Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейський бізнес оцінив роботу українських «реформаторів»

Найбільше плюсів — у міністра АПК, а мінусів — у грузинського «легіонера» міністра охорони здоров’я
05 березня, 10:11
ФОТО АНДРІЯ НЕСТЕРЕНКА

13 березня буде рівно сто днів як в Україні працює новий Кабмін. За цей час урядовці зробили чимало, щоб змінити правила гри на ринку. Які з них допомогли бізнесу, а які, навпаки — зашкодили, та що ще потрібно зробити — оцінили в Європейській Бізнес Асоціації в Україні.

Чи не найбільш плідно попрацював Кабмін в агарному секторі, стверджують експерти. За майже чотири місяці було скорочено строк оформлення карантинного та фітосанітарного сертифікатів, скасовано обов’язковість отримання карантинного сертифікату для перевезень зернових та олійних культур Україною та зайві ліцензії на ввезення засобів захисту рослин. Також сьогодні удосконалено процедуру державної реєстрації засобів захисту рослин (ЗЗР).

У банківській та фінансовій сфері було лише посилено відповідальність керівників банків та осіб за дії. Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб» (№2085), посилюється адміністративна відповідальність керівників банків, кінцевих бенефіціарних власників банків або інших осіб, які можуть бути об’єктом перевірки Національного банку за порушення нормативно-правових актів НБУ (зокрема, — подання недостовірної звітності щодо здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку). Також вищезгадані особи несуть адміністративну та кримінальну відповідають за доведення банку до банкрутства. «В результаті, це призвело до неплатоспроможності банків», — зазначається в дослідженні. Підприємці рекомендують уряду стабілізувати валютний ринок, не обмежуючи зовнішньоекономічну діяльність бізнесу. Та, окрім цього, скасувати додатковий імпортний збір який є «вбивчим» для імпорто-залежного бізнесу. «Додатковий імпортний збір, крім мети — скорочення імпорту, в кінцевому рахунку призведе і до скорочення експорту та втраті Україною позицій на різних ринках», — попереджають в ЄБА.

В енергетиці було ліквідовано процедуру моніторингу та наукового супроводження при користуванні надрами. «Раніше ця вимога створювала чимало передумов для зловживань та лягала важким фінансовим тягарем на суб’єктів господарювання через неоднозначність нормативно-правового регулювання», — йдеться в результатах дослідження ЄБА. Окрім цього, за 100 днів роботи Міністерство екології відкрило реєстр надрокористування та корисних копалин, а також ліцензій на право користування ними. Втім, зазначає бізнес, уряд ще повинен якнайшвидше ліквідувати ДП «Укрекоресурси» та корупційну схему з поводження з відходами упаковки, а також знизити рентні ставки для видобування нафти і газу та встановити ринкові ціни для енергоносії.

Роздрібним торгівцям уряд ввів касові апарати для спрощенців, а також скасував патенти для роздрібної торгівлі. «Водночас, було скасовано обтяжливий неефективний збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, який був по суті рудиментом та не мав цільового використання», — зазначається у результатах дослідження Асоціації. А імпортерам та торговцям алкоголю уряд вдосконалив обіг акцизних марок для алкогольних напоїв. Відтепер передавати марки акцизного податку можна не лише на виробництво, а й іншим уповноваженим особам. Це спрощує логістику та зменшує витрати під час імпорту алкогольних напоїв.

При ввезенні чи вивезенні товарів на митниці тепер не потрібно отримувати листи-підтвердження від Міністерства екології та природних ресурсів України про відсутність озоноруйнівних речовин у товарах, що де-факто їх не могли містити. «Однією корупційною схемою стало менше», — констатують в ЄБА. Також скасовано так званий гемологічний висновок. Раніше для його отримання проводилась складна експертиза й оцінка не тільки дорогоцінних каменів, напівдорогоцінних і декоративних каменів, а також товарів, що їх містили.

Крок назустріч нормам ЄС уряд зробив в торгівлі побутовою електротехнікою. Кабмін прийняв нові стандарти у сфері енергетичного маркування побутової електротехніки — за зразком Європейського Союзу.

В галузі охорони здоров’я було своєчасно прийнято перелік медичних виробів для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих, на який не поширюється додатковий імпортний збір у розмірі 5%. Втім, зазначають представники бізнесу, потрібно ще забезпечити дотримання законодавчо встановлених 7% ПДВ на імпорт ліків для клінічних випробувань, встановити єдиний рівень ПДВ — також 7% — для медичних виробів. Окрім цього, налагодити співпрацю МОЗ — ДЕЦ із тим, аби реєстрація ліків йшла безперебійно, а також спростити реєстрацію інноваційних та орфанних ліків (для рідкісних захворювань) та забезпечити безстрокову перереєстрацію ліків. Для успішної роботи бізнесу не вистачає визнання сертифікатів медичних виробів, виданих в країнах-членах ЄС та інших зі строгою регуляторною системою та скорочення терміну затвердження клінічних випробувань в Україні відповідно до законодавства країн-членів ЄС — до 30—40 днів.

КОМЕНТАР

Анна ДЕРЕВ'ЯНКО, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації:

— Об’єктивно, цей склад уряду більш мотивований до змін. Але більшість рішень та дій ще попереду. 

Ми, як бізнес спільнота, активно спілкуємося з урядом. Слід зазначити, що культура комунікації на рівні міністрів та їх заступників помітно підвищилася. Простіше вести діалог «бізнес-влада» стало і тому, що нова команда краще розуміє бізнес-процеси, ми говоримо однією мовою. 

Проте, на рівні департаментів, де залишились попередні кадри, немає суттєвого прогресу, адже вони досі сприймають бізнес як «ворогів» та часом жодним чином не сприяють просуванню ініціатив по дерегуляції. Бізнес помічає і те, що міністри відкрито йдуть на діалог з нами, навіть якщо результати роботи не ідеальні. Проте ми також очікуємо на зустріч і з Прем’єр-міністром, адже йому є що сказати бізнесу за рік своєї роботи на посаді очільника уряду. Сподіваємось, що це може статися в березні цього року.

Питання, що потребують політичної волі, такі як, наприклад: ліквідація відверто корупційного ДП «Укрекоресурси» та скасування цінового регулювання значної кількості харчових продуктів, на жаль, і досі не  знаходять підтримки у верхах. Також, на думку бізнесу, важливо, щоб Уряд уніфікував свої публічні меседжі, адже, наприклад, різні позиції Прем’єр-міністра та голови НБУ протягом дня стають додатковим підґрунтям для паніки та невизначеності на ринку.

Окрім того, незважаючи на те, що вже було зроблено чимало позитивних кроків, новини  щодо них губляться в інформаційному просторі. Тому, краще мати спікера з реформ, аналогічно до практики штабу АТО, який міг би на щоденній основі повідомляти про конкретні досягнення Уряду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати