Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпропетровську вчаться працювати з твердим газом

Використання нової технології знизить вартість видобутку корисної копалини на 40—50%
14 липня, 10:51

Дніпропетровські учені розробили пересувну установку для перетворенню шахтного метану на твердий газогідратний стан. За їхніми словами, перевага такого методу полягає в тому, що в один кубометр газогідрату, який нагадує лід, можна «упакувати» близько 200 кубометрів газу. Шахтний метан, який зараз викидають до атмосфери при видобуткові вугілля на Донбасі, можна доставляти до споживача рефрижераторами. Там метан, стиснутий за допомогою високого тиску і низької температури, легко повертається до звичайного газоподібного стану.

Як розповів завідувач кафедрою підземної розробки корисних копалини Національного гірничого університету, професор Володимир Бондаренко, його працівниками розроблено п’ять подібних установок, на яких можна отримувати газогідрат за лабораторних умов. Тепер учені створюють дослідно-промислову установку, яку розмістять на автомобільному шасі. З нею можна буде під’їхати до свердловини, закачати газ, перетворити його на газогідрат і транспортувати споживачеві. Науковці вважають, що отримання шахтного газу за цією технологією буде дешевшим, аніж видобуток звичайного природного газу, який здійснюється зараз. За попередніми підрахунками, вартість видобутку знизиться приблизно на 40—50%.

Окрім того, в Національному гірничому університеті розробляють технологію видобутку газогідратів із дна Чорного моря, де їх поклади концентруються багатометровим шаром. «У світі зараз спостерігається газогідратний «бум» — всі передові країни світу: США, Японія, Німеччина, Англія ведуть розробку газогідратних родовищ. На земній кулі налічується величезна кількість газогідрату, сумірна з кількістю кисню в атмосфері, тому твердження, що природного газу на Землі вистачить на 15—20 років, — є помилковим. На дні морів і океанів є дуже багато газогідратів, які перебувають у твердому стані», — сказав професор Бондаренко. Він повідомив, що молодий науковець з його кафедри незабаром поїде на стажування до США, де працюватиме над технологією видобутку газогідрату. «Костянтин Ганушевич уже був на стажуванні в США. Зараз він виграв грант і з жовтня знову виїжджає до Колорадського технічного університету. Зі 125 учасників конкурсу було дібрано лишень чотири, і він потрапив до числа цих переможців», — сказав В.Бондаренко.

На думку дніпропетровських науковців, нові технології видобутку газу дають перспективу не лише для нашої країни. «Америка є однією з передових країн щодо газогідратних технологій, їхні розробки досить тісно перетинаються з нашими розробками. Я гадаю, що той досвід, який я там отримаю, зможу застосувати на нашій лабораторній установці, а потім зробити щось корисне не лише для університету, але й для України в цілому», — сказав Ганушевич. Над даними технологіями дніпропетровці працюють у співпраці з колегами з Івано-Франківська та Полтави.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати