Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Потужний сигнал для інвестора»

Україна увійшла до першої сотні в рейтингу легкості ведення бізнесу. Але підприємці поки що не відчули помітних позитивних змін
30 жовтня, 11:06
АННА ДЕРЕВ’ЯНКО

Україна продовжує поліпшувати умови ведення бізнесу для місцевих підприємців, незважаючи на економічну кризу та політичні потрясіння. Як наслідок, цього року ми увійшли в топ-100 світових країн щодо легкості ведення бізнесу. В новій доповіді Світового банку «Ведення бізнесу-2015: За межами ефективності» (Doing Business-2015: Виходячи за межі ефективності) Україна піднялася на 16 сходинок і посіла 96-те місце.

Глобальний рейтинг легкості ведення бізнесу очолює Сінгапур. У першу десятку також увійшла Нова Зеландія, Гонконг (КНР), Данія, Республіка Корея, Норвегія, США, Великобританія, Фінляндія та Австралія. Для порівняння: сусідня Грузія посіла в рейтингу 15-те місце, Польща — 32-ге, Румунія — 48-ме, Білорусь — 57-ме, Росія — 62-ге, Молдова — 63-тє.

Покращення позицій України у світовому рейтингу відбулося за рахунок досягнення суттєвого прогресу в сферах реєстрації прав власності та оподаткування, відзначають експерти Світового банку. За цими двома показниками Україна поліпшила своє місце на понад 25 позицій. Наприклад, у 2013 — 2014 роках Україна полегшила підприємцям сплату податків завдяки впровадженню електронної системи подавання і сплати податків на фонд заробітної плати. Таким чином, кількість податкових платежів було зменшено з 28 до 5, а час, що витрачається на сплату податків, скоротився з 390 до 350 годин.

«Приємно бачити, що, незважаючи на кризу і щоденні проблеми, влада розпочала реалізацію давно назрілих структурних реформ, які наближають Україну до країн з найрозвиненішими економіками в нинішньому глобальному рейтингу «Ведення бізнесу», — зазначив директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Чімяо Фан.

За його словами, Україні ще є над чим попрацювати. Наприклад, у таких напрямках, як підключення підприємств до мереж електропостачання, ведення зовнішньоторговельної діяльності та вирішення проблем неплатоспроможності. За цими показниками Україна посідає найнижчі місця в рейтингу серед країн регіону Європи та Центральної Азії. Наприклад, підключення підприємства до електричної мережі в Києві триває в середньому 277 днів. Це один із найгірших показників у світі, оскільки лише в п’яти країнах світу витрати часу великі.

Водночас витрати коштів і часу на здійснення імпорту й експорту в Україні — одні з найвищих у регіоні, що також негативно впливає на роботу бізнесу в країні. Наприклад, в Україні експорт стандартного контейнера за кордон коштуватиме підприємцю 1880 доларів, тоді як в Албанії ця операція коштує майже удвічі менше — лише 745 доларів.

КОМЕНТАР

Анна ДЕРЕВ’ЯНКО, виконавчий директор «Європейської Бізнес Асоціації»:

— Якщо говорити про потужний сигнал для іноземної спільноти, то це, безперечно, позитив. Україна просувається вперед. І цей позитивний сигнал має поширитись по всьому світі, додасть нам «плюсів» в очах потенційних інвесторів і наших партнерів.

Але бізнес поки що не відчуває різких позитивних змін. Можливо, це пояснюється тим, що ми перебуваємо все ж таки не в топ-10, а в топ-100 країн щодо легкості ведення бізнесу. У країні потрібно ще багато чого зробити, щоб потрапити на більш високий щабель і щоб бізнес відчував позитивні зміни. Це стосується питань корупції, дерегуляції бізнесу, несправедливості в судах. І над цим, як мені здається, працюють у парламенті й уряді.

Звіт Світового банку спирається на зміни в законодавстві порівняно з попереднім роком. Отже, те, що було зроблено минулого року і на початку цього — забезпечило підвищення позицій України в рейтингу. А те, що робиться зараз — ляже в основу рейтингу на наступний рік. І буде цікаво подивитися, на якому місці Україна опиниться далі. Якщо далі буде така позитивна динаміка, то це буде серйозним кроком уперед. Для цього Україна повинна вирішити, перш за все, питання, пов’язані з дерегуляцією бізнесу. Також матимуть вплив питання, пов’язані з веденням перевірок, змінами в податковій системі та захистом прав власності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати