Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Усвідомлений дефіцит?

Експерти — про те, як уникнути підвищення тарифів на електроенергію
04 вересня, 10:26
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Мінімальні зарплати і пенсії ще тільки мають намір підвищувати, і невідомо наскільки. А тарифи на електроенергію 1 вересня в Україні вже підвищили майже на 20%. За день до цього Мінрегіон опублікував на своєму сайті роз’яснення, з якого випливає, що у зв’язку із зростанням тарифів на електроенергію об’єктивно необхідним стає і підвищення тарифів на житлокомунпослуги.  Схоже, що в дію вводиться інфляційна спіраль. Після підвищення мінімальних зарплат може знову виникнути необхідність підвищувати вартість електроенергії?

 Утім, експерти поки що не бачать тут нічого страшного. Як каже директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський: «Про цю подію всі знали, це ні для кого не стало несподіванкою. Наскільки це буде критично з погляду можливості оплати? — запитує експерт і відповідає: — Зростання по платіжці становитиме приблизно 10-15 гривень. Тобто суми в середньому на родину виходитимуть не настільки жахливі, як це намагалися подати».

Землянський бачить проблему в іншому: яким чином ринок використовуватиме кошти, отримані від підвищення тарифу. «Як засвідчує практика попереднього підвищення, ми не дістали очікуваного ефекту. Ті шість мільярдів гривень, які зайшли в ринок, не було належним чином використано. І результат цього ми бачимо сьогодні із ситуації з накопиченням вугілля на складах і підготовки до опалювального сезону, у всіх на слуху скандали з тендером із закупівлі транформаторів, що не відбувся, проблеми з акумуляцією коштів для продовження служби атомних енергоблоків, з будівництвом сховища ядерних відходів».

При цьому зберігається дисбаланс у закупівлі електроенергії в електрогенерації, наголошує Землянський. Борги по системі зростають. Заборгованість лише ДП «Енергоринок» перед тепловою генерацією сягає дев’яти мільярдів гривень. За словами експерта, «Енергоатому» тарифи підвищено, і він у результаті цього отримав приблизно два мільярди гривень прибутку, але цього виявилося явно недостатньо для реалізації всіх його програм. «А в тепловій генерації ситуація ще гірша, — зазначає Землянський. — Тому що в міністра є чітка позиція, що вугілля коштує 1100 гривень. І собівартість електроенергії розраховується відповідно до цієї цифри, хоча, наприклад, ціна вугілля з Кузбасу  на станції буде $77 за тонну, а це ніяк не 1100 гривень, а при імпорті з ЮАР — орієнтовно $65.

Як при такій розрахунковій собівартості здійснюватиметься закупівля як для державної «Центенерго», так і для ДТЕК, Землянському  не зрозуміло. І найсумніше, що сьогодні немає потрібної динаміки наповнення складів, каже він. «За даними «Укренерго», склади сьогодні щодоби мають поповнюватися на 34 тисячі тонн. Але за весь попередній тиждень, за словами міністра енергетики і вугільної промисловості Володимира Демчишина, приріст становив лише 150 тисяч тонн. З них на ДТЕК припадає 100 тисяч».

Землянський вважає, що насправді тарифи на електроенергію не можна вважати економічно обґрунтованими (будь-який бухгалтер за півгодини піджене потрібні цифри). Вихід в умовах економічного спаду в країні полягає в тому, аби повернути соціальні норми споживання на колишній рівень (150 кВт.год. для тих, у кого немає електроплит, і 250 кВт.год. — для тих, у кого вони є) що існував до початку реформ в енергетиці — тому що реформа на енергоринку, на його думку, не проводиться, адже ринок передбачає альтернативу, якої в наших споживачів немає. Якби в країні було середнє споживання на сім’ю приблизно 120 кВт.год.,  а по газу люди вкладалися б у норматив 2500 кубометрів газу на рік, а не 200 кубів на місяць опалювального сезону, як це пропонує НКРЕКП. І тоді гострота соціальна напруга в суспільстві істотно знизиться, переконаний він.

Громадська організація «Публічний аудит» розробила для проблем електроенергетики іншу програму. На думку заступника директора цієї організації Андрія Вігірінського, ця пропозиція могла б, у разі її реалізації, дещо пом’якшити напруженість вугільних проблем на ринку. Експерти організації вважають, що енергетика України може витягнути держпідприємство «Енергоатом», частка якого на ринку генерації електроенергії перевищує 50%. Але його вплив на тариф становить лише 21%, оскільки його продукція найдешевша. Економічно обґрунтований тариф 49 копійок за кВт.год. покриває всі витрати цього підприємства, а також фінансування всіх його інвестиційних програм. Але його сьогоднішній тариф — 42 копійки. «Це створює компанії усвідомлений дефіцит, — зазначає експерт і додає: — Фактично через низький закупівельний тариф для  «Енергоатома» на ринку утворився дефіцит майже вісім мільярдів гривень».

Беручи участь у засіданнях робочої групи Верховної Ради з тарифів, ми спробували з’ясувати, чи є в «Енергоатома» можливість здійснювати експорт електроенергії, каже  Вігірінський. Фахівці компанії повідомили, що і зараз вона працює в паралельному режимі з енергосистемами Білорусі, Молдови і РФ. На їх ринки постачання електрики теоретично цілком можливе. Питання лише в тому, що сьогодні доступ до міжнародних мереж для експорту електрики реалізується на аукціонах, які проводить «Укренерго». У зв’язку з цим «Публічний аудит» вважає за можливе піти за нинішніх умов на обмеження конкуренції і запровадити державну монополію на експорт  до двох країн — Білорусі і Молдови, які є енергодефіцитними.

Завдяки цьому, переконаний Вігірінський, «Енергоатом», якому на цьому тижні не вдалося взяти потрібний йому кредит, зможе отримати додаткове фінансування у розмірі трьох мільярдів гривень (ціна на імпортну електроенергію в Молдові і Білорусі становить, в еквіваленті, 1,2 гривні). Експерт вважає, що таким чином держава могла б у принципі тримати тариф для «Енергоатома» на прийнятному для населення рівні. Чи можна це зробити вже сьогодні? Вігірінський передбачає, що для цього буде потрібно кілька років. Але в результаті зросте обсяг електроенергії, що  його виробляє це державне підприємство, його частка на ринку, що, відповідно, зменшить частку теплової генерації — а це вугілля, та й основна причина нинішнього підвищення тарифу на електроенергію для населення.

«Якби було політичне рішення надати монополію на експорт до двох згаданих країн «Енергоатому», то додатковий виторг можна було б спрямувати на ліквідацію заборгованості компанії, погашення кредитів і виконання інвестиційних програм із продовження термінів експлуатації ядерних блоків. А пізніше — на виведення з експлуатації блоків, що відслужили свій термін», — зазначає експерт. «І якщо  виробник, який генерує дешеву електроенергію, нарощує її обсяг і частку на ринку, то в держави відпадає потреба підвищувати тариф для населення», — робить він досить привабливий висновок.

Але мріяти, як мовиться, не шкідливо. Але інші експерти зустрічають цю пропозицію без ентузіазму. Керівник аналітичної служби Центру досліджень енергетики Тарас Малишевський сказав у коментарі «Дню»: «Я вважаю, що ця пропозиція має провокаційний характер: не можна зараз призначити будь-яку компанію монопольним продавцем електроенергії, ні до Молдови, ні до Білорусі. Відповідні потужності купувалися на аукціонах. Вийде, що ми відходимо від ринкових механізмів і переходимо до державного протекціонізму. Я можу припустити, що це елемент політичної боротьби, яку веде пан Демчишиним проти ДТЕК. В будь-якому разі, це — дивна і неринкова пропозиція. І чому переріз потрібно надавати саме «Енергоатому»? Тому що він державний? Але за Конституцією у нас всі види власності однакові»».

Не підтримала цю ідею і директор з питань інформації асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна: «Незважаючи на те, що до моїх обов’язків входить лобіювання інтересів атомної промисловості, зокрема «Енергоатома», я вважаю: якщо ми намагаємося інтегруватися в ринки Європейського Союзу, зокрема енергетичні, якщо ми підписали угоду про асоціацію з ЄС, і у нас є зобов’язання в рамках Енергетичного співтовариства, і у нас вже діє закон про ринок електроенергії, і ми хочемо бути цивілізованими людьми, то доступ до експортних можливостей, до мереж і експорту по них має бути однаковим для всіх.  Тому пропозиція про монополію «Енергоатома» не узгоджується  з державною політикою України. Має бути аукціон на продаж перерізу — таке у нас діє правило. Це нормальна конкурентна процедура. І тому робити якісь винятки, навіть для «Енергоатома», нерозумно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати