використанням новітніх методологій і технологій в межах цієї платформи буде створено інтерактивний реєстр інвестиційних проектів, а також інвесторів та інших учасників ринку енергетики. «Передовсім, — говорить Григорук, — буде налагоджено взаємодію між державними і приватними компаніями — власниками проектів, а також потенційними інвесторами». Адміністрування цієї платформи здійснюватиме американська компанія Traficon, що має великий консалтинговий досвід просування міжнародних проектів. Він повідомив, що Українська енергетична інвестиційна платформа почне роботу вже в четвертому кварталі цього року.

Один із її творців, партнер компанії Traficon Наум Рікшпун, нагадав, що тільки для розвитку української відновлюваної енергетики потрібно $17 млрд інвестицій. З урахуванням потреб решти галузей енергетики ця сума, на його думку, збільшується разів у десять.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати