Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Неперегорнута сторінка 90-х — «ахілесова п’ята» України»

«День» зробив коротку підбірку найгостріших заяв, щодо становлення великого капіталу, які зробили самі ж представники великого капіталу
24 жовтня, 12:09
МИХАЙЛО БРОДСЬКИЙ / ФОТО З САЙТА OBOZREVATEL.COM

Місце правдорубів, після того як найкрозкрученіші в цьому амплуа журналісти пішли в депутати,  не довго пустувало. За останні декілька тижнів ми стали свідками декількох спроб заклику суспільства до тверезого думання. Наведемо три найяскравіших.

Ігор Коломойський і його заява в в інтерв’ю Ларисі Губіній на «5 каналі»: «Який Пінчук олігарх, Кучма — олігарх». Окрема тема протокол його свідчень в Лондонському суді.

Михайло Бродського після «люстрації». Буквально відразу після свого звільнення з посади голови Держкомпідприємництва в інтерв’ю агентству «Укрінформ» він сказав: «А у мене питання: чи не треба Кучму люструвати або Пінчука, або всіх тих, хто працював в уряді Кучми, крав? А депутати, які голосували за люстрацію, почитайте список з депутатів з Партії Регіонів, які зараз перебігли, перефарбувалися і голосували. Вони мене люстрували! Почитайте прізвища, Зубик мене люстрував, який «Лівелу» створював, бігав там, як цуцик, в регіонах, гроші заробляв і при Кучмі, і при Ющенку, і при всіх, контрабандист Зубик. Вам ще почитати перелік решти? Ну, просто, Безбах — «шестірка» Пінчука мене люстрував. Вони очистили владу від мене, а самі залишилися. А що, «смотрящіє» всі теж під люстрацію потрапили?...», — говорить Бродський.

 А от ще цікава цитата з того ж інтерв’ю: «Хлопче, ви купили Укртелеком? Тоді розкажіть, чи немає у вас там, бува, частки Януковича. Адвокати англійські? Чудово, у британському суді на Біблії хай присягаються, що це саме так і за цим ніхто не ховається». Йдемо далі: Обленерго купили? Якщо немає Януковича — добре. А якщо є, то поверніть додому. Те саме треба зробити й з усім іншим, що було приватизоване в період Януковича. Якщо він або його бандити хоча б копійку отримали у частці, то все назад. Тому треба все розкрити. І це буде чесно. Але я б хотів, щоб розкрили все, що наробив Кучма з Пінчуком. Вони нічим не відрізняються... Криворіжсталь прощаємо. Спроба вкрасти 5 мільярдів доларів завершилася без люстрації. Хоч одного люстрували з тих, хто вкрав? Це було доведено судом, продано за реальну ціну. Кого покарали? А це проблема, тому і далі все було погано. Бюджетні злочини, як убивства, не повинні мати термінів давності».

І от до когорти «правдорубів» долучився Дмитро Фірташ. Коментуючи в інтерв’ю порталу LB.ua  процес в Лондонському суді, бізнесмен сказав: «Ви ж розумієте, що цей суд — ящик Пандори. Уже на сьогодні є свідчення сторін, згідно з якими і один, і другий — корупціонери, що зловживали близькістю до владою. Значить, українська прокуратура не просто повинна, але зобов’язана відмотати назад, переглянути умови та обставини, за яких вони набували нинішню свою власність. Іноді буває таке, що включається режим самознищення. Ось це, по-моєму, саме той випадок».

Коли ми в «Дні» писали матеріал «Шлях до війни. Український внесок.ч1», то вказували, що ми, по суті, стали віктимною жертвою Кремля. А однією з причин, які спровокували Путіна на агресію, давши йому впевненість, що ми не зможемо дати відсічі, є ота не перегорнута сторінка 90-х — умови становлення великого капіталу в Україні. Досвідчений «фокусник» знає, справжні «дива» робляться не на сцені, а за лаштунками... І на це потрібно зважати нашим молодим політикам, йдучи в парламент! Бо звідти не підуть ті, про кого говорять сьогодні «правдоруби»!

ГОЛОС ІЗ «ФЕЙСБУКУ»

Лариса ІВШИНА, головний редактор газети «День»:

— Ящик Пандори чи Авгієві конюшні... Чи Гордіїв вузол...

У будь-якому разі неперегорнута сторінка 1990-х — проблема для країни, її Ахілесова п’ята. Це розуміє Путін, тому й напав.

Одним словом, потрібні, щонайменше, сім подвигів Геракла. Інакше від нас залишиться Міф...

 

 

Дмитро ФІРТАШ в інтерв’ю LB.ua — про лондонський судовий спір Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського:

«Ви ж розумієте, що цей суд — ящик Пандори. Уже на сьогодні є покази сторін, згідно з якими і один, і другий — корупціонери, що зловживали близькістю до владою.

Значить, українська прокуратура не просто повинна, але зобов’язана відмотати назад, переглянути умови і обставини, за яких вони набували нинішню свою власність.

Іноді буває, що включається режим самознищення. Ось це, по-моєму, саме той випадок».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати