Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ніякої політики, чисте рейдерство?

Експерт: У «Роснефти» немає грошей на купівлю компанії бізнесмена Євтушенкова, вона намагається нею заволодіти за допомогою правоохоронних органів
18 вересня, 10:56
ФОТО РЕЙТЕР

Арешт російського олігарха, голови ради директорів АФК «Система» Володимира Євтушенкова багато хто порівнює з Ходорковським і справою ЮКОСа. Минулого вівторка Євтушенкова помістили під домашній арешт. Як пише газета «Ведомости», йому пред’явлено звинувачення в кримінальній справі про розкрадання і легалізацію акцій компанії «Башнефть» за статтями 160, частина 4 (привласнення або розтрата, до 10 років позбавлення волі), 174, частина 4 (легалізація коштів або майна, придбаних іншими особами, до 5 років), і 174.1 (легалізація коштів або майна, до 7 років).

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков виключив політичний підтекст. «Будь-які спроби забарвити цю історію в кольори політики не мають права на існування. Питання тут стоїть виключно в правовій площині. Слідчі мають право висунути звинувачення, а суд відповідатиме на питання, винен він (Євтушенков) чи ні...», — цитує його слова російська служба Бі-бі-сі. І, схоже, що Євтушенков відповість. За неофіційною інформацією — він відмовився продати «Башнефть» компанії «Роснефть». Остання належить другій за впливом людині в Росії Ігореві Сєчину.

Колишній глава ЮКОСа Михайло Ходорковський відразу виключив спільність між його справою і ситуацією з Євтушенковим... «Справа ЮКОСа все ж таки базувалася скоріше на суспільно-політичному конфлікті. Ми зчепилися з приводу розвитку корупції в стосунках бізнесу і влади. І мені здалося, як і моїм колегам тоді, що корупція виходить із берегів. І я про це мав дурість сказати», — зазначив він.

Існує ще одна версія. Євтушенкова могли «притиснути» за... зв’язки з політичним керівництвом України. Голова «Системи» був вхожим до елітного клубу «Кедр», що був створений колишнім президентом Віктором Януковичем. А уряд Миколи Азарова купив у російського бізнесмена відеокамери для спостереження на виборах в Україні на суму 996 млн грн, пише Лига.нет. Не можна виключати і того, що Євтушенков може бути знайомий із нинішньою владою України, що не може подобатися Кремлю. Адже відомо, що український політикум тісно переплетений.

Ми звернулися до незалежного російського журналіста Семена НОВОПРУДСЬКОГО з проханням прокоментувати причини арешту Євтушенкова:

— Питання про арешт Євтушенкова вирішувалося на найвищому рівні — в Кремлі, а не Слідчим комітетом. Цей арешт — на межі між політикою і бізнесом. У нинішній ситуації не можна виключати нічого.

Зараз Євтушенков — людина без політичних зв’язків. Він підняв  свій бізнес за доби Лужкова і тісно пов’язаний із його правлінням. Тиждень тому Євтушенков давав інтерв’ю російському Forbes, де критично висловився про позицію Росії щодо України. Але ключовий мотив не політичний, а бізнесовий. Найбільша російська нафтова компанія, яку очолює Ігор Сєчин, — людина, яка за своїм впливом цілком порівняна в Росії з Путіним, а враховуючи те, що російський президент перебуває на війні з Америкою, то всередині країни він є одним із найвпливовіших людей.  У нього дуже великі проблеми, пов’язані з його головним бізнесом — компанія «Роснефть» втрачає видобуток, у неї погана фінансова ситуація і не дуже добре з ресурсною базою. У Росії є ще «Независимая нефтяная компания», яку очолює Едуард Худайнатов. Коли Сєчин був на державній службі, Худайнатов був главою «Роснефти». ННК вела переговори «Башнефти» і ніхто не мав сумніву, що вони були на користь «Роснефти».

Арешт Євтушенкова — дуже проста спроба захоплення бізнесу. Умови, коли в «Роснефти» немає грошей на купівлю компанії, вона намагається це зробити за допомогою правоохоронних органів.

Це схоже на справу ЮКОСа, проте це відбувається в абсолютно іншій політичній ситуації. З 2003 року (коли була справа ЮКОСа) і до 2014-го сталася істотна трансформація режиму. У країні вже все переділено між вузьким колом наближених до президента людей. «Башнефть» була однією з останніх нафтових компаній, яка не належала людям із цього вузького кола. Це — поділ того, що ще не переділене...

Олександр ОХРІМЕНКО, президент Українського аналітичного центру:

— Акції на Московській біржі падають уже не один день через санкції Євросоюзу і США проти Росії. А через домашній арешт голови ради директорів АФК «Система» Володимира Євтушенкова, якого звинувачують  у відмиванні коштів, у середу обрушилися акції АФК «Система» та її дочірніх компаній — МТС і «Башнефть».  Падіння «зачепило» й акції  деяких інших нафтових компаній. До України ситуація з Євтушенковим жодного стосунку не має, хоча політичне забарвлення в цієї справи є. Воно далеко не випадкове і зроблене з подачі Путіна. Мета: показати олігархам, хто дійсно головний у Росії. За задумом президента РФ, таким чином, спростовуються і не допускаються всі розмови, що може бути якесь послаблення, якась альтернатива Путінові. Для показової прочуханки вибрано одного з відданих Путіну людей, який все ж таки проявляв певне свавілля, слабеньку фронду. Олігархи мають зрозуміти, що Путін — головний і назавжди. Якщо він сказав копати тут, то іншої ухвали не може бути, і ніхто не повинен копати де-небудь у іншому місці. Будь-які вислови на зразок «а може ми неправильно десь там себе поводимо» у Росії не допускаються... Саме цей урок під час свого домашнього арешту має засвоїти Євтушенков і іншим стати пересторогою... від усіляких ухилів від курсу, обраного Путіним.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати