Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна припинила купувати російський газ

Михайло Гончар: «З боку «Газпрому» триває гра на розкол Європи»
02 липня, 10:31
МИХАЙЛО ГОНЧАР / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Трьохсторонні газові переговори Україна — Росія — ЄС у Відні завершилися безуспішно. Як результат, вже учора зранку Україна припинила закуповувати російський газ. «У зв’язку з тим, що 30 червня 2015 року збігає термін дії додаткової угоди між НАК «Нафтогаз Україна» і ВАТ «Газпром», а умови подальшого постачання російського газу в України не були погоджені сьогодні під час трибічних переговорів у Відні, «Нафтогаз» припиняє закупівлю газу у російської компанії», — повідомили в українській компанії.

Разом з тим в НАК запевнили, що «транспортування газу територією України для європейських клієнтів «Газпрому» триватиме в повному обсязі згідно з контрактними умовами».

У Росії ж рішення «Нафтогазу» назвали політичним і безпідставним. «В української сторони немає підстав для того, щоб призупиняти закупівлі газу, тому що запропоновані ціни, з урахуванням прийнятої знижки, абсолютно конкурентоспроможні. Це можуть бути лише якісь політичні, на мій погляд, рішення, тому що економіки за таким рішенням ніякої немає», — сказав міністр енергетики Росії Олександр Новак.

Як писав «День» раніше, напередодні «Нафтогаз» звернувся до агресора з проханням про знижку. Як відповідь, російський уряд запропонував надати знижку розміром близько $40 за тисячу кубометрів з тим, щоб ціна залишилася на рівні другого кварталу — $247,17 за тисячу кубометрів.

Михайло ГОНЧАР, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»:

— Пропозиції, які зробила російська сторона, виглядають для нас доволі привабливими. Навіть якщо погодитися на досить сумнівну заяву Росії про те, що ціна на газ відповідає європейським реаліям. Хоча й $247,17 за тисячу кубометрів не є цілком адекватно. Адже в четвертому кварталі минулого року ціна на нафту (яка формує ціну на газ у третьому кварталі цього року) йшла на спад, а нам запропонували газ за старою ціною. Але навіть за цих «рівних» умов ми повинні збільшувати закупівлю газу в Європі, зважаючи на те, що Росія ініціювала військову агресію на сході. Тим більше, ми маємо таку можливість.

Якщо пригадати, минулого року було 11 раундів переговорів, і лише в жовтні вдалося домовитися щодо газу. Це — друга зустріч. Тому попереду — багато цікавого. Тим більше, як показує досвід минулого року, ми 180 днів обходилися без російського газу — з червня по грудень. Тому з цього приводу не варто перейматися.

Вважаю, що ситуація повторюється і значною мірою вона продиктована не лише газовими реаліями, а тим, що уряди Канади та США посилили санкції проти Росії, і у відповідь Кремль дав директиву «Газпрому» посісти жорстку позицію в переговорах з Європою та Україною. Таким чином, з боку «Газпрому» триває гра на розкол Європи.

Сьогодні багато говорять про те, що у нас в газосховищах немає газу. Але у нас і немає потреби повністю заповнювати їх газом, адже немає тих обсягів споживання. Нам вистачить ще п’ять-шість мільярдів кубометрів. А «Газпром», звичайно, хоче нам його продати, щоб заробити. Але краще купити у європейців, а ще краще — нарощувати власний видобуток і в перспективі відмовитися від імпорту взагалі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати