Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Прапор ЄС сьогодні у тренді»

Про те, як в Україні можна купити/позичити темно-синій стяг із 12-ма зірочками, хто ним цікавиться і з якою метою
21 листопада, 09:33
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Місяць тому тут в Сумах сталася «оказія» — в центрі міста з флагштока невідомі... вкрали прапор ЄС.

«Сьогодні в Україні, а особливо в Сумах — місті європейського вибору — вже вчора європрапори нарозхват. Настільки нарозхват, що охочі отримати прапор Ради Європи зазвичай ходять по місту у його пошуках із ножицями по металу, або мають величезну силу розірвати навіть металеві троси. Тому радіємо за державу — прапор ЄС сьогодні у тренді», — з гумором відреагувала на інцидент директор комунального закладу «Агентство промоції «Суми» Ірина Дяденко. І додала, що таким свій перший шлях з утвердження європейських цінностей вибрали невідомі, вирішивши долучитися до ЄС шляхом крадіжки прапора.

Ми розкопали цю курйозну історію, готуючи до друку спец-випуск додатку Маршрут №1  «Суми — небуденна історія» (вже завтра запитуйте номер у кіосках преси). І вирішили «розкрутити» тему. Як з’ясувалося згодом, питання «Де в Україні можна купити прапор ЄС?» актуальне для багатьох наших читачів. Зовсім свіжий приклад, напередодні акції «Майбутнє України — за ЄС!» громадський діяч, експерт-політолог, який часто публікується в «Дні», Олександр Солонтай написав: «Друзі, а в кого є прапор ЄС? У понеділок буде пікет в підтримку євроінтеграції, хочу піти з нашим та європейським». І з огляду на коментарі під цим постом: купити/позичити сьогодні в Україні стяг ЄС справді проблема...

Де можна купити стяг Ради Європи, зокрема в Києві? У книгарнях, сувенірних магазинах, на Андріївському узвозі, в ятках з сувенірним дріб’язком на майдані Незалежності, бо там «все є»... Реальні пошуки ці «припущення» не підтвердили. Щоб знайти навіть маленький синій прапорець з 12-ма зірками, розташованими колом, потрібно, зокрема в столиці, докласти чимало зусиль. Зокрема, ми в редакції зрештою вирішили піти простішим шляхом і знайти того, хто продає/виготовляє на замовлення прапори в Інтернеті та придбати стяг Ради Європи на сайті.

Нині темно-синій стяг з колом із дванадцяти зірочок — ходовий товар, підтвердили «Дню» в компаніях, які займаються виготовленням прапорів.

«Ми працюємо на ринку прапорів (виготовлення та реалізація) більше 12 років, так от активізація попиту на стяг ЄС почалася три роки тому, і з кожним місяцем він продовжує рости», — розповіла в коментарі нам адміністратор інтернет-магазину прапорів  Flagmaster. com.ua Дарина ЩЕРБИНІНА.  За її словами, особливо активно у них почали замовляти стяги ЄС влітку — на початку осені цього року. «Коли ми почали розпитувати, що за ажіотаж, нам пояснили, що вийшов нормативно-правовий акт, в якому «рекомендовано» в органах влади, разом з українським прапором, повісити прапор Євросоюзу», — розповідає пані Щербина. Покупцями тоді, за її словами, були переважно співробітники державних органів влади всієї України. У вересні ж почали цікавитися і купувати прапори Євросоюзу навчальні заклади.

«Останнім часом попит держустанов знизився», — каже жінка. Проте активізувався індивідуальний попит. «Люди купують прапори комплектом: прапор України, прапор Євросоюзу, кріплення для прапорів і древка, — розповідає адміністратор Flagmaster.com.ua. Зокрема такі комплекти, за її словами, замовляли кияни, жителі Дніпропетровська, та практично з усіх областей Західної України. «Одна з покупців, киянка, сказала фразу, яка нам дуже сподобалася: «Купую два прапори — України та Євросоюзу, вивішу на свій будинок, щоб моя дитина з дитинства знала, що Україна — це Європа!» — розповідає «Дню» пані Щербина.

Директор ще однієї компанії, яка займається виготовленням прапорів, ТОВ «Компанія «Лідер-М» (Львів) Юрій ПАВЛИШИН в коментарі «Дню» розповів, що в замовленнях їхньої компанії синій стяг з зірочками формує фактично чверть усього об’єму продажу.  «Якщо взяти проаналізувати  продажі за останні півроку то реалізація готових прапорів Євросоюзу складає 25 % від загального продажу усіх прапорів.  Найбільше замовляють готелі, організатори конференцій та зустрічей, партії, державні органи», — розповів він. За його словами, «ходовими» є маленькі настільні прапорці з підставочкою та стяг розміром «1 х 1,5» метра, а також ще більші — для флагштоків. «Магазини ж, — розповідає Павлишин,  — більше замовляють прапори з державною символікою України».

Вартість  настільного прапора з пластмасовою підставкою, залежить від тиражу, і в середньому починається з 25 гривень за штуку.  Вартість дуже великого прапора — від 280 гривень за штуку.  

Найбільш «ходові» розміри, як нам розповіли наші співрозмовники,— це прапори розміром «120 х 80» сантиметрів і 150 х 90 сантиметрів. Вартість такого стягу німецького виробництва — 120 грн.

Також, розповіла Щербиніна, в них купують прапорці на паличці, які підприємці жартома називають для «махання»  «Їх купують рідко, але багато, ймовірно для якихось акцій, заходів... Вартість такого прапорця залежить від об’ємів замовлення. В середньому 10 грн. Як нам пояснив помічник депутата: «Ми ці прапорці роздаємо від нашого депутата, 10 гривень — дрібниця, але натомість видно, що депутат у своєму окрузі любить виборців і показує свої наміри йти до Європи», — розповідає Щербина.

Підприємств, які займаються лише прапорами, та мають спеціальне обладнання для друку на текстилі великого формату тощо, в Україні можна перерахувати по пальцях рук, стверджують фахівці. Крім того, через маленькі тиражі, собівартість виготовлення стягу ЄС  вітчизняним виробником виходить вища, аніж у іноземного виробника. «Іноді дешевше замовити партію прапорів ЄС закордоном, ніж друкувати її тут, в Україні», — розповідає адміністратор інтернет-магазину Flagmaster.com.ua. Тож, на прилавках з сувенірною продукцією в українських магазинах переважно — прапори  ЄС китайського та німецького виробництва. «Наш магазин провів дослідження продукції обох виробників. Кращий, звичайно, виробництва Німеччини. Саме на продаж таких прапорів ми перейшли. Він відрізняється високою щільністю тканини, глибоким профарбовуванням і найголовніше те, чим він суттєво відрізняється від китайського виробника — колір! Справжній прапор ЄС має бути темно-синього кольору, майже фіолетовим. Ось німці це робити вміють. І коли до нас в магазин приходить європеєць, ми йому показуємо три прапори — німецького виробника, китайського і наш. Він відразу вказує, що «китайський» стяг Євросоюзу не має  потрібного відтінку. І це — факт», — розповіла «Дню» Щербиніна.

А от Юрій Павлишин радить: при виборі прапора ЄС звертати увагу передусім на точне відтворення колірності, тканину («друкують» стяги на спеціальній «прапорні» тканині) та акуратність в прошивці по периметру. «Шви мають бути рівні», — відзначає Павлишин. Ну і в зірок на прапорі має бути п’ять «промінців», а самих зірок у колі — 12. Не прорахуйтеся.

P.S. До речі, ми в «Дні» вже придбали прапор ЄС. А ви?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати