Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пільги кризового часу

Юристи: Ухилятися від податку на нерухомість стало простіше
01 жовтня, 11:34

Набрав чинності закон №1673-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у житлові будинки і реєстрації в них місця проживання», який дозволяє переведення дачних будинків на житлові.

Цей документ доповнює Житловий кодекс Української РСР статтею 8-1, в якій громадяни в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України, отримують право на надання статусу житлових приміщень дачним і садовим будинкам, які відповідають технічним і санітарним нормам. Для цього людині потрібно звернутися у відповідні органи місцевого самоврядування, після чого спокійно реєструватися (прописатися) на дачі.

Нагадаємо, цей закон було ухвалено народними депутатами в другому читанні і в цілому 2 вересня. За нього проголосувало 264 народних депутата. А 24 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон.

Після переведення дач у житлові будинки вони автоматично стають об’єктами нарахування податку на нерухомість. Добра новина в тому, що переводити чи ні дачу в статус житлового будинку — справа добровільна.

«У законі сказано, що громадяни МАЮТЬ ПРАВО на переведення дачних і садових будинків у житлові. Тобто дане переведення не є обов’язковим для громадян», — заявляє юрист податкової практики Юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Євген Васьковський. При цьому, на його думку, цей закон цілком може використовуватися для ухилення від сплати податку на житлову нерухомість. «Згідно з положенням статті 265 НКУ житлова нерухомість (помешкання й будинки, їх частини) оподатковуються. Не оподатковуються садові або дачні будинки, але не більше одного такого будинку на одного платника податків», — розповідає Васьковський.

За словами юриста, також не оподатковуються: квартира або помешкання, що перебуває у власності одного платника податків, загальною сумарною площею 120 кв. м. або менше; житловий будинок або житлові будинки, що перебувають у власності одного платника податків, загальною сумарною площею 250 кв. м. або менше; квартира (квартири) + житловий будинок (будинки), що перебувають у власності одного платника податків, загальною сумарною площею 370 кв. м або менше.

«Платник податків володіє помешканням площею 300 кв. м. і дачним або садовим будинком площею 50 кв.м. До ухвалення закону він повинен був сплачувати податок за 180 кв. м. квартири (враховуючи пільгу в 120 кв. м для помешкань). Тепер він зможе перевести свій дачний або садовий будинок на житловий, стане власником і помешкання, і житлового будинку, отримає пільгу в 370 кв. м і, враховуючи, що загальна площа, яка належить йому житлової нерухомості (квартира + будинок) становить 350 кв. м., сплачувати податок не буде (менше 370 кв. м.)», — наводить приклад можливого ухилення від сплати податку на нерухомість Васьковський.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати