Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Куди «зникають» цигарки?

Втрати бюджету від контрабанди тютюнових виробів на українсько-білоруському кордоні сягнули вже 1,5 мільярда гривень
08 жовтня, 10:41
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Щороку з України в країни ЄС нелегально завозиться близько 15 мільярдів тютюнових виробів. Це робить нас найбільшими виробниками цигарок для контрабанди...

Утім, не вся вивезена нелегальним шляхом з України тютюнова продукція вироблена у нас. Значну частину цигарок привозять з інших країн, контрабандним способом. Зокрема, йдеться про тютюн із Білорусі.

19 вересня, як повідомляла Державна прикордонна служба, в Одеській області було затримано 20 тисяч цигарок марки «Мінськ». Днем раніше в Чернівецькій області працівники служби виявили 9 тисяч пачок цигарок «Фест» та «NZ» без акцизних марок. 15 вересня у Волинській області — 30 ящиків цигарок білоруського виробництва. Усі згадані марки цигарок були виготовлені на Гродненській тютюновій фабриці «Німан», що в Білорусі.

 Можна припустити, що цигарки з Білорусі завозять в Україну тому, що вони дешевші. Але це не так. У Білорусі легальні цигарки виявлених марок коштують 6000—8000 білоруських рублів за пачку (9—11 гривень). В Україні ж є безліч марок дешевих цигарок з фільтром, які коштують 10—12 гривень за пачку. За одну гривню на пачці витрати на нелегальне ввезення окупитися не можуть.

Немає, начебто, особливого сенсу завозити цигарки з акцизними марками з Білорусі в Україну для подальшого їх перевезення в країни ЄС, де цигарки набагато дорожчі. Адже, знову ж таки, через незначну різницю в ціні за вітчизняні та білоруські цигарки, простіше їх закуповувати тут. Тим більше, що білоруський тютюн, де б його на території України не виявили, підлягає конфіскації.

 Ризик стає виправданим тільки у тому випадку, якщо акциз за виготовлені в Білорусі цигарки взагалі не був сплачений. Як відомо, з цигарок, що експортуються з Білорусі в Україну, акцизний податок повинен сплачуватися в Україні. Але у момент перетину кордону цигарки «зникають» і, відповідно, податок не сплачується.

 Значну різницю між обсягами легально вивезених з Білорусі та ввезених в Україну цигарок підтверджує державна статистика обох країн. Так, згідно інформації, розміщеної на сайті Національного статистичного комітету Республіки Білорусь, за 2013 рік в Україну було експортовано 2,6 мільярда цигарок на суму 24,8 мільйона доларів. Проте, згідно інформації на сайті Державної служби статистики України, до України з Білорусі потрапило значно менше — лише 177,96 мільйона цигарок на суму 1,6 мільйона доларів. У 2014 році, стверджує білоруська статистика, до України було вивезено 3,5 мільярда на суму 33,7 мільйона доларів, втім потрапило легально (дані Укрстату) — тільки 0,316 мільйона цигарок вартістю 9 200 доларів.

 Тобто, всього за два роки різниця в обсягах склала 5,9 мільярда цигарок і 52,7 мільйона доларів.

 Тенденція нелегального ввезення тютюнових виробів в Україну з Білорусі продовжилася і в цьому році. Так, за перші пів року, за даними Белстату, в Україну експортовано 844 мільйона цигарок на суму 7 мільйонів доларів. Згідно з даними Укрстату, з Білорусі ввезено лише 0,0178 мільйона цигарок на 1800 доларів.

 Водночас, дані на сайтах статистичних органів обох країн про вивезення цигарок з України у Білорусь за останні роки — суттєво не відрізняються.

Такі значні відмінності задекларованих обсягів експорту цигарок з Білорусі в Україну можуть пояснюватися кількома причинами. Перша — відхилення від сплати акцизу в Україні. Коли б у 2013—2015 роках на усі цигарки, які «зникли» на білорусько-українському кордоні, було б сплачено акцизний податок, то додаткові надходження до бюджету України склали б близько 1,5 мільярда гривень.

 Друга — цигарки, задекларовані як експорт в Україну для білоруських органів, фактично не перетнули кордон і були незаконно реалізовані без сплати акцизного податку в Білорусі. Також цілком імовірно, що в обох варіантах цигарки були реалізовані кримінальним структурам для подальшої контрабанди в треті країни.

 Тим часом, держслужби Республіки переконують: «Контрабанди цигарок з Білорусі в Україну бути не може». Як заявляв прес-секретар Державного прикордонного комітету Білорусі Олександр Тищенко, експертиза раніше виявлених в Україні цигарок показала, що тютюнові вироби білоруської марки були виготовлені на Львівській тютюновій фабриці.

Справді, Львівська тютюнова фабрика виготовляє цигарки білоруських марок «Фест» і «NZ», але маркує їх під duty-free з попередженнями англійською мовою, і в такому вигляді вони потрапляють до контрабандистів. Але потужностей цієї фабрики для усіх контрабандистів, масштаби діяльності яких постійно зростають, не вистачить.

 Тим більше, українські експерти стверджують, що цигарки білоруських марок, які ввозяться контрабандним шляхом до України, не відрізняються від тих, що легально продаються у Білорусі. Хімічний аналіз, проведений незалежною хімічною лабораторією, повідомляє «Україна кримінальна», показав, що уся контрабандна продукція ТМ «Фест» (як з акцизною маркою, так і без неї) була виготовлена на одній фабриці.

 Цілком очевидно «зникнення» мільярдів цигарок при перетині білорусько-українського кордону в таких масштабах і регулярно не могло статися без сприяння відповідних органів обох країн. Тому ефективне розслідування може бути тільки двостороннім. Так, народний депутат України Ганна Гопко ще 10 червня звернулася в посольство Білорусі в Україні з офіційним листом. Вона попросила підтвердити дані Національного статистичного комітету Республіки Білорусь про обсяги експорту цигарок в Україну за останні три роки, а також повідомити, які саме юридичні особи у Білорусі та Україні (зі вказівкою адрес, податкових кодів, ПІБ керівників) займалися експортом цигарок для проведення відповідного розслідування. Відповіді поки немає.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати