Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про колізії Брюссельських переговорів

Уряд України вже схвалив протокол про умови постачання газу в зимовий період
30 жовтня, 18:57
ЄВРОКОМІСАР ІЗ ЕНЕРГЕТИКИ ГЮНТЕР ЕТТІНГЕР (НА ФОТО — ПРАВОРУЧ) УЧОРА НЕ ЗМІГ ПІДТВЕРДИТИ ЖУРНАЛІСТАМ ГОТОВНІСТЬ ЄВРОСОЮЗУ ПІДТРИМАТИ УКРАЇНУ ПРИ ОПЛАТІ БОРГУ І ПОСТАВОК ЗА РОСІЙСЬКИЙ ГАЗ / ФОТО РЕЙТЕР

Сьогоднішній день дістав шанс увійти в історію як точка довгоочікуваного газового компромісу України і Росії, досягнутого за зацікавленого посередництва Євросоюзу. Раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак заявляв, що в Брюсселі досягнуто базових умов для відновлення газових постачань в Україну. Проте о 5 годині ночі 30 жовтня російська делегація залишила Брюссель і повернулася до Москви для доповіді на засіданні Ради міністрів.

«Газпром» чекає інформації про перебіг переговорів Єврокомісії і України, без цього продовжувати тристоронній діалог безглуздо, — заявив офіційний представник російської компанії Сергій Купріянов. «Буде про що поговорити — повернемося, — цитує його радіостанція Коммерсантъ FM. — Європейській комісії з Україною потрібно відрегулювати ще низку питань, пов’язаних з фінансуванням. І без цього нам продовжувати далі у тристоронньому форматі — безглуздо». Чи планує «Газпром» у найближчі години продовжувати переговори, запитали в Купріянова. «Ні, ми чекаємо інформації про те, що є просування з двостороннього протоколу Україна-ЄС, і після цього відлітаємо. Це може бути сьогодні», — відповів він.

Оптимістичну ноту вивів, виступаючи вчора на засіданні уряду Росії, і міністр енергетики РФ Олександр Новак. Як повідомляють РІА «Новости», він пов’язав продовження і успіх тристоронніх переговорів щодо газу з позицією Києва і з прогресом у доопрацюванні погоджених раніше документів (протокол між Росією, Україною і Єврокомісією; доповнення до двостороннього контракту «Газпрому» і «Нафтогазу України»; а також двосторонній протокол між Україною та Єврокомісією). «На наш погляд, за бажання української сторони і при доопрацюванні тих документів, про які я сказав, можна було б найближчим часом дійти до остаточних угод і до підписання документів. — передбачає російський міністр, — Ми домовилися, що це можливо зробити сьогодні, якщо протягом дня документи будуть доопрацьовані і готові до підписання».

Нагадаємо, що під час перемовин «Нафтогаз» узяв зобов’язання виплатити до кінця жовтня $1,45 мільярда за постачання російського газу 2013 року і до кінця року ще — $1,6 мільярда, тобто загалом $3,1 мільярда. При цьому Москва не бере до уваги заяви прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, підтвердженої головою Нацбанку Валерією Гонтаревою, про те, що на рахунках українського уряду в центробанку є необхідні $3,1 мільярда, які він може використовувати як платежі за природний газ. Новак вважає, що в Україні фізично немає коштів на попередню оплату газу в листопаді-грудні, і наполягав на тому, що протягом тижня Єврокомісія і «Нафтогаз» повинні віднайти кошти чи надати гарантії з оплати боргів і попередньої оплати за нові постачання.

Деякі експерти зазначають, що демарш із поверненням до Москви, так само як і демонстративне запізнення голови «Газпрому» Олексія Міллера на початок переговорів у середу можуть свідчити про те, що Росія напередодні отримала значну моральну підтримку з боку Євросоюзу. І справді, агенція Bloomberg поширила повідомлення, згідно з яким канцлер ФРН Ангела Меркель після саміту ЄС 24 жовтня і практично напередодні початки нового раунду газових переговорів висунула Україні своєрідний ультиматум. «Якщо Європа сама повинна потерпати через те, що між Росією і Україною не досягнуто домовленості, то Україна залишиться без реверсу — оскільки тоді цей газ буде потрібен самій Європі», — заявила Меркель, але одразу ж закликала Євросоюз допомогти Україні з оплатою постачань російського газу.

Проте близьке до переговорів джерело сказало «Дню»: «Є велика ймовірність того, що сьогодні (у четвер) переговори буде успішно завершено». Обґрунтовуючи це твердження, він зазначив, що російська сторона все ж бере участь у пошуку компромісів. Основним каменем спотикання він назвав готовність Євросоюзу надати гарантії того, що він оплатить рахунки, виставлені Україні. Щодо висловлювання Меркель із загрозою припинити реверсних постачань газу в Україну, то джерело переконане, що там було не таке жорстке формулювання, як повідомляють ЗМІ.

«Ви про це пізніше дізнаєтеся», — сказав він і зазначив, що Європа хоче скоріше розпочати опалювальний сезон. А не всі члени ЄС до цього готові. Такі країни, як Болгарія, Словаччина, та й сама Німеччина ще перебувають у залежності від «Газпрому» і через те не хочуть цього року псувати з ним стосунки. Але вже за рік усе буде по-іншому. Вже й зараз більшість європейських країн заявляють, що вони можуть пережити цю зиму без російського газу, якщо і з деякими труднощами, то не такими як в України. І Росія, на думку джерела, також розуміє, що в запалі переговорів може пройти точку неповернення, на якій їй слід було б зупинитися в своїх цінових домаганнях. Інформатор зазначає, що підписаний Україною контракт на постачання 2 мільярдів кубометрів газу з Норвегії — це для Росії загроза, бо ці країни приблизно рівні гравці на газовому ринку, які ведуть боротьбу за ринки збуту.

Тим часом основні положення газових протоколів і доповнень до газового контракту не були відомі до полудня четверга. Їх оприлюднив український прем’єр на засіданні Кабміну. За його словами, Україна отримуватиме газ у рамках «зимового пакету» після передоплати за ціною $378 за тисячу кубометрів у четвертому кварталі 2014 року, за $365 — у першому кварталі 2015?року. «Зараз ми прийшли до позиції, де ціна визначатиметься за формулою, яка є безпосередньо в контракті. І при цьому, на таку формулу впливає вартість нафти, ціна на яку істотно впала», — сказав Яценюк. Він також вказав, що ЄС виступить гарантом неможливості однобічного підвищення РФ ціни на газ для України в рамках «зимового пакету». При цьому прем’єр підкреслив, що за раніше поставлений до України газ буде сплачено за ціною $268 за тисячу кубометрів, яку б ціну не називав «Газпром». «На наших рахунках є $3,1 мільярда як фінансова допомога МВФ і ЄС. Україна має всі потрібні кошти, щоб повністю закрити рахунки постачання природного газу, які були здійснені у минулому».

«Я маю певний сумнів, що ціни на газ, про які сказав Яценюк, визначено на основі формули, закладеної до газового контракту між Україною та Росією від 2009 року, — зазначив у розмові з «Днем» генеральний директор «Нафтогазбудінформатики» Леонід Уніговський. Він підтвердив, що ціна на нафту, а отже, на мазут і газойл сьогодні знижується. Проте формула, закладена в контракт, чинна з дев’ятимісячним лагом. Тому експерт передбачає, що коли спад цін триватиме, то лише десь наступного року можна було б отримати ціну, яка є меншою ніж $385 за тисячу кубометрів.

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський побоюється, що використання формули з чинного газового контракту може нашкодити у відстоюванні нашого позову до Стокгольмського арбітражу. «У нас запитають: — передбачає він, — якщо ви використовуєте цю формулу, то що ви тоді оскаржуєте в суді?». І додає: «Це ризики для України»...

Проте уряд України схвалив учора протокол про умови постачань газу в зимовий період, повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Вадим Уліда. Як поставилися міністри до решти документів, які підготовлено на переговорах у Брюсселі, наразі невідомо. За словами Яценюка, всі підсумки переговорів буде погоджено з Президентом України.
Схоже, Петро Порошенко схвалив підсумки роботи тристоронніх перемовників вибірково. Про це може свідчити й те, що він має намір провести телефонні консультації з президентом Європейської ради Германом ван Ромпеєм і майбутнім головою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером. Президента щось не влаштовує або ж він просто не може віддати пальму першості у вирішенні настільки важливих для країни проблем своєму суперникові, що претендує на лідерство в парламентській коаліції?

КОМЕНТАР

«ТРЕБА ДЕТАЛЬНІШЕ РОЗДИВИТИСЯ, ДЕ В ЦИХ ДОМОВЛЕНОСТЯХ ЗАКЛАДЕНО МІНУ СПОВІЛЬНЕНОЇ ДІЇ»

Михайло ГОНЧАР, президент центру глобалістики «Стратегія ХХI»:

— Складно оцінювати досягнуті домовленості без розуміння їх деталей. Але в будь-якому разі потрібно виокремлювати дві речі. Перше — чиновники з усіх сторін переговорів потребували зрештою чимось відзвітувати за піврічний процес. Тому сьогоднішні газові домовленості — це певний звіт їхньої не бездіяльності. Але ж ввечері ще один раунд перемовин, тож зарано трубити переможно. Друге — не вато зачаровуватися тим, що щось підписано по газу. Для Росії — це нічого не значить. Адже якщо РФ знехтувала міжнародним правом і анексувала Крим, то документи нижчого рівня для неї тим більше нічого не варті. Домовленості нового формату не є гарантію від рецидиву повторення газової кризи. Для Росії наразі основне завдання на газовому фронті — не стільки отримати борги від України (хоча для «Газпрому» як бізнес структури це важливо). Кремлю основне дотиснути Європу на «Південний потік». А для цього їй обов’язково слід продемонструвати потужно і масштабно ненадійність України як транзитної держави. Тому сценарій «все домовлено і почали працювати» не є гарантією для спокійної зими. «Газпром» і його ляльководи просто віртуози на вигадування різних приводів для перекриття газового вентилю у напрямку своїм політичним конкурентам. Тому не треба радіти, а краще детальніше роздивитися, де в цих домовленостях закладена міна сповільненої дії.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати