Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спеціальне «помідорне» засідання парламенту

7 жовтня депутати нарешті наважились підтримати антикорупційну реформу, але лише у першому читанні
07 жовтня, 19:03
7 ЖОВТНЯ ДЕПУТАТИ УХВАЛИЛИ В ПЕРШОМУ ЧИТАННІ П’ЯТЬ АНТИКОРУПЦІЙНИХ ЗАКОНОПРОЕКТІВ. ОСТАННІЙ ДЕНЬ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ ЦИХ ЗАКОНІВ В ЦІЛОМУ — 14 ЖОВТНЯ

Ранок вівторка, 7 жовтня. Під стінами Верховної Ради на площі Конституції зібралося понад півтисячі осіб. Атмосфера відносно напружена, але, водночас, і дружелюбна. Активісти жваво розмахують прапорами різних політичних сил та власноруч розмальованими плакатами. Із гучномовців лунають заклики до високопосадовців, транслюють засідання ВР. Усі ці люди прийшли вимагати від депутатів рішучих дій.

Наблизитися до вхідних дверей не дозволяє ланцюг із правоохоронців. Неподалік стоїть пожежна машина та кілька автобусів із бійцями МВС. Ще чотири-п’ять автобусів стоїть неподалік у парку. «А чого вони цю пожежну  машину  пригнали? Бояться, що ми шини запалимо? Так запалимо, і погасити їх -однієї машини буде замало», — усміхаючись погрожує  чоловік років п’ятдесяти.

Всі протестувальники розділилися, щонайменше, на три групи. Перша, переважно, із жінок, вимагає повернення бійців із зони АТО, які вже довгий час не мають необхідного спорядження, пристосованого на холодну пору року. Інша — прийняття закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Найчисельніша група та, яка вимагає прийняття антикорупційного законодавства.

СЕРЕД ПРОГОЛОСОВАНИХ ДОКУМЕНТІВ — РОЗРОБЛЕНА УРЯДОМ АНТИКОРУПЦІЙНА СТРАТЕГІЯ. «ВОНА ВПЕРШЕ ГОЛОСУЄТЬСЯ В СТІНАХ ПАРЛАМЕНТУ, АДЖЕ РАНІШЕ УХВАЛЮВАЛАСЯ ВИКЛЮЧНО ПІДЗАКОННИМИ АКТАМИ І ЖОДНОГО РАЗУ НЕ ВИКОНУВАЛАСЬ», — ЗАЗНАЧИВ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК

Щоб «заохотити» депутатів до голосування за антикорупційні закони, активісти принесли з собою 200 кілограмів гнилих помідорів. Проте на в’їзді до будівлі парламенту їх зупинили інспектори ДАІ. Так все ж активісти принесли 11 відер з помідорами на площу Конституції. Ними вони обкидали портрети тих депутатів, які не з’явилися на роботу, або ж не підтримали закон.

«Я хочу, щоб високопосадовці, як мінімум, декларували своє майно. І антикорупційний законопроект дуже пов’язаний із люстрацією. Ці два закони доповнюють один одного. Я ходжу сюди майже через день на різні акції, щоб змусити Раду працювати на користь країни», — сказала киянка Ольга. Дівчина була впевнена: сьогодні парламент ухвалить необхідні закони.

Проте були й більш скептично налаштовані простестувальники. Та все ж прийшли висловити свою позицію щодо необхідності антикорупційного законодавства. «Говорили, що зареєструвалося трохи більше, ніж 230 осіб. Із такою кількістю — дуже вірогідно, що закони таки не ухвалять», — сказав пан Зіновій із міста Коломия. Чоловік приїхав до столиці ще в лютому і відверто розчарований тим, що на акцію прийшло так мало людей. «Гадаю, що лише нова Верховна Рада може ухвалити відповідні закони», — зазначив чоловік.

ЗА ГОЛОВНИЙ ЗАКОН ПАКЕТА — СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО БЮРО — В ПЕРШОМУ ЧИТАННІ ПРОГОЛОСУВАЛИ 278 ДЕПУТАТІВ. УХВАЛЕННЯ ЦЬОГО ЗАКОНОПРОЕКТУ ДО КІНЦЯ ЖОВТНЯ Є ОДНІЄЮ З КЛЮЧОВИХ ВИМОГ МВФ ДЛЯ НАДАННЯ УКРАЇНІ НАСТУПНОГО ТРАНШУ ФІНДОПОМОГИ

Утім, депутати таки вирішили взятися до праці. Чи то помідорів і мітингу під вікнами злякалися, чи МВФ, адже Антикорупційне законодавство — одна із вимог отримання коштів від донора. Та все ж опівдні депутати в першому читанні проголосували чимало законів, покликаних зі списку побороти корупцію в країні.

Перший — про антикорупційну стратегію — законопроект №4284а «Про основи державної антикорупційної політики в Україні на 2014-2017 роки». Документ підтримали 256 депутатів. Він, зокрема, передбачає антикорупційну експертизу виборчого законодавства, посилення прозорості фінансування партій, ухвалення законів про відвертання конфлікту інтересів обраних чиновників, про лобіювання, посилення громадського контролю за ухваленням рішень в радах, збільшення кількості інформації в Інтернеті про фінансування депутатів, про їхніх помічників, декларацію про прибуток.

Другий — президентський законопроект №5085 «Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції». «За» — 278 депутатів. Нагадаємо, що 16 вересня Рада провалила голосування за антикорупційну реформу. Вона, зокрема, передбачає створення незалежного Антикорупційного бюро, електронної системи обліку декларацій службовців, а також прийняття Антикорупційної стратегії, розкриття інформації про реальних власників фірм, право заочного арешту Януковича та його поплічників.

«ПОМІДОРНА ЛЮСТРАЦІЯ». ПІЧ ЧАС МІТИНГУ ПІД СТІНАМИ ВРУ ВСІ ОХОЧІ МОГЛИ КИНУТИ ОВОЧЕМ У ПОРТРЕТ ДЕПУТАТА, ЯКИЙ АБО НЕ З’ЯВИВСЯ НА ЗАСІДАННЯ, АБО НЕ ПІДТРИМАВ АНТИКОРУПЦІЙНІ ЗАКОНИ

За третій — №5113 «Про запобігання корупції» — під час засідання Верховної Ради проголосували 263 депутати. Він, зокрема, передбачає створення Національної комісії з питань запобігання корупції, яка проводитиме моніторинг декларацій чиновників та способу життя чиновників.

Окрім цього, депутати прийняли у першому читанні ще два антикорупційні законопроекти: №5114 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів» (247 голосів) та законопроект №5067 «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» («за» — 243 депутати).

Депутати вирішили доопрацювати ці закони за скороченою процедурою і розглянути їх на засіданні ВРУ 14 жовтня.

Водночас парламентарі підтримали у другому читанні та загалом закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини» (№4448). Тобто, відтепер заочне кримінальне провадження може бути відкрито в разі ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більше, ніж два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який перебуває поза межами України.

КОМЕНТАР

Дар’я КАЛЕНЮК, виконавчий директор ГО «Центр протидії корупції»:

— Святкувати перемогу зарано. Наразі дуже важливо — розуміти, що ми тільки на півшляху. Проголосований повністю лише один закон — про заочне кримінальне провадження. Він дозволяє засудити Януковича, Пшонку і всіх інших політичних «втікачів», які переховуються від судових та правоохоронних українських органів, а їхнє майно — конфіскувати. Це перемога. Але маленька. Це один із ключових законів, який ми ставили на порядок денний.

Всі ж інші, принципові для нас закони — було проголосовано лише в першому читанні. І в нас буде лише один день — 14 жовтня, під час чергового засідання Верховної Ради, щоб їх проголосувати загалом. Лише тоді можна вважати, що ми здобули перемогу.

Звичайно, можуть встигнути, а можуть і ні. Парламентарі можуть зараз внести такі правки, які закони просто нівелюють дію прийнятих законів. Тому сьогодні потрібно уважно дивитися за діями депутатів, за змінами, які вноситимуть у ці закони. Готувати парламентарів до того, що потрібно буде проголосувати нормальні закони.

Буде ще один тиждень інтенсивної роботи, щоб святкувати перемогу. А зараз її немає. Нині ми вже плануємо наступну акцію — на 14 жовтня.

Ми обов’язково будемо далі дотискати владу, щоб не втратити унікальний шанс — мати чудову законодавчу базу, один із найкращих антикорупційних пакетів, навіть у міжнародному форматі, який дозволить запустити справжню антикорупційну боротьбу в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати