Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кобзарі на майдані

У Ніжині для святкування 200-річчя Шевченка зібралися відомі майстри гри на старовинних інструментах
23 травня, 12:57
ФОТО З САЙТА SIVER.COM.UA

Минулої суботи в Ніжині Чернігівської області відбулись урочистості з нагоди 200-річного ювілею Тараса Шевченка. У концертній програмі взяли участь: капела бандуристів імені Остапа Вересая, якою керують заслужена артистка України Раїса Борщ і заслужений працівник культури Микола Борщ, та виконавці на реконструйованих старосвітських кобзарських і лірницьких інструментах. Капела представила музичну композицію «Тополя». На старосвітських бандурах грали Олександр Тріус із Ромен Сумської області та Василь Кирилич із Дрогобича Львівської області, а на лірах — Михайло Хай із Києва та Лайош Молнар зі Львова.

«Звісно, що старосвітськими кобзарями й лірниками в прямому розумінні нас вважати не можна, — розповідав у закуліссі літнього майданчика учасник концерту, доктор мистецтвознавства, професор Михайло ХАЙ. — Адже живемо в іншому середовищі, грати нас побуджують інші обставини. Ми радше реконструктори кобзарства й лірництва.  Полтавсько-зіньківська кобзарська школа, що поширилася потім до Харкова, успадкована нами від Георгія Ткаченка, єдиного старосвітського кобзаря, що доніс до післявоєнних часів давню манеру гри, й передав її своїм учням. Щодо лірництва, то збереглися записи лірників давніх часів, а також їхні інструменти».

«Таке у нас вперше, — ділиться враженням співорганізатор дійства (ще одним співорганізатором стало «Об’єднання підприємств Ніжинщини»), голова Благодійного фонду «Ніжен» Микола ШКУРКО. — Але обіцяю, що не востаннє. Знаючи мене як ініціатора залучення кобзарів-автентиків до проведення свята, земляки-ніжинці підходять і дякують за такий сюрприз. Кажуть, що й не очікували вже почути живий голос кобзаря та лірника».

Микола Шкурко зауважив також, що вулиця Гоголівська — чудове місце для кобзарювання. Тому він і його земляки раді будуть бачити тут бандуристів і лірників завжди — у свята і будні, в будь-яку пору року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати