Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що чекає на ринок пального?

Експерт: якщо долар коштуватиме 13 гривень, то ціна на бензин становитиме 17,55 гривні
24 квітня, 10:04
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Київ без будь-яких зусиль позбавився  заторів на міських магістралях, які ще недавно буквально тромбували життя столиці. Причина — небувале подорожчання цін на нафтопродукти. Як наслідок, далеко не всі водії мають можливість купувати пальне, і змушені залишати своїх «коней» на «прив’язі». За даними консалтингової групи «А-95», на 22 квітня середня роздрібна ціна бензину А-76/80 в Україні — 14,75 гривні, бензину А-92 — 14.99, бензину А-95 — 15,21, бензину А-95+ — 15,76, дизельного палива — 14,68 гривні.

Президент асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук каже, що «больова  межа купівельної спроможності автомобілістів була перевищена тоді, коли бензин став коштувати більше 10 гривень за літр». Сьогодні, за його словами, «на стелах АЗС страхітливі цифри», а представники уряду, зокрема, глава Мінагропроду Ігор Швайка, а також чиновники Антимонопольного комітету поводяться точно так, як і їх «попередники», і шукають «ворога» серед нафтотрейдерів. Насправді проблема полягає в девальвації гривні (її, каже експерт, відпускала ще та влада, і називає постанову Нацбанку №49, яка призвела також до заморожування коштів операторів мереж АЗС). «Ніхто не говорить про те, що сьогодні йде цілеспрямоване знищення економіки через галопуючу девальвацію гривні й інфляцію, — зазначає президент нафтотрейдерів. — Звинувачують операторів ринку, хоча вони вже два місяці фактично працюють збитково, а вже без прибутку — так всі сто відсотків із них».

Косянчук наголошує, що в ринкових умовах, щоб мінімізувати збитки, операторам слід було б взагалі припинити продавати нафтопродукти на роздріб і почекати кращих часів — доки уряд не приверне увагу на те, що відбувається на валютному ринку. Чому ж ринок не зупиняється? За словами експерта, «зараз не час думати про власне благо, треба думати, що люди повинні кудись їхати, армія — пересуватися».  «У тому числі, щоб здати зброю десь там в Слов’янську...» — не без гіркоти іронізує Косянчук.

Як формується ціна на нафтопродукти в Україні, журналістам розповідає директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн. Приблизно 60% її становить закупівельна вартість імпортних нафтопродуктів. Ще приблизно 30% у ціні на бензин А-95 і 23% у ціні дизельного палива, говорить він, — це податки, зокрема, акцизний збір, який в Україні чомусь встановлено в євро. Закупівельна ціна плюс акцизний збір оподатковуються ще і податком (20%) на добавлену вартість. Сумарно податки плюс закупівельна вартість становлять 90% — це валютна складова, від якої, за словами експерта, нікуди не подінешся.  Решта — логістика, витрати на АЗС і прибуток операторів ринку.

Цього року роздрібна ціна, за словами Куюна, виросла з 11 гривень до  15-ти з лишком. Зростання — приблизно 30%. «Картина страхітлива», — констатує він. —  Нам, як професіональним учасникам ринку, страшно дивитися на стели з цінами на АЗС». Водночас, порівняння цін за минулий і цей рік на українському ринку в доларовому еквіваленті свідчить (експерт демонструє відповідні діаграми), що якщо торік ціна літра бензину становила $1,35, то цього року вона навіть знижується. Це говорить в першу чергу про те, що роздрібні ціни не досягли рівноваги з валютним курсом, який встановився на міжбанку навесні.

«Якби курс не почав стабілізуватися, — зазначає Куюн, — ціна зростала б і далі». Він наголошує, що як оптові, так і роздрібні ціни на нафтопродукти точно, аж до найдрібніших деталей,  повторюють валютну динаміку. Але при цьому він звертає увагу на те, що крива на графіку, яка відображує оптові ціни, уже впродовж двох місяців піднімається крутіше за криву роздрібних цін. У зв’язку з цим висловлюється «парадоксальна» думка: «Сьогодні нафтотрейдерам було б краще купувати паливо на АЗС — так їм було б дешевше». «Але останніми днями, як тільки курс гривні трохи впав, — показує експерт на діаграму, — оптова ціна порівнялася з роздрібною».

Керуючись проведеним аналізом, Куюн передбачає: якщо курс на міжбанку становитиме 13 гривень за долар, то ціна на бензин становитиме 17,55, а на дизпаливо — 17 гривень. Чи відкотяться ціни назад, якщо підвищиться курс національної валюти? Якщо за долар даватимуть 10 гривень, то, на думку Куюна, ціна буде 13,5 на бензин і 13 гривень — на дизельне паливо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати