Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нові індустріальні можливості

Експерти — про те, навіщо і як облаштовувати спеціальні промислові території в Україні
22 травня, 10:13

Україна шукає і знаходить точки зростання, які могли б пожвавити підірвану війною та кризою економіку. Тепер в уряді вирішили зайнятися розвитком індустріальних парків, про що у ВР уже зареєстровано відповідний законопроект  №2844 — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар’єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні)». До речі, його вже розглянули й схвалили в Комітеті з питань промислової політики та підприємництва.

А в середу керівники парламентського  комітету  з питань промислової політики і підприємництва виступили модераторами і основними доповідачами на круглому столі «Індустріальні парки — нові можливості для розвитку економіки України».

«Чому сьогодні дуже важливо запустити мережу індустріальних парків в Україні? — запитує глава комітету Віктор Галасюк і, як відповідь, наводить приклад: —  Сьогодні в нашій країні ВВП, за даними Світового банку, на душу населення становить менше 8 тисяч доларів, а в Білорусі — понад 17 тисяч доларів. У затвердженої Президентом України Стратегії намічається до 2020 року довести ВВП до 16 тисяч доларів на одного українця». Депутат популярно роз’яснює: щоб вийти на рівень сусідки,   Україні потрібно буде бігти щодуху, але наздоженемо ми її лише в тому випадкові, якщо вона не йтиме вперед, а трохи відступить...

А індустріальні парки, яких сьогодні в країні нараховується 12, на думку Галасюка, є одним із дієвих механізмів підвищення ефективності економіки, які добре зарекомендували себе і в Польщі, і в Чехії, і в Словаччині, і в Туреччині. «У світі існує дуже чітка кореляція між рівнем індустріального розвитку країни і рівнем добробуту населення», — розповідає глава комітету. За його даними, у тій же Білорусі доля переробної промисловості у ВВП  становить 27%, в Україні — 13%. Він констатує: «Ми, власне кажучи, пройшли з 90-х років шлях деіндустріалізації і втратили таку галузь нашої промисловості, як машинобудування, перетворившись на «зерно-металургійну» експортну країну».

Враховуючи міжнародний досвід, що свідчить про пріоритетність такого інструменту як індустріальні парки, комітет із промислової політики та підприємництва, говорить народний депутат, включив його до моделі промислового розвитку України. У ній  передбачено також такі важливі інструменти, як створення експортного та кредитного агенцій, агенцій підтримки малого бізнесу, державного банку реконструкції і розвитку.

«Індустріальним паркам відведено в цій моделі провідна роль», —  підкреслює Галасюк. Він розповідає, що у Верховній Раді вже зареєстровано  перший із трьох міжфракційних законопроектів (№2844, про зняття бар’єрів для розвитку мережі індустріальних парків, у середу його розглянули і схвалили на комітеті). Ці документи включено до розділу «економіка» Плану законодавчого забезпечення реформ і навіть потрапили до числа 15 пріоритетних.

Для тих, хто ще не стикався з терміном «індустріальний парк», або встиг забути його зміст, Галасюк розповідає: це така ділянка землі, де є вся інженерна інфраструктура — від доріг до електроенергії, води та газу. Там, за його словами, діє стимулюючий податковий режим, який дозволяє залучати інвесторів, і є потужна підтримка місцевої влади, що розуміє, що потрібно долати безробіття, залучати інвестиції, стимулювати експорт. Він також підкреслює, що к комітеті ще підготовлювані інші подібні законопроекти, які роблять неможливими будь-які податкові втрати для держави, оскільки це так звані грінфілд-проекти — сьогодні це ділянки, де немає нічого, нічого не виробляється, не працюють люди, там не платяться податки, а завтра там з’являться робочі місця...

Теза про відсутність податкових втрат дуже сподобалася заступникові міністра фінансів Олені Макєєвій. Вона заявила, що Мінфін завжди підтримує законопроекти, спрямовані на прискорення розвитку країни. Також вона особливо відзначила і навіть подякувала авторам законопроекту про індустріальні парки за те, що в проекті не буде податкових втрат для держави. «Для нас це дуже важливо, бо в країні йде війна, виробляються величезні витрати на армію, — говорить вона і продовжує: — А ви враховуєте це і прагнете зробити неможливими втрати бюджету».

В обговоренні законопроекту про індустріальні парки також взяли участь глава правління «Асоціації індустріальних парків України» Ігор Трушенко, Володимир Ладно і Василь Сидор — міські голови міст Долини (Івано-Франківська область) і Славути (Хмельницька область),   де діють індустріальні парки. Але найкориснішим і, мабуть, найбільш повчальним для учасників дискусії був виступ представника словацької компанії RE-VI Engineering sro Мартіна Столичного.

«Після поділу Чехословаччини вся промисловість залишилася в Чехії — у нас не було нічого, ми починали з нуля, — розповідає він. — Ми зіткнулися тоді з тими ж проблемами, які стоять тепер перед вами. А сьогодні Словаччина — один із лідерів промислового виробництва, особливо в машинобудуванні, автомобілебудуванні, електротехніці. Завдяки цьому в Словаччині, за даними Евростату, зростання ВВП в першому кварталі становило 2,9%. І це тоді, коли в Німеччині зростання становить лише 0,5%».

У той же час, гість із Словаччини застерігає українців від повторення помилок, допущених його країною при створенні індустріальних парків. Він перераховує питання, на які доводиться при цьому відповідати. Де будуватимемо? Чи відновлювати існуючі зони й покинуті підприємства, чи будувати абсолютно нові?  Що має входити до інфраструктури?

Столичний розповідає, що Міністерства економіки і довкілля в 90-х роках вибрали 529 ділянок для індустріальних парків. При цьому, 66 із них — рекомендували експерти з Англії, Франції та Америки. Сьогодні в державному реєстрі 53 активних парки. Це зв’язано з тим, що місцева влада приймала ухвалу про місце будівництва в результаті лобіювання певних груп, і часто ці ухвали виявлялися невдалими.

Зараз у Словаччині багато підготованих під індустріальні парки ділянок, відверто повідомляє Столичний, де немає реальних користувачів, бо туди не прийшов інвестор. Є й майданчики, завантажені менш ніж на 25%. Але  туди було вкладено державні кошти... «І перша наша рекомендація, — радить гість, — потрібно провести дослідження ефективного розміщення індустріальних парків в Україні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати