Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Форумі аграрії оголосили недовіру міністрові АПК

Фермери стверджують: «рідне» їм відомство самоусунулося від розв’язання проблем галузі
15 квітня, 13:27
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

В українських сільгоспвиробників «урвався терпець». Минулої п’ятниці вони висловили недовіру міністрові аграрної політики і продовольства (Мінагропрод) Ігорю Швайці. Це сталося під час третього Всеукраїнського аграрного форуму, на якому зібралося понад 300 представників сільгоспвиробників з усієї України. Вдатися до радикальних дій аграріїв змусив той факт, що на діалог до них не прийшов ні аграрний міністр, ні інші представники влади. А все починалося тихо.

Ближче до 10.00 у холі столичного готелю почали збиратися учасники форуму. Близько години за чашкою чаю вони активно обговорювали нагальні питання одне з одним і сподівалися почути на них відповіді. Форум розпочався. На сцені виступив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Алекс Ліссітса. Він нагадав, що на сьогоднішній день аграрний сектор багато в чому є драйвером вітчизняної економіки, і навів відповідні конкретні цифри: агросектор формує 9% ВВП країни, дає 17,2% усіх робочих місць і — 26,9% загального обсягу вітчизняного експорту. За підсумками 2013 року саме АПК показав позитивне торговельне сальдо (8,8 мільярда доларів), тоді як загалом по країні був «величезний мінус» (13,6 мільярда доларів).

Усе це, за словами Ліссітси щонайменше заслуговує на шанобливе ставлення до аграріїв з боку держави. Проте упродовж останніх шість тижнів від агарового міністерства лише... тиша. «Дуже багато дискусій. Але, на жаль, не бачимо конкретики», — наголосив він.

А поговорити є про що, наголосив президент УКАБ. Зокрема, за його словами, аграрії хочуть обговорити подальшу дерегуляцію ринку, ліквідацію непрозорої процедури орендних земельних відносин, зниження податкового пресу перевіряльних органів, чіткості в питаннях розвитку тваринництва, регулювання цін, повернення ПДВ. Усе це питання без відповідей, резюмував Ліссітса, тому що на форум так і не прийшов ні міністр, ні його заступники. Модератора перервали вигуки кількох осіб із зали, мовляв, досить розповідати те, що ми й так знаємо, йдіть і видзвонюйте Ігоря Швайку, а також усіх інших міністрів (економіки, фінансів). Форум зупинили на 30 хвилин.

«А що ви хочете почути від міністра?» — запитую в одного із сільгоспвиробників з Харківської області директора агрофірми «Світанок» Олександра Колесникова. «Щоб він був із нами... Приїхали люди, яким потрібно вирішити питання. Усі порушені проблеми актуальні... Вартість пального взагалі зашкалює. Через це у нас жодних контрактів немає і сіємо не зрозуміло кому. Не зрозуміло, за якою ціною продаватимемо вирощене зерно», — резюмує він. Окрім того, упевненості в завтрашньому дні аграріїв позбавляє і швидке зростання курсу долара. «У мене є техніка в лізингу. І ось нещодавно я віддав за неї чергову плату, після чого мені перерахували оплату за новим валютним курсом. Виходить, що я лишився винен ще стільки ж, скільки й заплатив», — обурюється він. Такі нарікання чути звідусіль у холі.

Повернувшись до зали через 30 хвилин, аграрії починають нервувати: представники влади так і не з’явилися. Президент «Української аграрної конфедерації» Леонід Козаченка розповідає: міністра не буде, хоча просити приїхати його на форум Козаченку пообіцяв в.о. президента України. «Давайте тоді ми до нього поїдемо!» — закричав зал. Ледве заспокоїлися, але за виразом облич учасників форуму було зрозуміло — вони дуже не задоволені таким ставленням влади.

Президент «Асоціації фермерів і приватних землевласників України» (АФЗУ) Микола Миркевич, звертаючись до залу, сказав: асоціація, як і раніше, отримує «відписки» від нового міністра і його заступників з питань, що хвилюють аграріїв. Така система, каже Миркевич, далі не може влаштовувати, і позицію аграріїв цього форуму має враховувати галузевий міністр. А якщо він цього не хоче робити, резюмував Миркевич, то «нехай пише заяву». І запропонував проголосувати за недовіру Швайці. Учасники аграрного форуму одностайно проголосували «за».

«Відбуватися» перед аграріями довелося присутньому на форумі єдиному депутатові (позафракційному), першому заступникові голови парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Сергію Лабазюку. Він сам вирішив вийти на сцену і розпочав діалог із сільгоспвиробниками. Спочатку він нагадав, що до зміни влади голосу комітету в Раді фактично було не чути. Але нині ситуація змінилася, тому треба користатися моментом, шукати новий формат співпраці. Як перший крок він запропонував підписати меморандум між комітетом і галузевими асоціаціями про спільне напрацювання потрібних галузі питань і донесення їх до парламенту, КМУ. «У сесійній залі є готовність голосувати за них», — пояснив він. Лабазюк також закликав присутніх не страйкувати, а працювати. Але заспокійливо на аграріїв ці заклики не подіяли.

Підсумкам тригодинного форуму стало ухвалення резолюції, до якої записали пункт про створення страйкового комітету, організацію зустрічі з керівництвом країни, проведення всеукраїнського з’їзду агарових партій з метою створення єдиної політичної сили для підтримки АПК тощо. За словами співголови координаційної ради форуму Леоніда Козаченка, якщо протягом двох тижнів влада не прислухається до вимог аграріїв, страйковий комітет почне вживати «серйозних кроків». Наостанок також прозвучала пропозиція створити громадянський аграрний рух «Єдина Україна». І після цього аграрії дружно заспівали національний гімн.

Уже на виході «День» разом з іншими журналістами зустрів директора департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Віталія Саблука. Він заперечив усі звинувачення в бездіяльності на адресу міністерства. «У нас щодня відбувається кілька робочих груп з експертами, і ті питання, які перед нами порушують, ми прагнемо вирішити. Міністерство працює повним ходом», — наголосив він.

«День» вирішив поцікавитися особисто в міністра агарової політики і продовольства Ігоря Швайки, чому ж він усе ж таки і не прийшов на форум. На телефонний дзвінок останній відповів одразу ж. «Згідно з регламентом парламенту України, який є законом, п’ятниця — це «час запитань до уряду». Усі члени КМУ, за винятком тих, які у відрядженні, зобов’язані бути в сесійній залі. Власне, там я і був», — пояснив причину своєї відсутності на форумі Швайка.

Відповідь на запитання про реакцію на висловлену йому недовіру учасниками форуму, Ігор Олександрович дав максимально стислу і дипломатичну. «Окремі громадські організації, які очолюють не резиденти, і діяльність окремих політиканів, які хочуть використати ситуацію на свою користь, мене не особливо цікавить. На цьому тижні у нас проводитиметься ціла низка заходів. І ми своєчасно про них вас попередимо, аби ви могли зробити свої висновки про відмінність між роботою і  не зовсім роботою», — сказав він.

На уточнювальне запитання видання, чи має намір він зустрічатися з учасниками Форуму, Швайка відповів: «Я як юрист розглядаю страйковий комітет у тому значенні, в якому він визначений чинним законодавством. А чинним законодавством не передбачено те, що громадські організації мають право створювати такий комітет».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати